Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019

Γερμανία: Μέρκελ και Μακρόν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι για ένα όχι και τόσο... φιλικό δείπνο

«Οι δύο μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν πλέον διαφορετικές απόψεις για το ρόλο του
ΝΑΤΟ και τις προοπτικές της Ευρώπης, γεγονός που προκαλεί ρήγμα στις σχέσεις του γαλλογερμανικού άξονα», όπως σχολιάζουν Γάλλοι πολικοί αναλυτές.
Χθες, το βράδυ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο ηγέτης της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν απόλαυσαν ένα λουκούλλειο δείπνο στην γερμανική πρωτεύουσα, όπως σχολιάζουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Ανάμεσά στους ήταν και ο πρόεδρος της Γερμανίας, ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ. Αν και δεν αναφέρουν αναλυτικά το τι ειπώθηκε, τα γερμανικά και τα γαλλικά ΜΜΕ επισημαίνουν ότι η Μέρκελ και ο Μακρόν δεν συμφωνούν σε πολλά ζητήματα.
Σχετικά με το ΝΑΤΟ, ο Εμμανουέλ Μακρόν πιστεύει ότι η Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι κλινικά νεκρή, ωστόσο η Μέρκελ δεν συμμερίζεται τον «δραστικό όρο» του Γάλλου προέδρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος τόνισε στο περιοδικό «Spiegel»: «Για τη Γερμανία είναι σαφές: Θα ήταν λάθος να υπονομεύσουμε το ΝΑΤΟ. Χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη θα μπορέσουν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους εαυτούς τους».

Ένα άλλο ευαίσθητο θέμα στο οποίο διαφωνούν Μέρκελ και Μακρόν είναι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις βαλκανικές χώρες. Ο Γάλλος πρόεδρος θέλει να την περιορίσει, γεγονός που προκαλεί την απογοήτευση του Γερμανικού Καγκελαρίου.



Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή της με τον Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε: «Το ΝΑΤΟ, η Ατλαντική Συμμαχία, είναι ο κεντρικός πυλώνας της άμυνάς μας.Είναι όλο και περισσότερο σαφές ότι εμείς οι Ευρωπαίοι, τα κράτη-μέλη της ΕΕ στο ΝΑΤΟ, οφείλουμε να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη στο μέλλον...Αυτό σημαίνει πως οφείλουμε να ενισχύσουμε το συντονισμό του ευρωπαϊκού τμήματος του ΝΑΤΟ. Γι΄ αυτό υπάρχει η διαρθρωμένη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό που αποκαλούμε PESCO» (Permanent Structured Cooperation, Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία)», πρόσθεσε η Μέρκελ.

Στη συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών πρότεινε επίσης να δημιουργηθεί ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, στο οποίο να είναι μέλος και η Βρετανία, ανεξάρτητα από τη σχεδιαζόμενη αποχώρηση του Λονδίνου από την ΕΕ.

Ο Μάας ανέφερε πως εργάζεται πάνω σε αυτήν την ιδέα μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λεντριάν και πρόσθεσε πως η Γερμανία έχει στόχο να παρουσιάσει ένα πλαίσιο για ένα τέτοιο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, όταν αναλάβει την προεδρία της ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου