Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Η Αυστρία θα μετατρέψει το κτίριο όπου γεννήθηκε ο Χίτλερ σε αστυνομικό τμήμα

H απόφαση αυτή αποτελεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το συγκεκριμένο κτίσμα δεν θα
μετατραπεί ποτέ σε μνημείο του Ναζισμού, υπογράμμισε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών
Το κτίριο όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ στην Αυστρία θα μετατραπεί σε αστυνομικό τμήμα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι της τοπικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας χαρακτήρισε την απόφαση αυτή ένα «ξεκάθαρο μήνυμα» ότι το συγκεκριμένο κτίσμα δεν θα μετατραπεί ποτέ σε μνημείο του Ναζισμού.

Σύμφωνα με το BBC, ο Χίτλερ πέρασε τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του σε ένα διαμέρισμα του εν λόγω κτιρίου του 17ου αιώνα, που βρίσκεται στην πόλη Μπρανάου αμ Ιν. Η τύχη του κτίσματος αυτού αποτέλεσε αντικείμενο μιας μακροχρόνιας δικαστικής διαμάχης στην Αυστρία.

Για πολλές δεκαετίες, όπως επισημαίνει το βρετανικό δίκτυο, η αυστριακή κυβέρνηση νοίκιαζε το κτίριο από την προηγούμενη ιδιοκτήτριά του, προκειμένου να αποθαρρύνει τον ακροδεξιό τουρισμό στην πόλη. Το κτίσμα στέγαζε για κάποιο διάστημα ένα κέντρο φροντίδας για άτομα με αναπηρία, ωστόσο αυτό σταμάτησε όταν η ιδιοκτήτρια Gerlinde Pomme απέρριψε τις προτάσεις για εργασίες ανακαίνισης που αφορούσαν στην προσβασιμότητα με αμαξίδιο, αλλά και τις προσφορές της κυβέρνησης για αγορά του χώρου. Το σχέδιο να μετατραπεί σε κέντρο για τους πρόσφυγες επίσης ναυάγησε το 2014.

Τελικά, η ιδιοκτησία του κίτρινου γωνιακού κτιρίου πέρασε στα χέρια της κυβέρνησης της Αυστρίας το 2016, με εντολή υποχρεωτικής πώλησης στην τιμή των 810.000 ευρώ.
Το ζήτημα της τύχης του κτιρίου έχει απασχολήσει εκτενώς την αυστριακή κοινή γνώμη, με κάποιους να απαιτούν την κατεδάφισή του, και άλλους να ζητούν να στεγάσει κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα. Στη χθεσινή δήλωσή του, ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας τόνισε ότι η μελλοντική χρήση του κτιρίου από την Αστυνομία στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το κτίριο δεν θα αποτελέσει ποτέ μνημείο του Εθνικοσοσιαλισμού.

Ο Αδόλφος Χίτλερ γεννήθηκε στο Μπρανάου αμ Ιν, όπου είχε πάρει μετάθεση ο πατέρας του, στις 20 Απριλίου 1889. Η οικογένεια παρέμεινε στο διαμέρισμα του γωνιακού κτιρίου για μερικές εβδομάδες μετά τη γέννηση του Αδόλφου, προτού τελικά μετακομίσει σε άλλο σπίτι στην περιοχή. Όταν ο Χίτλερ ήταν τριών ετών, έφυγαν μόνιμα από την πόλη. Ο ίδιος ο Χίτλερ επέστρεψε για ένα σύντομο διάστημα στο Μπρανάου αμ Ιν το 1938, καθ' οδόν προς τη Βιέννη, μετά την προσάρτηση της Αυστρίας στη ναζιστική Γερμανία.

Με πληροφορίες από BBC, Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου