Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

«Άκυρο» του Ερντογάν σε Πενς- Πομπέο: Θα συναντηθώ μόνο με τον Τραμπ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα πως δεν θα έχει συνομιλίες με τον
Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που αναμένονται στην Άγκυρα για να ζητήσουν να σταματήσει η τουρκική επίθεση στη Συρία.

«Δεν θα τους συναντήσω», δήλωσε ο Ερντογάν στο Sky News έπειτα από μια συνεδρίαση στο κοινοβούλιο με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. «Θα συναντήσουν τους ομολόγους τους. Εγώ δεν θα μιλήσω παρά στον Τραμπ, αν έρθει», πρόσθεσε.
Ωστόσο ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει χθες, Τρίτη, πως ο Πενς θα συναντηθεί με τον Ερντογάν αύριο, Πέμπτη, κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, με στόχο να επιτύχει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία όπου η Άγκυρα έχει εξαπολύσει στρατιωτική επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Ενώπιον των βουλευτών του κόμματός του, ο Ερντογάν, ο οποίος καλείται από τις δυτικές χώρες να σταματήσει την επίθεσή του στη Συρία, απέκλεισε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τις κουρδικές δυνάμεις και απαίτησε να καταθέσουν τα όπλα και να αποσυρθούν από τα τουρκικά σύνορα.

«Δείτε στην Κύπρο»



Μάλιστα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στους βουλευτές: «Εάν θέλετε να δείτε δολοφονίες αμάχων, πριν από την επέμβαση της Τουρκίας, δείτε στην Κύπρο» και πρόσθεσε ότι η πρότασή του για να τελειώσει η επέμβαση στη Συρία είναι το YPG/PYD (Κούρδοι μαχητές) να πάρουν τα όπλα τους και να φύγουν απόψε.
«Εάν θέλετε να δείτε δολοφονίες αμάχων είναι μπροστά στη μύτη σας. Δείτε καθημερινώς στην Παλαιστίνη που δολοφονούνται συνεχώς στους δρόμους Παλαιστίνιοι», συμπλήρωσε.

Ανέφερε ακόμη ότι «η πρότασή μας για τον πιο σύντομο δρόμο για το συριακό πρόβλημα είναι αμέσως απόψε οι τρομοκράτες να αφήσουν τον οπλισμό τους και όλα τους, να καταστρέψουν τις παγίδες που στήσαμε και να φύγουν από την περιοχή που έχουμε ανακηρύξει ως ζώνη ασφαλείας». «Αν γίνει αυτό, τότε από μόνη της η επιχείρηση θα τελειώσει. Περιμένουμε να δώσουν θετική απάντηση σε αυτή την πρόταση», είπε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ακόμη πως «όταν θα ελέγξουμε την περιοχή από το Μανμπίτζ μέχρι τα σύνορα του Ιράκ με βάθος 30-35 χλμ, τότε η επιχείρησή μας θα τελειώσει. Μέχρι να πετύχουμε αυτό το στόχο, καμιά δύναμη δεν μας σταματά».



Ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής ελέγχουν 1.220 τ. χλμ στη Συρία. «Η Τουρκία δεν έχει στόχο ούτε Κούρδους, ούτε Αραβες στη Συρία, μόνο τους τρομοκράτες. Η χώρα μας δεν εισβάλλει, κάνει αγώνα κατά τρομοκρατών. Η Τουρκία δεν είναι εναντίον του συριακού λαού, μαζί με συριακό λαό πολεμούμε κατά τυράννων», είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι η επιχείρηση θα συνεχιστεί μέχρι να φτάσουν τα 30-35 χμ και πως δεν έχουν κανένα δισταγμό. «Θέλουμε να ξεκινήσουμε εργασίες για εγκατάσταση 1-2 εκατομμυρίων Σύριων προσφύγων στις περιοχές που καταστήσαμε ασφαλείς», ανέφερε.

«Είπα στον Μακρόν να κοιταχτεί στον καθρέφτη»

Στη διάρκεια της ομιλίας του, στη συνεδρίαση του ΑΚΡ, ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην προ ημερών συνομιλία του με τον Εμάνουελ Μακρόν, με αφορμή την έναρξη της στρατιωτική επιχείρησης στη Συρία.

«Τον ρώτησα: εσείς δεν είστε αυτοί που σφαγιάσατε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Ρουάντα; Εσείς δεν είστε αυτοί που σφαγιάσατε εκατοντάδες χιλιάδες στην Αλγερία; Πως μπορείτε να μας λέτε ότι σφαγιάζουμε κόσμο; Είπα στον Μακρόν πως αν θέλει να δει σφαγές αμάχων, τότε καλύτερα να πάει στον καθρέφτη και να κοιτάξει το αίμα αθώων που βρίσκεται στα χέρια του».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου