Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Lina Wertmüller – Η πρώτη γυναίκα υποψήφια για το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας


Getty Images
Τα 11α Ετήσια Governors Awards, τα αμερικάνικα βραβεία του Hollywood που πλέον έχουν γίνει θεσμός και είναι αφιερωμένα σε εκείνους που «αξίζουν τιμητικής διάκρισης για την
εξαιρετική συνεισφορά τους στην κινηματογραφική τέχνη», πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία την Κυριακή, 27 Οκτωβρίου στο Los Angeles, από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών.

Και μπορεί τα φλας των φωτογράφων να άστραψαν, όταν οι celebrities εμφανίστηκαν στο χαλί που στρώθηκε για να τους υποδεχτεί, όμως την παράσταση στην τελετή έκλεψε η 91χρονη Ιταλίδα σκηνοθέτιδα Lina Wertmüller, η οποία επιτέλους βραβεύτηκε για το έργο της και κράτησε στα χέρια της το χρυσό αγαλματίδιο.

Η Lina Wertmüller είναι η δημιουργός των «Η Κυρία και ο Ναύτης», «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» και η πρώτη γυναίκα σκηνοθέτιδα που προτάθηκε για Όσκαρ Σκηνοθεσίας το 1977 με την ταινία «Ο Πασκουαλίνο και οι 7 Καλλονές» (Pasqualino Settebellezze Seven Beauties).





Getty Images

Παρά την ηλικία της, η σκηνοθέτιδα όχι μόνο το διασκέδασε επί σκηνής, αλλά τόλμησε να τρολάρει το βραβείο που έλαβε λέγοντας πως το Όσκαρ είναι γένους αρσενικού και άσκησε πίεση με τον μοναδικό της τρόπο για μια θηλυκή του εκδοχή στην οποία μάλιστα θέλησε να δώσει το όνομα «Άννα», ενώ «απείλησε» ότι θα συνεχίσει να μιλάει για 24 ώρες.

«Η Lina ποτέ δεν έδινε τόση σημασία στα βραβεία», είπε ο Valerio Ruiz που έχει γράψει τη βιογραφία της σκηνοθέτιδας, στο AP και συμπλήρωσε πως άφηνε τους άλλους ανθρώπους να μιλούν για αυτό.



Getty Images

Η Lina Wertmüller ξεκίνησε την καριέρα της δίπλα στον Ιταλό σκηνοθέτη Federico Fellini, ως βοηθός του κι εκείνος έγινε κάτι παραπάνω από μέντοράς της. Πίστευε στο ταλέντο της και της παρείχε την ομάδα για το πρώτο της φιλμ, The Lizards.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου