Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Τσερνόμπιλ: 4+1 θεωρίες συνωμοσίας που θα σας κάνουν να σκεφτείτε

Από εξωγήινους, μέχρι το κυνήγι της αθανασίας, πέντε θεωρίες συνωμοσίας για το
Τσέρνομπιλ που θα σας αφήσουν να αναρωτιέστε
Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη σειρά για το Τσερνόμπιλ του HBO, το ουκρανικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας επέστρεψε στη δημοσιότητα. Για άλλη μια φορά, το κοινό γοητεύτηκε και πάλι από τη βίαιη, αόρατη απειλή της ακτινοβολίας και της χειρότερης καταστροφής από χέρι ανθρώπου που έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Στις 26 Απριλίου 1986, ο αντιδραστήρας 4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνόμπιλ εξερράγη. Το αποτέλεσμα ήταν κάτι που ο κόσμος δεν είχε δει ποτέ. Η καταστροφή άφησε πολλούς νεκρούς και άλλους να υποφέρουν για πολλά χρόνια.

Πολλά έχουν ειπωθεί ανά τα χρόνια για μια καταστροφή που ακόμη την κατακλύζει ένα μυστήριο. Από εξωγήινους, μέχρι το κυνήγι της αθανασίας, δείτε παρακάτω πέντε θεωρίες συνωμοσίας για το Τσέρνομπιλ που θα σας αφήσουν να αναρωτιέστε.

5. Οι επιζώντες στη Γαύδο που κυνηγούν την αθανασία
Υπάρχει η θεωρία για την ύπαρξη μιας κοινότητας στο νησί της Γαύδου στην Ελλάδα, που απαρτίζεται από Ρώσους επιστήμονες και επιζήσαντες του Τσερνόμπιλ. Αποκομμένη από τον έξω κόσμο και απόλυτα αυτάρκης, η ομάδα προσπαθεί ακόμη να επιτύχει το αδύνατο: Την αθανασία.

Όλοι αυτοί εργάζονται για την επίτευξη της αθανασίας, με μεθόδους που είναι άγνωστες. Όταν οι επιζώντες άρχισαν να χτίζουν παράξενες κατασκευές και να κάνουν μυστικά πειράματα, οι ντόπιοι υποπτεύθηκαν ότι κάτι περίεργο συμβαίνει και υπέθεσαν ότι είναι κατάσκοποι της KGB ή συνεργάτες της CIA. Οι ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες φέρονται να έστειλαν πράκτορες στο νησί, ωστόσο η εν λόγω κοινότητα αν και ασυνήθιστη αποδείχτηκε ότι δεν ήταν επικίνδυνη.

4. Παρέμβαση της KGB


Μια άλλη δημοφιλής θεωρία είναι ότι η KGB ήταν εμπλεκόμενη. Προκειμένου να μονοπωλήσουν την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης, λέγεται ότι έκαναν σαμποτάζ στον αντιδραστήρα 4 του Τσερνομπίλ για να ανατρέψουν άλλες χώρες από την κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.
Αν όντως ισχύει αυτό, δεν νομίζουμε ότι υπάρχουν πολλοί που θα πουν ότι το σχέδιο απέτυχε. Σε άρθρο του Politico το 2003, αναφέρεται ότι μέχρι το 2020 το 75% της Ευρώπης θα εξαρτάται από τη Ρωσία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

3. Εξωγήινοι


Έχουν υπάρξει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας με επίκεντρο τη συμμετοχή των εξωγήινων. Στις ημέρες που προηγήθηκαν του ατυχήματος, υπήρχαν αρκετές αναφορές αυτοπτών μαρτύρων για UFO στην περιοχή.
Έχουν υπάρξει διάφορες συνωμοσίες με επίκεντρο τη συμμετοχή των εξωγήινων. [7] Στις ημέρες που προηγήθηκαν του ατυχήματος, υπήρχαν αρκετές αναφορές αυτοπτών μαρτύρων των UFO στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης μιας παρατήρησης πάνω από τις στιγμές των φυτών μετά την έκρηξη.

2. Μυστικό ραντάρ

Ο διαβόητος Σοβιετικός σταθμός Duga-3, ή αλλιώς «Ρώσικο Τρυποκάρυδο», λόγω της υψηλής συχνότητας του, ήταν μια τεράστια δομή ρυμουλκούμενου μυστικού ραντάρ μερικά μέτρα από το εργοστάσιο του Τσερνομπίλ. Είχε στόχο να «πιάνει» κινήσεις πυραύλων που κατευθύνονταν προς την τότε ΕΣΣΔ. Άλλωστε μιλάμε για περίοδο του Ψυχρού πολέμου.

Πριν το Τσερνόμπιλ, η τοποθεσία της στρατιωτικής εγκατάστασης ήταν απόρρητη και φαινόταν στους χάρτες ως καλοκαιρινή κατασκήνωση παιδιών. Ωστόσο, το πυρηνικό δυστύχημα άφησε το Duga-3 εγκαταλελειμμένο στη Ζώνη Αποκλεισμού (σ.σ. μια περιοχή 12 τετραγωνικών μιλίων γύρω από το εργοστάσιο). Το παράξενο είναι ότι το σήμα του με ήχο τρυποκάρυδου (εξ ου και το όνομα Ρώσικος Τρυποκάρυδος) συνέχισε να εκπέμπει για τρία ακόμα χρόνια και το 1989 σταμάτησε ξαφνικά.


Οι λάτρεις των θεωριών συνωμοσίας, όμως, αναρωτιούνται αν η εγκατάσταση αυτή ήταν ένα ακόμα σοβιετικό έργο που εγκαταλείφθηκε μετά την καταστροφή ή αν στην πραγματικότητα ήταν η ρίζα του κακού. Κάποιοι πιστεύουν ότι το συγκεκριμένο έργο των 7 δισ. δολαρίων εξελίχθηκε σε μια παταγώδη αποτυχία (σ. φυσικές δυνάμεις παρεμπόδισαν το ραντάρ, καθιστώντας το άχρηστο όσον αφορά την παρεμπόδιση πιθανών βλημάτων) και έτσι Σοβιετικοί αξιωματούχοι διέταξαν το δυστύχημα για να σώσουν τις θέσεις τους.

1. Αμερικανοί κατάσκοποι

Αλλη δημοφιλής θεωρία συνωμοσίας θέλει την CIA να κρύβεται πίσω από το δυστύχημα. Πιστεύεται ότι οι ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τις πυρηνικές δυνατότητες της ΕΣΣΔ, έβαλαν την CIA να σαμποτάρει τον εξοπλισμό του εργοστασίου, προκαλώντας τη δυσλειτουργία και κατά συνέπεια την έκρηξη.

Σε ντοκιμαντέρ μάλιστα του 2017 του Science Channel ένας Αμερικανός μηχανικός και κατά δήλωσή του ερευνητής του Τσερνόμπιλ, ονόματι Φίλιπ Γκρόσμαν επισκέπτεται την περιοχή και αναφέρει τα, κατ’ αυτόν γεγονότα: σε μια μικρή περιοχή υπάρχει ένας πυρηνικός σταθμός, μια πιθανή βάση εκτόξευσης πυραύλων και ένα υποτιθέμενο εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων. Και αν το εργοστάσιο έγινε εκεί ως κάλυψη για ένα υπόγειο εργαστήριο χημικών; Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, οι επιστήμονες έφτιαξαν στρατιωτικά όπλα χρησιμοποιώντας και πλουτώνιο από το Τσερνόμπιλ.

Όλα αυτά δεν θα είχαν κάποια «βάση», σύμφωνα με τους συνωμοσιολόγους, αν δεν υπήρχε και το παρελθόν της CIA. Οι συγκαλυμμένες επιχειρήσεις της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ περιλάμβαναν αλεξιπτωτιστές να πέφτουν στην Αρκτική για να ερευνήσουν μια εγκαταλελειμμένη σοβιετική βάση (Project Coldfeet), η μεταφορά πλουτωνίου στα Ιμαλάια για να κατασκοπεύσουν την Κίνα και ο «δανεισμός» ενός σοβιετικού διαστημικού σκάφους. Γιατί άραγε η CIA να μην ήταν πίσω από το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ…

ΤσερνόμπιλChernobylθεωρίες συνωμοσίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου