Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

ΕΥΔΑΠ: Έσβησαν οι έξυπνοι μετρητές στο Χαλάνδρι

 Σε περιπέτειες βάζει την ΕΥΔΑΠ η μετάβαση στην εποχή των έξυπνων μετρητών,
προκαλώντας βραχυκύκλωμα στην τιμολόγηση του νερού αλλά και στην εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τη λειτουργία του δικτύου.

Με σχεδόν ένα χρόνο καθυστέρηση ξεκίνησε να τιμολογεί πρόσφατα τα νοικοκυριά στο Χαλάνδρι η εταιρεία, αφού η ένταξη της περιοχής σε πιλοτικό πρόγραμμα υδρομετρητών, τεχνολογίας της Γερμανικής Sensus,σημαδεύτηκε από μία παρτίδα 16.000 ελαττωματικών μηχανημάτων από τους συνολικά 40.000 που εγκαταστάθηκαν στα σπίτια.

Η ΕΥΔΑΠ, χρειάστηκε να αντικαταστήσει τα προβληματικά μηχανήματα, καθώς η φωτεινή οθόνη των μετρητών ξαφνικά έσβησε, δυσχεραίνοντας την άντληση αξιόπιστων δεδομένων για την κατανάλωση νερού.

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια των μετρητών, ξεκίνησε το 2017 και εντάσσεται στο πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της εταιρείας, το οποίο προβλέπει την μετατροπή έως 800.000 μετρητών σε σύνολο 2.200.000 υδρόμετρων που υπάρχουν συνολικά στην Αττική.

Τα προβλήματα με τον εξοπλισμό στο Χαλάνδρι παρουσιάστηκαν στο δίκτυο πριν ένα χρόνο. Σε ανάλογο πρόγραμμα εντάχθηκε και η περιοχή του Φαλήρου με επιπλέον 40.000 υδρομετρητές ξεχωριστής τεχνολογίας, οι οποίοι ωστόσο δεν παρουσίασαν προβλήματα.

«Οι προβληματικοί μετρητές έχουν αντικατασταθεί στο σύνολό τους και με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, τιμολογούμε τους πελάτες μας με πολύ ευνοϊκούς όρους, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η ελαττωματικότητα των μετρητών μπορεί να τους επιβαρύνει» αναφέρει, η Γενική Διευθύντρια Πελατών της ΕΥΔΑΠ κ. Στέλλα Πολιτάκη.

Όπως εξηγεί, ενώ η εταιρεία θα μπορούσε να αξιοποιήσει την τελευταία καταμέτρηση, πριν σβήσει το υδρόμετρο, με την τεχνολογική παραδοχή ότι ακόμη και σβηστό ένα έξυπνο μηχάνημα, έχει στην μνήμη αποθηκευμένη την κατανάλωση, αυτό δεν πείθει τον πελάτη. «Στην ουσία τους χρεώσαμε με βάση την περσινή κατανάλωση», επισημαίνει το στέλεχος της εταιρείας.

Οι έξυπνοι μετρητές αποτελούν μια σημαντική πρόκληση για την ΕΥΔΑΠ καθώς η λειτουργία τους προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα. Μεταξύ αυτών είναι η ασύρματη συλλογή δεδομένων με την εξοικονόμηση πόρων στην καταμέτρηση και κυρίως η επί τόπου καταγραφή όλων των προβληματικών καταναλώσεων μεταξύ των δύο διαδοχικών καταμετρήσεων που κάνει η ΕΥΔΑΠ στο τρίμηνο.

Σύμφωνα με την κ. Πολιτάκη, οι «έξυπνοι» υδρομετρητές έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύουν σε ένα τοπικό logger (μνήμη) τις μετρήσεις και στην συνέχεια με έναν υπολογιστή και ένα καλώδιο να μπορεί κανείς να αντλήσει χρήσιμες πληροφορίες για την παροχή. Για παράδειγμα εάν κάποιος πελάτης έχει μια διαρροή μπορεί να διαπιστωθεί πότε αυτή ξεκίνησε. Σε περίπτωση αυξημένης κατανάλωσης υπάρχει επίσης η δυνατότητα άμεσης ειδοποίησης τόσο προς την ΕΥΔΑΠ όσο και προς τον καταναλωτή.

Επιπλέον, οι έξυπνοι μετρητές θεωρείται ότι μπορούν να δώσουν λύσεις και σε μία θεωρία υποεκτίμησης της κατανάλωσης, η οποία συνοδεύει τα συμβατικά μηχανήματα. Οι τεχνικοί της ΕΥΔΑΠ, υποστηρίζουν ότι αυτό ο εξοπλισμός δεν πιάνει μικροδιαρροές από καζανάκια ή βρύσες, με αποτέλεσμα μία ποσότητα 8% έως 10% της κατανάλωσης να μην μπορεί να μετρηθεί.

Οι έξυπνοι μετρητές έχουν μεγάλο κόστος για την ΕΥΔΑΠ καθώς επωμίζεται και τη μεγαλύτερη δαπάνη των 130 ευρώ που κοστίζουν ανά τεμάχιο. Ωστόσο για τους καταναλωτές, το κόστος είναι αντίστοιχο των συμβατικών δηλαδή 30 ευρώ, ποσό που κατανέμεται στους λογαριασμούς σε τέσσερις δόσεις.

Η αναβάθμιση της τεχνολογίας των μετρητών είναι ένας σχεδιασμός που έχει ξεκινήσει από το 2005 η ΕΥΔΑΠ, χωρίς όμως να καταφέρει να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα. Από τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις είναι η τοποθέτηση 200 ηλεκτρονικών υδρομετρητών στην Βαρβάκειο (επίσης τεχνολογίας Sensus), οι οποίοι ουδέποτε δούλεψαν. Ο λόγος είναι ότι σκεπάστηκαν από πάγκους αλλά και γιατί πλημμύρισαν τα φρεάτια με αποτέλεσμα να καθίσταται αδύνατη η καταμέτρηση στοιχείων. Σήμερα για να βγουν οι μετρητές από την Βαρβάκειο και να τοποθετηθούν εξωτερικά της Βαρβακείου χρειάζεται απόφαση του δήμου της Αθήνας, που είναι ο ιδιοκτήτης και αυτό περιπλέκει τις διαδικασίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου