Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019

Μέι: Μπορεί να μη φύγουμε ποτέ από την ΕΕ

Εάν απορριφθεί η συμφωνία αποχώρησης την Τρίτη, μπορεί να μη φύγουμε ποτέ από την Ευρωπαϊκή Ένωση προειδοποίησε τους βουλευτές η Βρετανίδα πρωθυπουργός

Η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι προέτρεψε τα μέλη του κοινοβουλίου να προχωρήσουν, στηρίζοντας την συμφωνία της για το Brexit, στην κρίσιμη ψηφοφορία την ερχόμενη Τρίτη, σε ομιλία που πραγματοποίησε σήμερα σε εργαζόμενους μίας εταιρείας ενέργειας στο λιμάνι του Γκρίμσμπι.

Η συγκεκριμένη περιοχή (Λίνκολνσαϊρ) ανήκει στις βρετανικές επαρχίες με το μεγαλύτερο ποσοστό ευρωσκεπτικιστών, όπου οι ψηφοφόροι στο δημοψήφισμα του 2016 υποστήριξαν την αποχώρηση σε ποσοστό 71,45%.

Η Τ. Μέι απέφυγε να αποδεχτεί οποιαδήποτε προσωπική ευθύνη για την συνεχιζόμενη αβεβαιότητα ή να προσφέρει ενδείξεις για το τι θα κάνει αν απορριφθεί η συμφωνία της από το κοινοβούλιο, αντίθετα, ζήτησε από την ΕΕ να προβεί σε νέες παραχωρήσεις για τις εγγυήσεις σχετικά με το ιρλανδικό backstop.

Όπως δήλωσε στους εργαζόμενους, σε περίπτωση που καταψηφιστεί το σχέδιο της συμφωνίας της την Τρίτη, το αποτέλεσμα θα είναι μεγαλύτερη οικονομική αβεβαιότητα και καθυστέρηση και φυσικά το ενδεχόμενο να αποκλειστεί εξολοκλήρου ή να υπάρξει ένα πιο ήπιο Brexit. «Αν επιλέξουμε αυτόν τον δρόμο ίσως να μην αποχωρήσουμε καθόλου από την ΕΕ» είπε και πρόσθεσε: «Το μήνυμά μου στους βουλευτές που συμφωνούν μαζί μου ότι δεν πρέπει να ρισκάρουμε κάτι τέτοιο είναι απλό: ο μόνος σίγουρος τρόπος για να το αποφύγουμε είναι να στηρίξουμε την Τρίτη την συμφωνία που εξασφάλισε η κυβέρνηση με την ΕΕ. Ας το κάνουμε».
Οι πρώτες αντιδράσεις στην ομιλία της Μέι ήταν επικριτικές, καθώς μέλη του Εργατικού κόμματος δήλωσαν ότι δεν είπε τίποτα καινούργιο και ήταν απλά χάσιμο χρόνου. Βουλευτές του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας είπαν ότι θα πρέπει να αποδεχθεί πως η κρίση γύρω από το Brexit οφείλεται στην δική της αδιαλλαξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου