Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου: Ζητά άμεση απόσυρση των διατάξεων που παραβιάζουν την ανεξαρτησία της

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι στο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή περιλαμβάνονται
διατάξεις που τροποποιούν τη σύνθεση της Ολομέλειάς της χωρίς εγγυήσεις ισότιμης συμμετοχής
Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ζητεί την άμεση απόσυρση των διατάξεων που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο του υπουργού Επικρατείας και με τις οποίες τροποποιείται η σύνθεση της Ολομέλειάς της.

Η ΕΕΔΑ σε σημερινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι με ιδιαίτερη έκπληξη διαπίστωσε ότι στο κατατεθέν στη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργού Επικρατείας για τη «σύσταση, συγκρότηση και αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Κωδικοποίησης», περιλαμβάνονται διατάξεις που τροποποιούν τη σύνθεση της Ολομέλειάς της χωρίς εγγυήσεις ισότιμης συμμετοχής.
Όπως είναι γνωστό, η ΕΕΔΑ, είναι ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας και ο εθνικός θεσμός για την προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, σύμφωνα με τις αρχές των Παρισίων.

Σύμφωνα με Εθνική Επιτροπή, η Κυβέρνηση αιφνιδιαστικά κατέθεσε ρύθμιση, η οποία τροποποιεί τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής και καταργεί πλήρως την ισόρροπη εκπροσώπηση ευρέως φάσματος δικαιωμάτων που υπάρχει ήδη από τον ιδρυτικό νόμο της ΕΕΔΑ.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΕΕΔΑ ενώ εκκρεμούσε η συμπλήρωση της σύνθεσής της, κάτι εξάλλου που είχε γνωστοποιηθεί στην Κυβέρνηση, αιφνιδιαστικά κατατέθηκε στο επίμαχο νομοσχέδιο ρύθμιση, η οποία τροποποιεί τη σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής, καταργώντας έτσι πλήρως την ισόρροπη εκπροσώπηση ευρέως φάσματος δικαιωμάτων που υπάρχουν ήδη από τον ιδρυτικό νόμο της ΕΕΔΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου