Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Στο ΣτΕ δύο υπαξιωματικοί που απολύθηκαν λόγω χρήσης κάνναβης και νευρολογικών προβλημάτων

Δύο πειθαρχικές υποθέσεις υπαξιωματικών του Στρατού, οι οποίοι αποτάχτηκαν από τις
τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων, θα απασχολήσουν το Συμβούλιο της Επικρατείας. H πρώτη περίπτωση απόλυσης έγινε λόγω χρήσης κάνναβης και η δεύτερη λόγω νευρολογικής πάθησης.

Ειδικότερα, από το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού επιβλήθηκε σε μόνιμο υπαξιωματικό η πειθαρχική ποινή της έκπτωσης-απόλυσης από το στράτευμα, καθώς του καταλογίστηκε ότι κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών (κάνναβης).




Ο πρώην στρατιωτικός υποστηρίζει ότι δεν είναι χρήστης ναρκωτικών και απλώς ένα βράδυ που είχε πάει με μια παρέα να φάνε έξω, κάποιος άγνωστος του έβαλε στο φαγητό κάνναβη, χωρίς να το αντιληφθεί.

Στη συνέχεια έκανε μικροβιολογικές εξετάσεις και ανιχνεύτηκε η ναρκωτική ουσία, με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.



Ο αποταχθείς προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί η πειθαρχική απόφαση του ΓΕΣ, με την οποία απολύθηκε.

Ο ίδιος αρνείται ότι είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, επικαλούμενος ότι ουδέποτε έκανε, εν γνώσει του, χρήση κάνναβης και αμφισβητεί την εκ μέρους του διάπραξη του συγκεκριμένου πειθαρχικού παραπτώματος.

Παράλληλα, υποστηρίζει ότι από το Στρατοδικείο αθωώθηκε για την δήθεν χρήση ναρκωτικών ουσιών, ενώ επικαλείται την άριστη μέχρι σήμερα επαγγελματική στρατιωτική του διαδρομή.

​Η δεύτερη περίπτωση αφορά μόνιμο λοχία (ΕΠ.ΟΠ.) ο οποίος μετά από γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατιώτης Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ), απολύθηκε λόγω ακαταλληλότητας, η οποία ανάγεται σε νευρολογική πάθησή του.



Ο λοχίας προσέφυγε στα Διοικητικά Δικαστήρια. Στο Εφετείο έχασε τη δικαστική μάχη και στην συνέχεια άσκησε έφεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας αμφισβητώντας την εφετειακή απόφαση ως προς το αιτιολογικό της.

Στην έφεση, επικαλούμενος διάφορα ιατρικά πιστοποιητικά και γνωματεύσεις αμφισβητεί την ύπαρξη της συγκεκριμένης πάθησης, η οποία τον οδήγησε εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων.

Και οι δύο υποθέσεις, θα επιλυθούν από το Γ΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου