Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019

«Κόκκινα» δάνεια €4,4 δισ. θα πωληθούν ως το τέλος Ιουνίου

Στην τελική ευθεία η μεταβίβασή τους από τις τράπεζες σε funds και εξειδικευμένες εταιρείες
- Ακολουθεί η πώληση κι άλλου πακέτου δανείων ύψους 2,4 δισ. ευρώ
Κόκκινα -επιχειρηματικά και στεγαστικά- δάνεια 4,4 δισ. θα πουληθούν από ελληνικές τράπεζες με τρεις συναλλαγές ως το τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για τα projects Nemo της Τράπεζας Πειραιώς, Symbol της Εθνικής Τράπεζας και Ρillar της Eurobank, τα οποία έχουν μπει στην τελική ευθεία και αναμένεται να ολοκληρωθούν ως το τέλος του πρώτου εξαμήνου. Υπό την πίεση του SSM οι τράπεζες δρομολόγησαν αλλεπάλληλες ενέργειες για τις οποίες οι διαδικασίες ωρίμασαν και οδηγούν τους επόμενους μήνες σε μπαράζ συναλλαγών, όπου σημαντικός όγκος ΝPLs θα μεταβιβαστεί σε funds και εξειδικευμένες εταιρείες.

Τα Nemo, Symbol και Ρillar είναι τα projects που βρίσκονται στο τελικό στάδιο, ενώ αν υπολογιστούν και τα άλλα πακέτα κόκκινων δανείων που ετοιμάζουν τώρα οι τράπεζες και θα ακολουθήσουν, υπάρχουν ακόμη 2,4 δισ. NPLs που επίσης θα πουληθούν σύντομα. Και αυτό γιατί η Αlpha Bank προετοιμάζει τώρα την πώληση του πέμπτου κατά σειρά χαρτοφυλακίου κόκκινων με επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο έχει ίδια χαρακτηριστικά με αυτά του project Jupiter που πουλήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο. Ταυτόχρονα, υπάρχουν δύο ακόμη πακέτα που θα βγουν προς πώληση το επόμενο διάστημα και αφορούν καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις. Το ένα έρχεται από την Εθνική και αφορά 600.000 υποχρεώσεις από κάρτες και καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις μεικτής λογιστικής αξίας 1 δισ. και το άλλο είναι το project Iris της Πειραιώς ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, στις 22 Μαρτίου κατατίθενται δεσμευτικές προσφορές από τα Davidson Kempner, Farallon και Fortress για το πακέτο Nemo της Πειραιώς. Περιλαμβάνει μείγμα εξυπηρετούμενων και μη δανείων από 17 ναυτιλιακές εταιρείες. Η μεικτή λογιστική αξία των δανείων είναι 800 εκατ. και εκτιμάται ότι οι οικονομικές προσφορές θα επηρεαστούν καθοδικά από πιέσεις που έχει δεχτεί το τελευταίο διάστημα η ναυτιλιακή αγορά. Τον Απρίλιο, τα Elliot, Centerbridge, Fortress και Ellington Management καταθέτουν δεσμευτικές προσφορές για το Symbol της ΕΤΕ που περιλαμβάνει 13.000 μη εξυπηρετούμενα δάνεια μικρομεσαίων εταιρειών, μεικτής λογιστικής αξίας 1,6 δισ. ευρώ που συνδέονται με εξασφαλίσεις επί 7.900 ακινήτων. Η Εθνική αποτιμά την αξία των ακινήτων που συνοδεύουν το πακέτο Symbol σε 1,1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα εμπορικά ακίνητα είναι αξίας 650 εκατ. και 450 εκατ. η αξία ακινήτων και κατοικιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου