Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018

Τι έχει πει για την Ελλάδα ο νέος γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Όλαφ Σολτς αναλαμβάνει
το υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού.




Ο Όλαφ Σολτς στα 59 του, είναι ο δεύτερος ισχυρότερος άνδρας στο SPD και θεωρείται συντηρητικός, εγκρατής και με αυτοπεποίθηση. Είναι συντονιστής των κρατιδίων τα οποία κυβερνώνται από το SPD και είναι ένας έμπειρος διαπραγματευτής.
Το SPD τάσσεται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σηματοδοτεί, σύμφωνα με το Reuters, την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως είχε πει σε παλιότερη συνέντευξή του στο περιοδικό Stern, οι μεγάλοι συνασπισμοί δεν επιτρέπεται να αποτελούν μόνιμη κατάσταση, δικαιολογώντας τη θέση του αυτή με το επιχείρημα ότι  εάν ο πολιτικός ανταγωνισμός δεν λαμβάνει χώρα μεταξύ των μεγάλων κομμάτων αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο για την δημοκρατίας .
Στο παρελθόν άσκησε δριμεία κριτική στις διερευνητικές συνομιλίες για συνασπισμό Τζαμάικα και στην ίδια την Άνγκελα Μέρκελ, στην οποία είχε εντοπίσει μάλιστα «εμφανέστατη αδυναμία ηγεσίας», ενώ είχε ταχθεί αναφανδόν κατά της ανοχής ενδεχόμενης κυβέρνησης μειοψηφίας της κυρίας. Μέρκελ: «Η Γερμανία έχει 80 εκατ. κατοίκους, έχουμε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες και είναι η σημαντικότερη χώρα της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε επομένως μια σταθερή κυβέρνηση», υπογράμμιζε εμφατικά.
Κάποια στιγμή ο Σολτς φερόταν ως διεκδικητής της προεδρίας του SPD με τον ίδιο ωστόσο να το διαψεύδει  κατηγορηματικά.
Γεννημένος στις 14 Ιουνίου του 1958, είναι δήμαρχος του Αμβούργου από το 2011 και τώρα αναλαμβάνει τσάρος της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, διαδεχόμενος τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Είναι παντρεμένος από το 1998 με την (επίσης πολιτικό και μέλος του SPD) Μπρίτα Ερνστ, 57 ετών. Δεν έχουν παιδιά.
Τι δήλωνε για την Ελλάδα το 2014
«Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει», έλεγε ο πρωθυπουργός του κρατιδίου του Αμβούργου Όλαφ Σολτς, στην συνάντηση που είχε το Νοέμβριο του 2014 με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών Κυριάκο Γεροντόπουλο, τασσόμενος υπέρ της έμπρακτης στήριξης της Ελλάδας από την Γερμανία.
«Πιστεύω ότι Ευρώπη χωρίς Ελλάδα δεν υπάρχει. Ο Δυτικός Πολιτισμός χρωστάει πολλά στην Ελλάδα και αυτό το τονίζω από τα νεανικά μου χρόνια», επισήμανε ο κ. Σολτς και σημείωσε ότι και καθ΄ όλη την διάρκεια της δύσκολης για την Ελλάδα περίοδο της κρίσης, έλεγε πάντα στους συμπατριώτες του πολιτικούς ότι η Γερμανία πρέπει να στηρίζει την Ελλάδα και να αποδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη της.
Τι δήλωνε μετά το ελληνικό δημοψήφισμα
Ερωτηθείς από την Die Welt για το αν θεωρεί ότι το Grexit θα είναι η χειρότερη λύση, ο Όλαφ Σόλτς είχε απαντήσει.
«Σίγουρα ναι. Η υποτίμηση του νομίσματος δεν θα βοηθούσε την ελληνική οικονομία, γιατί δεν είναι αρκετά προσανατολισμένη στις εξαγωγές. Για να το πούμε απλά, το πλεονέκτημα του ευρώ για την Ελλάδα είναι ότι κάποιος που έχει ένα εστιατόριο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη παράγει ένα παγκοσμίως σταθερό νόμισμα. Με το ευρώ μπορεί να αγοράσει αγαθά από όλο τον κόσμο. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει να συνεισφέρει, ώστε άλλες και οι άλλες χώρες να τη βοηθούν. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου