Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Ανασχηματισμός: Όλα τα ονόματα που ακούγεται ότι μπαίνουν στην κυβέρνηση

Με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης ο Μουζάλας - Μιλούν για απομάκρυνση και της
Κονιόρδου από το υπουργείο Πολιτισμού - Νίκος Παππάς για αντικαταστάτης του Δημήτρη Παπαδημητρίου - Η καραμπόλα από την πιθανή μετακίνηση Βίτσα - Από τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Σβίγκου-ΡήγαςΗ απομάκρυνση του ζεύγους Παπαδημητρίου- Αντωνοπούλου υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε ανασχηματισμό και η ονοματολογία φουντώνει για τα καλά. Τίποτα δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, καθώς τα τηλέφωνα μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και κυβερνητικών στελεχών έχει πάρει φωτιά, τη στιγμή που φουντώνει η ονοματολογία.Η ημέρα Πέμπτη, όμως, ακούγεται όλο και πιο έντονα ως η ημέρα εξελίξεων.


Πλέον, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται μπροστά σε τρεις κενές θέσεις: αυτές του υφυπουργού Παιδείας, που κατείχε ο Κώστας Ζουράρις, της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Αν και έχουμε να κάνουμε με έναν διορθωτικό ανασχηματισμό, οι πληροφορίες εμφανίζουν ως βέβαιη και την απομάκρυνση του Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με την υγεία του και δεν είναι σε θέση να συνεχίσει το έργο του.

Ως αδύναμος κρίκος αντιμετωπίζεται και η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου. Ενώ εξαιτίας των τελευταίων εξελίξεων στον κατάλογο έχει προστεθεί και το όνομα του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και ενδεχομένως του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου. Όπως είναι φυσικό αναμένεται να υπάρξουν και οι γνωστές καραμπόλες που πάντα προκαλούνται από τη μετακίνηση προσώπων για την κάλυψη αυτών που έχουν αποχωρήσει ή αναμένεται να αποχωρήσουν.
Αλλάζει χαρτοφυλάκιο ο Νίκος Παππάς;

Τα ονόματα που παίζουν δυνατά για αντικαταστάτες του Δημήτρη Παπαδημητρίου είναι αυτά του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση. Τη θέση, όμως, μοιάζει να  διεκδικεί δυναμικά και ο σημερινός υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να αποκλείσει και το ενδεχόμενο το χαρτοφυλάκιο να καταλήξει στο Νίκο Παππά, ο οποίος έχει εκδηλώσει εδώ και καιρό σχετική επιθυμία.

Σε μία τέτοια περίπτωση, τη σημερινή θέση του αναμένεται να καταλάβει ο σημερινός γενικός γραμματέας Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Νίκου Παππά, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού.
Βίτσας για υπουργός Μετανάστευσης

Ο Δημήτρης Βίτσας είναι αυτός που μάλλον θα αναλάβει τα καθήκοντα του Γιάννη Μουζάλα. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα ποιος θα βρεθεί στη θέση του Βίτσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Το υπουργείο Πολιτισμού φλερτάρει ο Νίκος Ξυδάκης, αλλά μοιάζει πιθανότερο να το αναλάβει ο Νίκος Φίλης, σε περίπτωση που εκφράσει τέτοια επιθυμία. Από το στρατόπεδο των ΑΝΕΛ φαίνεται να ράβει υπουργικό κουστούμι ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος που είναι από τα πιο αγαπημένα στελέχη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ.
Μπαίνουν στην κυβέρνηση Σβίγκου-Ρήγας

Ενδιαφέρον έχει και η αξιοποίηση κομματικών στελεχών με έδρα την Κουμουνδούρου για να μείνει ικανοποιημένο και το παραδοσιακό ακροατήριο. Η Ράνια Σβίγκου και ο Πάνος Ρήγας είναι δύο από αυτά. Και ο Κώστας Ζαχαριάδης  διευθυντής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι απίθανο να βρεθεί στην κυβέρνηση.
Τέλος, μπορεί να γίνουν και ανοίγματα προς την κεντροαριστερά, με άτομα όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Οι αμετακίνητοι

Αμετακίνητοι είναι ο Νίκος Κοτζιάς, ο Πάνος Καμμένος, παρ’ ότι ακούστηκαν φήμες πως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιθυμούσε την αντικατάστασή του, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Γιώργος Σταθάκης, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Παύλος Πολάκης, ο Σταύρος Κοντονής, η Όλγα Γεροβασίλη και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου