Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

«Οι φθορές που πληγώνουν»

 
Ήταν κοντά στο 1883 όταν ο Νάθαν Γκουελεντί άσπρισε τον Πύργο της Θεσσαλονίκης
με αντάλλαγμα την ελευθερία του.




Ο μέχρι τότε γνωστός ως πύργος «του αίματος», λόγω της χρήσης του ως φυλακής και τόπου εκτελέσεων, θα αλλάξει για πάντα. Ο Λευκός Πύργος, όπως θα μετονομαστεί, θα καταστεί το σύμβολο της Θεσσαλονίκης, αφού απόμεινε από το 1911 να στέκει μόνος στην παραλία, ύστερα από την κατεδάφιση του θαλάσσιου και του ανατολικού τείχους και του περιβόλου του. Μετά την παραχώρηση του Πύργου στο τότε Υπουργείο Πολιτισμού, το 1983, η 9η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων άρχισε τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσής του, η οποία ολοκληρώθηκε το 1985 και το έργο τιμήθηκε το 1988 με το βραβείο της Europa Nostra.

Εφέτος είναι η σειρά της Alpha Bank να «αγκαλιάσει» αυτό το μοναδικό μνημείο που δεσπόζει αγέρωχο στην παραλία της Θεσσαλονίκης από τον 15ο αιώνα. Στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Τράπεζας «Οι φθορές που πληγώνουν», η Alpha Bank αναλαμβάνει τον εξωραισμό του περιβάλλοντος χώρου του Λευκού Πύργου, ώστε να αναβαθμιστεί ουσιαστικά και αισθητικά το εξωτερικό του μνημείου.



Το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» της Alpha Bank εφέτος συμπληρώνει 5 χρόνια δράσεων, καθώς ενεργοποιήθηκε το 2013 με στόχο την αποκατάσταση και τη συντήρηση γλυπτών που βρίσκονται σε εμβληματικούς χώρους του ιστορικού κέντρου των Αθηνών. Ήδη από το 2016 έχει επεκταθεί και στη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τον εξωραϊσμό μνημείων και του περιβάλλοντος χώρου τους.

Η αρχή στη Θεσσαλονίκη έγινε μέσω της προσφοράς από την Alpha συστήματος καθαρισμού και αποκαταστάσεως επιφανειών, μαζί με τα απαραίτητα για τη λειτουργία του υλικά στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά έλαβε χώρα και η πρωτοβουλία «Ξαναδίνουμε λάμψη στη Νέα Παραλία», που πραγματοποιήθηκε με τη σύμπραξη της Τράπεζας, του Κολλεγίου Ανατόλια, της ΧΑΝΘ και του Δήμου Θεσσαλονίκης, και είχε ως σκοπό την ανανέωση και τη βελτίωση του χώρου της Νέας Παραλίας, η οποία αποτελεί ορόσημο της πόλης. Μάλιστα, έγινε καθαρισμός συγκεκριμένων σημείων στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού του ομίλου Alpha Bank από εθελοντές της Τράπεζας μαζί με μαθητές από το Κολλέγιο Ανατόλια και εθελοντές από τη ΧΑΝΘ.

Το πρόγραμμα συνέχισε το έργο του το 2017, με την αποκατάσταση και τη συντήρηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του ιστορικού κτηρίου του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη.

Το πρόγραμμα «Οι φθορές που πληγώνουν» ξεκίνησε από την Αθήνα. Μετά από την ολοκλήρωση της πλήρους αποκατάστασης των έξι γλυπτών στην Πλατεία Συντάγματος και των τριών ανδριάντων στον περίβολο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου το 2013, τον επόμενο χρόνο αποκαταστάθηκαν επτά γλυπτά, δύο μνημεία και δύο σιντριβάνια στα προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Επίσης, συντηρήθηκε η προτομή του Jean Moreas, έργο του Γάλλου γλύπτη Antoine Bourdelle που βρίσκεται στον Εθνικό Κήπο και ακριβές αντίγραφό του τοποθετήθηκε στη θέση του πρωτοτύπου, το οποίο μεταφέρθηκε, τον Δεκέμβριο 2014, στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων.



Το 2015 η δράση συνεχίστηκε με την αποκατάσταση τεσσάρων ακόμα γλυπτών σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων: την προτομή του Εμμανουήλ Ξάνθου στην Πλατεία Κολωνακίου, Κόρη σε έκσταση του Μιχάλη Τόμπρου στη Φωκίωνος Νέγρη, Κοριτσάκι του Αντωνίου Σώχου και προτομή της Βασιλίσσης Όλγας στο πάρκο του Ευαγγελισμού. Πέρυσι, το πρόγραμμα της Τράπεζας στην Αθήνα αφορούσε το Ωδείο Αθηνών. Έγινε καθαρισμός του κτηρίου και, στο πλαίσιο της Ημέρας Εθελοντισμού Ομίλου Alpha Bank, πραγματοποιήθηκαν εργασίες εξωραϊσμού του περιβάλλοντος χώρου, με σκοπό την αποκατάσταση των φθορών και την ανάδειξη του Ωδείου, στο οποίο χιλιάδες νέοι κάθε χρόνο σπουδάζουν και μαγεύονται από τον κόσμο της μουσικής.

Το πρόγραμμα έχει ολοκληρώσει μέχρι σήμερα 28 αποκαταστάσεις γλυπτών και μνημείων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, με την συνδρομή των Δήμου Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου