Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Ατζούν Ιλιτζαλί: Ήμουν έτοιμος να αγοράσω κανάλι στην Ελλάδα

Ο Τούρκος παραγωγός του Survivor δηλώνει ότι «σίγουρα, όμως, θα κάνω κι άλλες δουλειές στην Ελλάδα» - Τι λέει για Τουρκία, Τσίπρα, Αλαφούζο, καθώς και για την ταραχώδη
καριέρα του και το πώς από ένα δυστύχημα και μια πτώχευση έφτασε στη δόξα και το χρήμαΟ Τούρκος παραγωγός που εδώ και δύο χρόνια διαμορφώνει την ποπ κουλτούρα στην Ελλάδα δίνει την παρθενική του συνέντευξη στη χώρα μας και αποκαλύπτει τις απανωτές τραγωδίες που σημάδεψαν τα νεανικά του χρόνια: «Εχασα τους γονείς μου σε τροχαίο, στο οποίο ήταν μέσα και η κόρη μου. Πέθανε ο κολλητός μου όταν έχασα τον έλεγχο της μηχανής μου κι εγώ έμεινα δύο μήνες στην Εντατική, ενώ έμεινα στον άσο χάνοντας όλη μου την περιουσία εξαιτίας λάθος επενδύσεων».





Περιγράφει όμως και την εκτόξευσή του στην κορυφή: «Πετυχαίνω γιατί παίρνω ρίσκα χωρίς να σκέφτομαι ποτέ το κέρδος». Εξηγεί τη μετάβασή του από τη θέση του αθλητικού ρεπόρτερ σε βασιλιά της ψυχαγωγίας στην Τουρκία και, τέλος, στον επιχειρηματία του σήμερα. «Είναι σαν να παίζω Μονόπολη», λέει. Αποκαλύπτει παράλληλα την άγνωστη σχέση του με την Ελλάδα, που αρχίζει όταν ήταν μόλις 20 ετών και φιλοξενήθηκε στο σπίτι των κολλητών του πρώην πεθερού του. 
Δηλώνει ότι μπορεί η Ελλάδα να μην του αποφέρει οικονομικό κέρδος, αλλά γι’ αυτόν είναι το παράθυρο στον κόσμο. «Αφού πέτυχα εδώ μπορώ να πετύχω παντού», αναφέρει χαρκατηριστικά. Χαρακτηρίζει καρμική τη σχέση του με τον Γιάννη Αλαφούζο και τον ΣΚΑΪ και σχολιάζει τα τηλεοπτικά πρόσωπα της Ελλάδας, δεν κρύβει την ενόχλησή του με το EPSILON, ενώ μοιράζεται το πώς πέρναγαν τον ελεύθερο χρόνο τους στον Αγιο Δομίνικο.

Ξεκαθαρίζει δε μία και καλή αν πράγματι παρενέβη στο να πάρει ο Αλέξης Παπαχελάς τη συνέντευξή του Τούρκου προέδρου. Εξομολογείται τη στενή φιλία που τον δένει με τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ απαντάει σε όσους αντιμετωπίζουν με καχυποψία την παρουσία του στην Ελλάδα. Τέλος, ξεκαθαρίζει αν θα αγοράσει δικό του κανάλι και διηγείται τη γνωριμία του με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Με τη σύζυγό του Σεϊμά Σουμπασί



«Ξεκίνησα από το μηδέν... Απέτυχα, ξαναρίσκαρα και πέτυχα» 
Οι τραγωδίες των νεανικών του χρόνων ξεκίνησαν από το δυστύχημα στο οποίο έχασαν τη ζωή τους και οι δύο γινείς του. Ακολούθησαν η πτώχευση και η κατάθλιψη, περιπέτειες που τον ώθησαν να στοχεύσει στην κορυφή και να την κατακτήσει.

- Υπάρχει μια μυθολογία γύρω από το όνομα, το ξεκίνημα και την άνοδό σου. Τελικά, έχεις πράγματι βιώσει την περιπετειώδη ζωή που περιγράφουν τα μίντια; Η ζωή μου είναι, πώς να το περιγράψω; Σπάνια. Ναι, είναι μοναδική γιατί χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο σημαδεύτηκε από τραγωδίες και απώλειες που θα λύγιζαν τον καθένα. Το δεύτερο είναι αυτό που ζω σήμερα. Μετά από τις δυσκολίες σηκώθηκα στα πόδια μου, ρίσκαρα και βγήκα κερδισμένος.

Δεν ήταν εύκολο. Φαντάσου, παντρεύτηκα για πρώτη φορά στα 20 μου. Εναν χρόνο αργότερα έχασα τους γονείς μου σε ένα τραγικό δυστύχημα. Σκέψου ότι η κόρη μου ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και η μόνη που επιβίωσε. Χώρισα και για έναν χρόνο δεν έβγαινα από το σπίτι μου. Ημουν σε κατάθλιψη, απόλυτα μουδιασμένος και ανήμπορος. Τα βάσανά μου, όμως, δεν τελείωσαν εκεί. Οταν ήμουν 23 ετών πτώχευσα…

Η τραγική απώλεια των γονιών του τον σημάδεψε



- Εννοείς ότι έχασες την οικογενειακή περιουσία; Ναι. Προσπάθησα να κάνω κάποιες επενδύσεις με τα χρήματα που μου είχε αφήσει ο πατέρας μου και απέτυχα. Εμεινα κυριολεκτικά στον άσο. Και άκου και το άλλο: λίγο αργότερα είχα ένα φρικιαστικό ατύχημα με τη μηχανή μου, όπου ένας αγαπημένος φίλος μου πέθανε κι εγώ έμεινα στο νοσοκομείο για δύο ολόκληρους μήνες.

- Επιασες πάτο δηλαδή... Πιο κάτω από τον πάτο. Ημουν 24 ετών και δεν έβλεπα φως πουθενά. Χωρίς τους γονείς μου να με στηρίζουν ψυχολογικά, πληγωμένος από τις τόσες απώλειες, είπα στον εαυτό μου: «Ο Θεός σε δοκιμάζει κι εσύ πρέπει να επιβιώσεις». Και πράγματι αποδείχθηκα survivor. (γέλια)

- Αλήθεια, πώς συντηρούσες τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου; Καλή ερώτηση αν σκεφτείς ότι δεν είχα τίποτα στην τσέπη μου. Μηδέν εισόδημα. Αλλά είχα καλούς φίλους, εδραιωμένες σχέσεις με γενναιόδωρους και ευκατάστατους φίλους που ουσιαστικά ανέλαβαν τα έξοδά μου. Αυτοί ήταν που με επανέφεραν στη ζωή. Ακόμα και τώρα, που δεν είμαστε σκλάβοι των χρημάτων, είμαστε μια παρέα. Τα χρησιμοποιούμε απλώς για να ζούμε καλύτερα.

- Και πώς εν μέσω αυτού του χάους αρχίζει η καριέρα σου στην τηλεόραση;
Εκείνη την εποχή είχα μόλις κλείσει τα 25. Είχα έναν φίλο που με πρότεινε σε μία εταιρεία παραγωγής για να κάνω δοκιμαστικό ως αθλητικός ρεπόρτερ. Θυμάμαι ότι ο μισθός μου ήταν 100 δολάρια τον μήνα, αλλά παρ’ όλα αυτά ήμουν τρισευτυχισμένος γιατί θα έμπαινα δωρεάν στους σημαντικότερους αγώνες. Πήρα αμέσως τον κολλητό μου και του είπα: «Φίλε, σ’ έφτιαξα. Θα βλέπουμε από τις καλύτερες θέσεις ποδόσφαιρο». Με ρώτησε: «Αγόρασες κάρτα διαρκείας;» «Οχι», του απάντησα, «έγινα αθλητικός δημοσιογράφος».

- Τι ήταν αυτό που σε έκανε να ξεχωρίσεις; Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου εκεί ανακάλυψα ότι ήμουν καλός στο να παίρνω συνεντεύξεις από ποδοσφαιριστές. Σιγά-σιγά καλλιέργησα πολύ στενές σχέσεις με τους κορυφαίους εξ αυτών. Οταν ο μάνατζερ ή ο προπονητής έψαχνε κάποιον τηλεφωνούσε σ’ εμένα και πάντα ήξερα πού είναι ή πώς να τον ηρεμήσω για να επανέλθει στον αγώνα.

- Αν κατάλαβα καλά, το ταλέντο σου στο να δημιουργείς φιλικές σχέσεις έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην καριέρα σου; Χωρίς αμφιβολία. Από νωρίς κατάλαβα ότι όταν είσαι πιστός και δεν προδίδεις τους άλλους κι αυτοί με τη σειρά τους σε εμπιστεύονται και σ’ το ανταποδίδουν. Αυτό τελικά λειτουργεί προς όφελός σου.

- Πότε ήρθε η επιτυχία; Το γκελ σου στον κόσμο;
Με τον καιρό έγινα αρκετά γνωστός και αποφάσισα να εξαργυρώσω την απήχηση αυτή δημιουργώντας το δικό μου σόου, κάτι που δεν είχε ξαναγίνει. Παρουσίαζα μία ταξιδιωτική εκπομπή και επί τέσσερα χρόνια γύριζα τον κόσμο. Πήγαινα στα πιο τρελά μέρη κάνοντας τα πιο τρελά πράγματα. Ηταν μια φανταστική εμπειρία που γνώρισε τεράστια επιτυχία στην Τουρκία και ξέρεις γιατί; Αποτέλεσε ένα παράθυρο στον κόσμο για τους τηλεθεατές.

- Επαιξε ρόλο ότι σου ταίριαζε αυτός ο ρόλος; Χα, χα, ναι! Πήγαμε σε όλα τα πάρτυ σε όλες τις εξωτικές παραλίες. Γιορτάσαμε το Halloween στις Ηνωμένες Πολιτείες, το καρναβάλι στο Ρίο και στην Αυστραλία. Ο,τι τρελό υπήρχε το κάναμε. Ηταν το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα μου. Αν και ήμουν ήδη γνωστός, εκεί εκτοξεύτηκα.

Λάτρης των ράλι και των αυτοκινήτων




- Πόσο ετών ήσουν τότε; Τριάντα ένα.

- Αρα γνώρισες πολύ νωρίς την επιτυχία. Πώς και δεν επαναπαύτηκες και πότε αποφάσισες το επόμενο βήμα; Χμμμ, αποφάσισα να μπω στα τηλεπαιχνίδια επειδή φοίτησα στα καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια της Τουρκίας και ήμουν πάντα ο χειρότερος μαθητής. Οι καθηγητές ισχυρίζονταν ότι ήμουν πανέξυπνος, αλλά δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ ούτε στο μάθημα, ούτε στο διάβασμα. Ολα τα μετέτρεπα σε παιχνίδι. Πόσες φορές θα πει ο καθηγητής αυτή τη λέξη; Πότε θα κάνει αυτή την κίνηση; Πώς μπορώ να κάνω λογοπαίγνιο με το όνομα των δασκάλων ή με μία φράση;

Δεν μπορούσα να ενταχθώ γιατί το μυαλό μου ήταν πάντα στο στοίχημα, στο παιχνίδι. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να μετατρέψω την τάση μου αυτή σε καριέρα; Μετά την ταξιδιωτική εκπομπή αφιερώθηκα στα τηλεπαιχνίδια. Το πρώτο κιόλας γνώρισε τεράστια επιτυχία. Από εκεί και πέρα τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Ο,τι κάναμε ήταν Νο 1.

- Πότε η παρουσία σου στην τηλεόραση απέκτησε την επιχειρηματική της διάσταση; Σήμερα, πάνω απ’ όλα, είσαι επιχειρηματίας. Κατά τη διάρκεια εκείνης της φάσης. Ηταν ο μοναδικός τρόπος για να έχω τον απόλυτο έλεγχο του προϊόντος μου και να διασφαλίσω έτσι την επιτυχία του. Πρόσεξε, όμως: ποτέ δεν ήταν προτεραιότητά μου τα χρήματα. Πάντα ήταν η επιτυχία. Ηταν σαν να παίζω «Μονόπολη». Επαιρνα τεράστια ρίσκα που κάποιος άλλος στη θέση μου θα τα απέφευγε. Για να σ’ το εξηγήσω διαφορετικά, ως ρεπόρτερ έφτασα να είμαι ο πιο καλοπληρωμένος. Οταν έκανα την ταξιδιωτική εκπομπή, έβγαζα τρομερά χρήματα. Και πάλι όμως τα παράτησα για κάτι άλλο. Δεν έμενα ποτέ στάσιμος, δεν ήμουν ποτέ ευχαριστημένος.

- Αποδίδεις την επιτυχία σου σε αυτή την τάση σου να ρισκάρεις;
Ως έναν βαθμό ναι. Αυτή η πλευρά του χαρακτήρα μου με έκανε να ανέβω στην κορυφή πολύ πιο γρήγορα. Να σου δώσω ένα άλλο παράδειγμα: είχα κάνει πολλές εκπομπές και αποφάσισα να κάνω το τηλεπαιχνίδι «Deal or not deal». Το ξέρεις ότι δύο κανάλια το είχαν επιχειρήσει και είχαν αποτύχει παταγωδώς;

- Και γιατί διακινδύνευσες να γίνεις η τρίτη αποτυχία;
Σε πληροφορώ ότι σκίσαμε. Κάναμε 450 επεισόδια, ενώ καλούσαμε και πολλούς γνωστούς παίκτες να συμμετέχουν για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Ηρθαν η Κριστίνα Αγκιλέρα, η Αντριάνα Λίμα, ο Μπρους Γουίλις και όλοι οι παίκτες της τουρκικής εθνικής ομάδας. Γράψαμε τηλεοπτική ιστορία. Συνεχίσαμε και με άλλες δημοφιλείς εκπομπές, μέχρι που έφτασα στο επόμενο στοίχημά μου: να πάρω το 10ο κανάλι σε τηλεθέαση στην Τουρκία (CHANNEL 8) και να το μετατρέψω σε Νο 1. Και πλέον εδώ και δύο χρόνια τα καταφέραμε.

Η γνωριμία του με τη χώρα μας στο πρώτο ταξίδι του μέλιτος στα 20 χρόνια του, η καρμική, όπως τη χαρακτηρίζει, σχέση με τον Γιάννη Αλαφούζο τα τηλεοπτικά πρόσωπα που ξεχωρίζει και η ενόχλησή του με το EPSILON.

- Και κάπου εδώ αρχίζει η ιστορία σου με την Ελλάδα; Α όχι, εδώ κάνεις λάθος. Αυτή είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα. Μη σου πω ότι σε αυτήν οφείλω μέρος της επιτυχίας μου. Γιατί παρατήρησα ότι τότε παιζόταν στην Ελλάδα το «Deal or not deal» και σκέφτηκα: αφού είναι πετυχημένο εκεί θα μπορέσει να πετύχει κι εδώ. Επειδή είμαστε τόσο μα τόσο όμοιοι. Μπορεί η Τουρκία να μην είναι όσο ομοιόμορφη είναι η Ελλάδα, αλλά τουλάχιστον η δυτική πλευρά της , η Σμύρνη, το Μπόντρουμ πραγματικά μοιάζουν.

- Το κατάλαβες αυτό επισκεπτόμενος την Ελλάδα ως τουρίστας; Οχι, όχι. Θα σου πω κάτι που δεν το ξέρει πολύς κόσμος. Το ταξίδι του μέλιτος με την πρώτη μου σύζυγο το έκανα στην Αθήνα. Συγκεκριμένα στα νότια. Μείναμε πολύ καιρό σε ένα φιλικό σπίτι. Οι τότε πεθεροί μου είχαν Ελληνες συνεταίρους, οπότε τους επισκεπτόμασταν συχνά. Ερχόμουν συχνά λόγω αυτής της σχέσης. Ερχόμουν και για να δω ποδόσφαιρο.

- Αλήθεια είσαι φανατικός οπαδός; Ε, όχι και φανατικός. Σίγουρα, όμως, το αγαπάω πάρα πολύ το άθλημα.

- Ποια είναι η ομάδα σου; Η Φενέρμπαχτσε.

- Εχεις προτίμηση σε ελληνική ομάδα; Ολοι μου οι φίλοι είναι Παναθηναϊκοί, οπότε κι εγώ τον υποστηρίζω.

- Μάλλον δεν είχες άλλη επιλογή! Οχι, δεν είναι μόνο αυτό. Εχω μια τάση στη ζωή μου να μην είμαι ποτέ με τον πρώτο, τον καλύτερο. Δεν ξέρω, είναι άποψη ζωής: ποτέ με τον απόλυτο νικητή, πάντα με τον δεύτερο.

- Επαιξε αυτό ρόλο στην απόφασή σου να επενδύσεις σε μια Ελλάδα που μαστίζεται από την κρίση και σε ένα τηλεοπτικό concept που στο παρελθόν δεν είχε διαπρέψει; Ο λόγος που αποφάσισα να επενδύσω στην Ελλάδα είναι γιατί χρειάζομαι πάντα καινούριους στόχους. Στην Τουρκία κατακτήσαμε αυτό που θέλαμε. Τώρα θέλω να επεκταθώ έξω από τη χώρα. Και πάλι δεν κοίταξα το μπάτζετ ή το κέρδος, αλλά την επιτυχία. Στην Τουρκία θα βγάζαμε πολύ περισσότερα χρήματα. Λόγω πληθυσμού, το κοινό είναι πολύ μεγαλύτερο, άρα και το περιθώριο κέρδους. Η Ελλάδα, όμως, είναι η πόρτα στην Ευρώπη. Από τη μία είστε ευρωπαϊκή χώρα, αλλά από την άλλη διατηρείτε και κάτι ανατολίτικο, κάτι κοντά σ’ εμάς. Επίσης, μην ξεχνάς ότι όταν μια χώρα βρίσκεται σε οικονομική ύφεση ο πολίτης καταναλώνει όλο και περισσότερη ψυχαγωγία στο σπίτι.

- Πώς προέκυψε ο ΣΚΑΪ; Πιστεύω στη μοίρα και η συνάντησή μου με τον Γιάννη Αλαφούζο ήταν καρμική. Είχα ραντεβού με όλα τα κανάλια. Είχαμε πολύ παραγωγικές κουβέντες με όλους τους καναλάρχες και τελικά δώσαμε τα χέρια με το STAR. Ελα, όμως, που δεν πήραν την άδεια… Τότε γνώρισα τον Αλαφούζο και την ομάδα του. Ο τρόπος που με προσέγγισε άλλαξε άρδην τα σχέδιά μου. Βλέπεις, σε όλη μου την καριέρα πιστεύω στις προσωπικές σχέσεις. Αυτές την καθορίζουν. Ολα πάνω του με κέρδισαν και πλέον είμαστε φίλοι.

- Αρα είχατε καλή χημεία. Ναι. Επιπλέον είναι πολύ χαμηλών τόνων. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι όταν δεν ξέρει κάτι το παραδέχεται και το αφήνει σε αυτούς που ξέρουν. Μας άφησε τον δημιουργικό έλεγχο και όταν είδε τα αποτελέσματα ήταν πολύ ικανοποιημένος. Μας άφησε απόλυτα ελεύθερους.

- Αναμένατε την επιτυχία; Ακου, θα είμαι απόλυτα ειλικρινής. Περίμενα πολύ καλά νούμερα, αλλά η επιτυχία ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Το κοινό μάς τίμησε τόσο που επιβεβαίωσε αυτό που πίστευα. Αν το ελληνικό κοινό αποδέχεται σε τέτοιον βαθμό το προϊόν μας, τότε όλες οι υπόλοιπες χώρες θα κάνουν το ίδιο. Ηδη πάμε τρομερά καλά στο Μεξικό. Ολο το Μεξικό βλέπει ένα καινούριο σόου με δύο ομάδες.

- Δεν είσαι από τους παραγωγούς που ασχολούνται απλώς με το μπάτζετ και τα νούμερα. Επιβλέπεις κάθε λεπτομέρεια της δημιουργικής διαδικασίας. Πες μου για το κάστινγκ, τα άτομα που διαλέξατε στο πρώτο «Survivor». Κοίτα, το κάστινγκ είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της δουλειάς μου. Μπορώ να σου πω ότι πλέον είμαι κάτι σαν ειδικός σ’ αυτό. Σκέψου ότι μέσω των προηγούμενων εκπομπών μου έβλεπα χιλιάδες συμμετέχοντες. Πλέον, μέσα σε δύο λεπτά ξέρω τι θα μου δώσει το άτομο που έχω απέναντί μου. Μέσα σε 20 δευτερόλεπτα γνωρίζω αν έχει τηλεοπτικό ενδιαφέρον, αν είναι καλό πάντρεμα με αυτό που οραματίζομαι. Ολα τα παιδιά που διαλέξαμε ήταν ένα κι ένα. Κι εμείς, όμως, νιώσαμε έκπληξη που ο κόσμος εν τέλει ταυτίστηκε με τους Μαχητές και όχι με τους Διάσημους.

Παρασκήνια από το «Survivor»



- Γιατί πιστεύεις ότι έγινε αυτό; Θα σου απαντήσω εμμέσως, σχολιάζοντάς σου την κριτική επιτροπή του «Voice», που επίσης είναι δικό μας σόου. Ο Σάκης Ρουβάς και η Ελενα Παπαρίζου είναι τρομερά διάσημοι, λαμπεροί, αναγνωρίσιμοι. ΟΚ, άρα αποτελούν προφανείς επιλογές. Ο Πάνος Μουζουράκης και ο Κωστής Μαραβέγιας, όμως, αν το σκεφτείς, δεν είναι. Είναι πιο εναλλακτικοί, λιγότερο τηλεοπτικοί, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι ιδανικοί σε αυτό τον ρόλο. Ηξερα ότι αυτοί οι τύποι ήταν ό,τι ακριβώς έλειπε από το μείγμα. Στην Τουρκία ο τύπος που διάλεξα για το «Voice» δεν ήταν επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής. Τώρα σκίζει.

- Παρακολούθησες τις δύο άλλες εκπομπές που είχαν κοινό concept με το δικό σας; Κοίτα, είναι φυσικό πάντα να προσπαθούν να μιμηθούν κάτι τόσο επιτυχημένο. Δεν θα σου πω ψέματα, με ενόχλησε ιδιαίτερα η παραγωγή του EPSILON γιατί ήταν πιστό αντίγραφο. Αν πας να κάνεις ακριβώς το ίδιο, ενώ εμείς πληρώνουμε ένα κάρο λεφτά το επεισόδιο για πνευματικά δικαιώματα, είναι κλεψιά. Αν κάνεις το ίδιο απλά αλλάζοντας το όνομα, αυτό ενοχλεί. Γνώριζα εξαρχής, όμως, ότι δεν θα επιτύχει.

- Το «Nomads»; Ηταν ένα διαφορετικό concept με υψηλές προδιαγραφές ως προς την παραγωγή. Από την άλλη, όμως, είναι πολύ δύσκολο να κερδίσεις το κοινό με κάτι τόσο παραπλήσιο με αυτό που αγάπησε. Πάντα θέλουν το ορίτζιναλ. Πού στον κόσμο υπάρχει κάτι επιτυχημένο και το κοινό να θέλει το παραπλήσιο;

- Βρίσκεστε στο τελευταίο στάδιο προετοιμασίας του «Survivor 2». Φοβάστε ότι μπορεί να μην έχει την ίδια επιτυχία; Δεν είμαι θεός, δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα ως προς τα νούμερα. Αυτό, όμως, που μπορώ να αποκαλύψω είναι ότι ετοιμάζουμε ένα καλύτερο σόου. Πάντα προσπαθώ να βελτιώνομαι και να κάνω βήματα μπροστά.

- Σε τι διαφέρει; Το ένα είναι τα βραβεία. Πραγματικά, το κοινό θα πάθει την πλάκα του με τα βραβεία που θα δώσουμε. Δεν έχει ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Σκεφτόμαστε να βάλουμε σε αντιπαράθεση τέσσερις ολόκληρες εβδομάδες την τουρκική ομάδα εναντίον της ελληνικής. Το απολαύσαμε και εμείς και το κοινό. 

- Υπάρχουν τηλεοπτικά πρόσωπα που έχεις ξεχωρίσει και θα ήθελες να δουλέψεις μαζί τους στο μέλλον; Εχουμε ήδη συνεργαστεί με πολλούς ταλαντούχους και θα δείτε πολλά νέα πρόσωπα και στο «Survivor 2». Ο Χρήστος Μάστορας είναι πολύ χαρισματικός και σίγουρα θα συνεργαστούμε στο μέλλον. Τον έχω ξεχωρίσει.

- Ποια είναι η σχέση σου με τον Σάκη Τανιμανίδη;
Α, πλέον μπορώ να σου πω ότι είμαστε πολύ καλοί φίλοι. Ξέρεις, παίζαμε συνέχεια ποδόσφαιρο στον Αγιο Δομίνικο. Χωριζόμασταν σε διάφορες ομάδες -Ελλάδα, Αργεντινή, Τουρκία, Μεξικό- και κάναμε το δικό μας Μουντιάλ στην παραγωγή. Είμαι τόσο τρελός που δεν θα πιστέψεις τι κάνω;

Με τον Σάκη Τανιμανίδη



- Τι; Μεταδίδω σε μεταμεσονύχτιες ώρες τους αγώνες αυτούς στο κανάλι μου για να το παρακολουθούν οι φίλοι μου και όποιος άλλος επιθυμεί.

- Ποιος είναι καλύτερος; Εσύ ή ο Σάκης; Ο Σάκης είναι αρχηγός της ελληνικής ομάδας και μην του το πεις, αλλά δεν ήταν και ιδιαίτερα επιτυχημένος. (γέλια) Τώρα έχω μάθει ότι ήδη προπονείται μήπως και με νικήσει.

- Ετσι όπως περιγράφεις τη δουλειά σου ακούγεται σαν να μην παίρνεις τα πράγματα πολύ σοβαρά. Η αλήθεια είναι ότι όλη μου η ζωή είναι μια τρέλα και αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει από τη δουλειά μου. Ξέρεις πότε κάνουμε τις συσκέψεις με την ομάδα μου. Τα μεσάνυχτα. Τελειώνουμε κατά τις 2 τη νύχτα και μετά όλοι συνεχίζουμε παίζοντας. Στο γραφείο μου, όπου στεγάζεται και το κανάλι, έχω ό,τι μπορείς να φανταστείς. Παίζουμε videogames, τένις, ποδόσφαιρο και όλοι φεύγουν στις 6 το πρωί για να μην τους πιάσει η κίνηση.

- Πες μου για τους συνεργάτες σου. Μόνο εδώ βλέπω δεκάδες και μάλλον θα έλεγα ότι επικρατεί οικογενειακό κλίμα. Κανένας δεν έχει παραιτηθεί μέχρι τώρα. Εχω και πολλούς Ελληνες συνεργάτες και όσο μεγαλώνουν οι παραγωγές μας θα αυξάνονται και οι Ελληνες με τους οποίους θα συνεργαζόμαστε. Εχουμε ήδη μια πολύ καλή ομάδα, καθώς κάνουμε ήδη τρεις μεγάλες παραγωγές.




Η πρώτη συνέντευξη που δίνει στην Ελλάδα
Ενας ροκ σταρ μακριά από τυπικότητες 
Η συνάντησή μας ήταν στριμωγμένη μεταξύ του τελικού κάστινγκ που επέβλεπε ο ίδιος σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών για τα πρόσωπα του «Survivor 2» και της προγραμματισμένης επιστροφής του στην Τουρκία. Γνώριζα ότι ο χρόνος ήταν περιορισμένος και ότι ο ίδιος είχε κλείσει ήδη ένα 12ωρο εργασίας. Η αξιοσημείωτη καθυστέρηση έδωσε ένα ακόμα πλήγμα στις ήδη λιγοστές προσδοκίες μου για την επιτυχία της συνέντευξης. 

Οι ελπίδες μου, όμως, αναπτερώθηκαν όταν με οδήγησαν σε μια θορυβώδη αίθουσα με δεκάδες άτομα και έναν χαμογελαστό και μαυροφορεμένο Ατζούν Ιλιτζαλί να με χαιρετάει λες και γνωριζόμασταν χρόνια. Αφού με φίλησε σταυρωτά, δίνοντάς μου μια ζεστή αγκαλιά, μου ζήτησε ταπεινά συγγνώμη για την ταλαιπωρία απαιτώντας να μιλάμε στον ενικό. 

Η selfie στο «Hilton» με τη Νεφέλη Λυγερού



Την αρχική συνομιλία μας διέκοψαν οι κόρες του που με άψογη αγγλική προφορά με υπέβαλαν σε μια χαριτωμένη ανάκριση τρίτου βαθμού. Δεν έφυγαν λεπτό από δίπλα μας υπενθυμίζοντάς του πού και πού μία λέξη που έψαχνε να βρει στα αγγλικά ή κάποια λεπτομέρεια μιας ιστορίας που διηγούνταν. Οι θορυβώδεις συνεργάτες του, επίσης, μπαινόβγαιναν με την ίδια άνεση την επόμενη ώρα που κύλισε σαν νεράκι, καθώς ο Ατζούν περιέγραψε τη μυθιστορηματική ζωή του με την άνεση ενός παλιού φίλου που σε κοιτάει στα μάτια, σκάει στα γέλια, σου πιάνει φιλικά τον ώμο και ρωτάει τη γνώμη σου. 

Ηταν εμφανές ότι ο τηλεοπτικός κομήτης που έπεσε τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα ζει σαν ροκ σταρ μακριά από τυπικότητες. Μου ζήτησε μόνος του να βγάλουμε selfie, με ρώτησε αν ο γιος μου είναι φαν των εκπομπών του και όταν του απάντησα αρνητικά («δεν είναι καν δύο», είπα απολογητικά), με ρώτησε αν θέλω να στείλουμε βίντεο στα ανίψια μου. Τελικά, ο πολυάσχολος Ατζούν μίλησε για όλους και για όλα και διακόψαμε μόνο όταν ευγενικά του υπενθύμισα ότι μιλάμε ήδη μία ώρα. «Θα χάσω το αεροπλάνο μου», είπε πανικόβλητος, χωρίς να ξεχάσει να επιστρέψει για μια τελευταία αγκαλιά.




«Μη βάζετε στο μυαλό σας ότι έχω κάποια μυστικά πολιτικά σχέδια ή συνωμοσίες»
Πώς σχολιάζει τα λεγόμενα για τη φιλία του με τον Τούρκο πρόεδρο, πώς απάντα στα σχόλια για την επίμαχη συνέντευξη Ερντογάν στον ΣΚΑΪ, πώς κρίνει την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και τι λέει για τη γνωριμία του με τον Αλέξη Τσίπρα.

- Πες μου για τη σχέση σου με την Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο. Φαντάζομαι, κυκλοφορείς. Ο κόσμος σε αναγνωρίζει; Πλάκα κάνεις. Με πλησιάζουν συνέχεια. Στην Αθήνα μένω για έξι ώρες κάθε φορά και πάντα αν κάτσω σ’ ένα καφέ ή κάνω μια βόλτα βρίσκονται άτομα να μου μιλήσουν, να μου πουν πόσο ευχαριστιούνται τα σόου μας, τις παραγωγές μας. Σήμερα, παρότι πνιγόμουν στη δουλειά, έκανα βόλτα στην Αθήνα για να νιώσω αυτό το φιλόξενο κλίμα. Να με κοιτάνε με ζεστασιά.

- Αρα, δεν έχεις εισπράξει καχυποψία; Ενας Τούρκος ξαφνικά πρωταγωνιστεί στα ελληνικά τηλεοπτικά πράγματα. Δεν το βλέπω έτσι. Δεν πιστεύω στον περίφημο διχασμό των δύο λαών. Καθώς παρακολουθώ τις εξελίξεις τα τελευταία 25 χρόνια, πιστεύω ότι ποτέ δεν υπήρξαμε πιο κοντά ως λαοί.

- Τι απαντάς, όμως, σε όσους δεν βλέπουν με καλό μάτι το γεγονός ότι ουσιαστικά διαμορφώνεις κι εσύ την ποπ κουλτούρα στην Ελλάδα. Τους απαντάω με όλη μου την ειλικρίνεια ότι δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα πίσω από την παρουσία μου εδώ. Είμαι επιχειρηματίας, άνθρωπος της ψυχαγωγίας. Ξέρεις, κυκλοφορούν και στην Τουρκία φήμες για μένα. Αυτή είναι η πρώτη μου συνέντευξη στην Ελλάδα, οπότε μου δίνεται η ευκαιρία να απευθυνθώ στο ελληνικό κοινό. Το μόνο, λοιπόν, που θέλω να πω είναι ότι ο μοναδικός μου στόχος είναι να γίνω Νο 1 στον κόσμο. Οταν διαβάζετε για μένα, μη βάζετε στο μυαλό σας ότι έχω κάποια μυστικά πολιτικά σχέδια ή συνωμοσίες.

- Είσαι πολιτικοποιημένος; Φυσικά και έχω πολιτικές απόψεις, αλλά τις κρατάω για τον εαυτό μου. Τις κρατάω μακριά από τη δουλειά μου. Ξέρεις ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα όταν αγόρασα το δικό μου κανάλι στην Τουρκία;

- Ποιο; Να βγάλω από το πρόγραμμα τις ειδήσεις. Δεν ήθελα η πολιτική να διαμορφώσει την ταυτότητα του καναλιού μου. Οπότε καταλαβαίνεις ότι δεν ασχολούμαι με την πολιτική. Το να με ταξινομούν πολιτικά με το ζόρι είναι σχεδόν αστείο.

- Μα είναι γνωστή η σχέση σου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ναι, δεν το κρύβω. Εχω στενή φιλική σχέση μαζί του, που ποτέ δεν προσπάθησα να την υποβαθμίσω.

«Ποτέ δεν έκρυψα τη στενή μου φιλία με τον Ερντογάν»



- Πώς βλέπεις την Τουρκία επί των ημερών του; Μη με ρωτάς κάτι τέτοιο. Δεν θέλω να απαντήσω. Ο,τι απαντήσω θα χρησιμοποιηθεί εναντίον μου και θα το δω σε τίτλους στην Τουρκία.

- Πες μου τουλάχιστον πώς είδες την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα; Τέτοιου είδους επισκέψεις είναι μόνο θετικές. Οταν μετά από τόσα χρόνια έρχεται στην Ελλάδα Τούρκος πρόεδρος και υπάρχει διάλογος, αυτό είναι υπέροχο. Δεν υπάρχουν φραγμοί και σύνορα στον πολιτικό διάλογο, στην Ευρώπη. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Οσο για τους λαούς, δεν έχω βιώσει καμία ένταση. Δεν είχα ποτέ καμία δυσάρεστη εμπειρία στην Ελλάδα, το ίδιο και οι Ελληνες φίλοι μου στην Τουρκία. Αυτές οι επισκέψεις λοιπόν μας φέρνουν όλο και πιο κοντά.

- Εχεις γνωρίσει και τον Ελληνα πρωθυπουργό. Πες μου τι αποκόμισες από τη συνάντηση εκείνη; Είναι ένας, πώς το λέμε; Ναι, ένας κουλ τύπος. Το περίμενα ότι θα ήταν έτσι, καθώς προτού ακόμα συναντηθούμε παρακολουθούσα τις δημόσιες εμφανίσεις και παρεμβάσεις του, οπότε είχα μία ιδέα. Η γλώσσα του σώματός του μου είχε αποκαλύψει ότι είναι ζεστός. Οταν, όμως, γνωριστήκαμε συμπεριφέρθηκε ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ξέρεις, προσπάθησε να πει κάτι θετικό για την Τουρκία, για τη συνεργασία των δύο χωρών. Οταν του είπα ότι σχεδιάζω να κάνω τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα, έδειξε μεγάλη προθυμία και ενθουσιασμό. Τα μάτια του έλαμψαν αμέσως γιατί καταλαβαίνει ότι οι παραγωγές αυτές δίνουν δουλειά σε Ελληνες.

- Η ίδια η κυβέρνηση, όμως, ήταν που άφησε αιχμές πολλούς μήνες μετά από εκείνη τη συνάντηση, σχεδόν φωτογραφίζοντάς σε, ότι ήσουν ο άνθρωπος που παρενέβη για να γίνει η περίφημη πια συνέντευξη του Ερντογάν στον ΣΚΑΪ. Δυστυχώς, η επιτυχία συνοδεύεται και από διάφορες «ειδήσεις» που περιβάλλουν το όνομά μου, οι οποίες δεν ισχύουν.

- Αρα το διαψεύδεις; Ναι, δεν ισχύει. Θέλω να παρακαλέσω τον ελληνικό λαό να μην πιστεύει ό,τι ακούει για μένα.

- Θα σε ρωτήσω ευθέως: ακούγεται ότι σκέφτεσαι μέχρι και να αγοράσεις δικό σου κανάλι συμμετέχοντας στον τηλεοπτικό διαγωνισμό. Ισχύει κάτι τέτοιο; Θα σου απαντήσω λοιπόν κι εγώ το ίδιο ευθέως. Ναι, το σκεφτόμουν πολύ σοβαρά. Τώρα, όμως, που συνεργάζομαι τόσο καλά με τον Γιάννη Αλαφούζο δεν έχω αυτή την ανάγκη, οπότε έχω εγκαταλείψει οποιεσδήποτε τέτοιες σκέψεις. Σίγουρα, όμως, θα κάνω κι άλλες δουλειές στην Ελλάδα.

- Σαν τι σκέφτεσαι; Η επιτυχία με τις τηλεοπτικές παραγωγές μας οδήγησε στο να επεκταθούμε και σε άλλα τηλεοπτικά πρότζεκτ, μέχρι και σε διαδικτυακές εφαρμογές. Η σύζυγός μου ασχολείται με τη γυναικεία μόδα και σχεδιάζει οι δραστηριότητές της να περιλαμβάνουν και την Ελλάδα.

- Απ’ ό,τι φαίνεται, περνάτε καλά οικογενειακώς εδώ. Ναι, μας αρέσει πολύ η Αθήνα. Ξέρεις, μου θυμίζει τη Σμύρνη. Κάνω βόλτες στο Κολωνάκι, στην Κηφισιά και στα νότια προάστια. Εντάξει, δεν χρειάζεται να σου πω ότι αγαπώ και τα ελληνικά νησιά. Η Ιος και η Μύκονος είναι τα αγαπημένα μου. Η σύζυγός μου έκανε εκεί το bachelor party. Φαντάσου, ήταν 15 κορίτσια. Χαμός! Μου αρέσουν ακόμα η Λέρος, η Κως, η Ζάκυνθος και οι Σπέτσες. Μου αρέσει επίσης η Πάρος, αλλά εξήγησέ μου γιατί το απέναντι νησάκι το λένε Αντίπαρος. Δεν σου φαίνεται κι εσένα κάπως αστείο; Α, και το φαγητό σας είναι υπέροχο.

Με τη Σεϊμά Σουμπασί ο τούρκος καναλάρχης παντρεύτηκε το καλοκαίρι στο Σεν Τροπέ



- Μοιάζουμε και σε αυτό; Ναι, αλλά εσείς παίρνετε κάτι και το κάνετε κάπως πιο περίεργο. Σήμερα έφαγα εδώ λουκουμά με μπανάνα. Το πιστεύεις; Φανταστικό! (Η κόρη του πετάγεται να του θυμίσει ότι σήμερα έφαγαν και ένα καταπληκτικό πιάτο με σπανάκι και μελιτζάνες και κάπου εκεί του υπενθυμίζουν ότι πρέπει να διακόψουμε για να επιστρέψει στην Τουρκία.)


Για την πολιτική: «Δεν το κρύβω, έχω μια στενή φιλική σχέση με τον Ερντογάν. Ξέρεις ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που έκανα όταν αγόρασα το δικό μου κανάλι στην Τουρκία; Να βγάλω από το πρόγραμμα τις ειδήσεις. Δεν ήθελα η πολιτική να διαμορφώσει την ταυτότητα του καναλιού μου»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου