Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017

Ξανά προς μίσθωση το «La Mirage»

Ξανά προς μίσθωση το «La Mirage»
Μία ακόμη προσπάθεια για την αξιοποίηση του πρώην ξενοδοχείου La Mirage στην Ομόνοια πραγματοποιεί η Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠΑΑΠΕΔ), μετά την προηγούμενη προσπάθεια πριν από λίγους μήνες, η οποία κατέληξε άδοξα.
Ο διαγωνισμός θα είναι δημόσιος ηλεκτρονικός πλειοδοτικός και θα διενεργηθεί σε μία φάση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΥΠ.ΕΘ.Α./YΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ., ενώ η ημερομηνία διεξαγωγής της διαδικασίας ορίζεται η 11/8/2017.




Ο νέος διαγωνισμός εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών για την παραχώρηση επτά συνολικά ακινήτων από την ΥΠΑΑΠΕΔ, με ακίνητα που έχουν βγει και στο παρελθόν προς αξιοποίηση. Από αυτά, το σημαντικότερο είναι το La Mirage στην Ομόνοια, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Αεροπορίας, αλλά και το εμπορικό ακίνητο επί της οδού Κολοκοτρώνη 3-5, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού στο Σύνταγμα.
Μετά τις πρώτες, αποτυχημένες προσπάθειες αξιοποίησης, χρειάστηκε η διευθέτηση ορισμένων νομικών ζητημάτων ως προς τη λειτουργία της ΥΠΑΑΠΕΔ προκειμένου να προχωρήσει στην εκ νέου διενέργεια των σχετικών διαγωνισμών για λογαριασμό των φορέων που εντάσσονται κάτω από την «ομπρέλα» του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Οσον αφορά τώρα το La Mirage στην Ομόνοια, όπως επισημαίνεται στην προκήρυξη του διαγωνισμού, αφορά στην εκμίσθωση του πολυωρόφου κτιρίου και πρώην ξενοδοχείου, με τιμή εκκίνησης στο ποσό 336.000 ευρώ ως ετήσιο μίσθωμα/αντάλλαγμα, ήτοι 28.000 ευρώ ως μηνιαίο μίσθωμα.
Το ακίνητο έχει συνολική επιφάνεια 9.392 τ.μ., αντικειμενικής αξίας 6,24 εκατ. ευρώ και αποτελείται από τα εξής επί μέρους: το πρώην ξενοδοχείο «LA MIRAGE» με ισόγειο, υπόγεια, οκτώ τυπικούς ορόφους και το δώμα με επιπλέον βοηθητικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό, το κατάστημα του ισογείου ορόφου με πρόσοψη επί της οδού Κοτοπούλη αρ. 3. και το κατάστημα του ισογείου ορόφου συνεχόμενο του ανωτέρω και στο βάθος αυτού, με είσοδο/έξοδο επί της στοάς του κτιρίου.

Με βάση πάντα τους όρους του διαγωνισμού, η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται σε σαράντα (40) έτη, αρχόμενη από της υπογραφής της σχετικής συμβάσεως, ήτοι θα είναι μακροχρόνια λόγω των 5 ουσιωδών δαπανών για την πλήρη ανακατασκευή του μισθίου, στις οποίες θα προβεί ο μισθωτής για την κατά τα ανωτέρω αξιοποίηση του ακινήτου.
Για το πρώτο έτος της σύμβασης ο μισθωτής δεν θα καταβάλει μίσθωμα, λόγω του ότι θα υποβάλει προς την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία και τυχόν άλλες αρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες σχετικές αιτήσεις για έκδοση και χορήγηση Οικοδομικής Αδείας ή Οικοδομικών Αδειών και θα αναμένει τη χορήγηση σε αυτόν της απαραίτητης Οικοδομικής Αδείας ή απαραιτήτων Οικοδομικών Αδειών αλλά και λόγω των ουσιωδών δαπανών που απαιτούνται για την ανακατασκευή του μισθίου.

Το ελάχιστο κόστος ανακατασκευής του μισθίου (κόστος επενδύσεως), οποίο υποχρεούται ρητώς και σαφώς να δαπανήσει αποδεδειγμένα ο μισθωτής και το οποίο θα δηλώσει υπευθύνως ότι θα δαπανήσει, ανέρχεται στο ποσό των 5 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Επισημαίνεται εδώ πάντως ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις υποψηφίων επενδυτών, οι οποίοι είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον προκαταρκτικό ενδιαφέρον σε προηγούμενες διαδικασίες χωρίς ωστόσο να «κατέβουν» στους σχετικούς διαγωνισμούς το κόστος ανεβαίνει κατ’ ελάχιστο σε επίπεδα κοντά στα 7 εκατ. ευρώ δεδομένου ότι λόγω της αχρησίας, το ακίνητο χρήζει πολλών μετατροπών και μετασκευών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου