Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

Κινέζοι έκαναν λαθρεμπόριο με... ολοθούρια!

Φθιώτιδα: Κινέζοι έκαναν λαθρεμπόριο με... ολοθούρια!
Τα ολοθούρια ή αλλιώς «αγγούρια της θάλασσας» ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον αχινό - Η τιμή τους φτάνει ακόμη και τα 1.100 ευρώ το κιλό!
Όλα τα είχαμε δει σ' αυτή τη χώρα, αλλά λαθρεμπόριο για... «αγγούρια της θάλασσας» (!) ούτε οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Λαμίας που το εξάρθρωσαν δεν περίμεναν να συναντήσουν!




Τα ολοθούρια, όπως είναι η επιστημονική ονομασία τους, είναι πρώτα ξαδέρφια του αχινού και του αστερία και στην Κίνα τρώγονται, αλλά χρησιμοποιούνται και για την θεραπεία διάφορων παθήσεων.

Κινέζοι ήταν και οι εμπνευστές του ασυνήθιστου για τα ελληνικά δεδομένα λαθρεμπορίου, που είναι ιδιαίτερα αποδοτικό καθώς για ορισμένα είδη ολοθουρίων, η τιμή λιανικής πώλησης φτάνει ακόμη και τα 1.100 ευρώ το κιλό! Ο 21χρονος Κινέζος που συνελήφθη και ένας 54χρονος ομοεθνής του που αναζητείται, θεωρούνται μέλη οργανωμένου κυκλώματος, τα οποία είχαν εγκαταστήσει δύο παράνομα εργαστήρια επεξεργασίας, τυποποίησης και συσκευασίας στην Ανθήλη Φθιώτιδας. Εκεί, συγκέντρωναν τις μεγάλες ποσότητες ολοθουροειδών που αλίευαν παράνομα κυρίως στο Μαλιακό κόλπο, με σκοπό την εξαγωγή τους σε ομοεθνείς τους στην Ισπανία, την Τσεχία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, σε συσκευασίες με την ένδειξη... «φρέσκα καβούρια»!



Το κύκλωμα έκανε εξαγωγές τουλάχιστον την διετία 2013 – 2014, όπως προκύπτει από τα παραστατικά που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί μαζί με πλήθος ιδιόχειρες σημειώσεις και ένα  Ι.Χ. αυτοκίνητο, το οποίο τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν για τις μεταφορές των παράνομων αλιευμάτων. Στα αυτοσχέδια εργαστήρια που είχαν στηθεί σε σπίτια και αποθήκες, αλλά και στην κατοικία του 21χρονου Κινέζου, βρέθηκαν 87.126 αποξηραμένα ολοθούρια βάρους 557,33 κιλών έτοιμα για πώληση, άλλα 23.355 βάρους 817,43 κιλών μέσα σε λεκάνες με διάλυμα ξυδιού, τρεις ζυγαριές, ένας κλωβός αλιείας, ένα καζάνι, ένδεκα συσκευασίες με αλάτι, 17 μπιτόνια με ξύδι και πλήθος άδειες νάιλον συσκευασίες.

Όλα τα αλιεύματα είχαν μήκος μικρότερο των 0,15 εκατοστών που ορίζει η νομοθεσία ως ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος για την αλιεία τους, η οποία απαγορεύεται από την 1η Ιουνίου ως τις 31 Οκτωβρίου κάθε έτους. Ο νεαρός Κινέζος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας και παραπέμφθηκε στον ανακριτή για να απολογηθεί. Η Ασφάλεια συνεχίζει την προανάκριση για τον εντοπισμό του 54χρονου και άλλων μελών του κυκλώματος.



Τί είναι τα Ολοθούρια

Τα Ολοθούρια, ή Ολοθουροειδή είναι ομοταξία θαλάσσιων Εχινόδερμων με μακρύ σώμα. Είναι περισσότερα γνωστά με την κοινή ονομασία «αγγούρια της θάλασσας»εξαιτίας του σχήματός τους, που θυμίζει το ομώνυμο λαχανικό. Κάτω από το δέρμα τους έχουν ενδοσκελετό. Ζουν μέσα στην άμμο ή σε ρωγμές βράχων αλλά και σε κοραλλιογενείς υφάλους. Ζουν συνήθως μοναχικά και τρέφονται με ζωικές ή φυτικές ουσίες, τις οποίες βρίσκουν στη λάσπη του βυθού. Υπάρχουν γύρω στα 500 είδη ολοθουροειδών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου