Σάββατο 29 Ιουλίου 2017

Εκτεταμένες καταστροφές σε καλλιέργειες από αγριογούρουνα

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστροφών εντοπίζεται σε ορεινές και πιο «ευάλωτες» δασικές περιοχές
Συνεχίζεται και τη φετινή χρονιά με αμείωτη ένταση το πρόβλημα με την καταστροφή καλλιεργειών από τα αγριογούρουνα, σε πολλές περιοχές της χώρας.




Ειδικότερα στη Μεσσηνία, το θέμα δεν απασχολεί μόνο τους παραγωγούς των χωριών του Ταϋγέτου, αλλά του μεγαλύτερου μέρους της μεσσηνιακής επικράτειας. Το ζήτημα αυτό επισημαίνει με επίκαιρη ερώτησή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η τομεάρχης Αγροτικού της Ν.Δ., Φωτεινή Αραμπατζή.


Η βουλευτής Σερρών της Ν.Δ. τονίζει πως  χιλιάδες παραγωγοί είναι ανάστατοι, καθώς οι ζημιές που υφίστανται οι καλλιεργητικές τους εκτάσεις από τις συνεχείς επιδρομές για τροφή και καταφύγιο των αγριόχοιρων, μειώνουν δραματικά το εισόδημά τους, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα σχετικής αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ, παρά μόνο αν αυτές ανήκουν σε προστατευόμενες περιοχές από τη Συνθήκη Ramsar.

Δυστυχώς, όμως, όπως επισημαίνει, η συντριπτική πλειοψηφία των καταστροφών εντοπίζεται σε ορεινές και πιο «ευάλωτες» δασικές περιοχές. Ως αποτέλεσμα, οι παραγωγοί καλούνται να προφυλάξουν με «ίδια μέσα» τις καλλιέργειές τους, πληρώνοντας δυσβάστακτο κόστος, αφού οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ούτε την κανονιστική κάλυψη ούτε και τους οικονομικούς πόρους για να συνδράμουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος.

Η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ. ζητά από τον κ. Αποστόλου να απαντήσει αν προτίθεται το υπουργείο να προχωρήσει σε τροποποίηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και στη διενέργεια σχετικής αναλογιστικής μελέτης, έτσι ώστε να καλύπτονται ασφαλιστικά οι συγκεκριμένες ζημιές από αγριόχοιρους, ανεξάρτητα από το αν βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές, κατά το παράδειγμα κάλυψης ζημιών από άλλα άγρια ζώα, (αρκούδες – για μελίσσια, λύκοι – για ζημιές σε ζώα κτηνοτρόφων), όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Και ζητεί να ενημερωθεί τι προτίθεται να κάνει το ΥΠΑΑΤ για τον περιορισμό του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου.

Υπενθυμίζουμε ότι το ζήτημα του υπερπληθυσμού του αγριόχοιρου έχει συζητηθεί επανειλημμένα διότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα στον γεωργικό τομέα, φημολογείται σε ορισμένες περιοχές πρόβλημα υβριδισμού των χοίρων και χρειάζεται να υπάρχει μέριμνα κατεξοχήν για τις εκτατικές εκτροφές.

Πηγή: tharrosnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου