Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2016

ΕΙΔΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ «ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ», κ. Χρ. Ποθουλάκη, ΓΙΑ ΤΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ


Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις: Χρηματοδοτεί η Ε.Ε. νέα έργα για απόβλητα και αφού εξαντληθεί η δυνατότητα των υφιστάμενων υποδομών
(Τα ακούτε κύριε Καπετάνιε και εσείς κύριε Βουγιουκλάκη ;)
Αυτό δήλωσε ο Συμπαραστάτης σε συνέχεια πληροφοριών που συνέλλεξε από υπηρεσίες της Ε.Ε., λέγοντας ειδικότερα ότι :




«Με ντιρεκτίβα της COMMISSION (Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος) έχει από 30.8.2016 ενημερωθεί η Ελληνική Κυβέρνηση ότι σε σχέση με τη διαχείριση αποβλήτων πρέπει να γίνεται «ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τα απόβλητα, η οποία επηρεάζει τις αναγκαίες επενδύσεις στην Ελλάδα». Επίσης ο Συμπαραστάτης με βάση τα Κοινοτικά ντοκουμέντα που ήδη διαθέτει, κατόπιν υποθέτουμε προσφυγής του στα Ευρωπαϊκά όργανα, μας πληροφόρησε ότι η COMMISSION έχει για παράδειγμα ειδοποιήσει με αυστηρό τρόπο την Ελλάδα, ότι η «χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων χώρων υγειονομικής ταφής (προφανώς το ίδιο ισχύει και για τα υγρά λύματα) θα χορηγείται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις ….. και όταν δεν υπάρχει κίνδυνος πλεονάζουσας δυναμικότητας και τηρούνται πλήρως οι στόχοι της ιεράρχησης των αναγκών». Για παράδειγμα (συνεχίζει ο Συμπαραστάτης), η COMMISSION λέει ότι : «…. προτού εξετασθεί η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων θα πρέπει να συνεκτιμώνται οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις» για τα απόβλητα. Και η COMMISSION καταλήγει για την Ελλάδα, ότι : «Πρέπει να θεσπιστούν κατάλληλα εργαλεία που να επιτρέπουν τον σωστό συνδυασμό οικονομικών μέσων και μέτρων πολιτικής …..».

Συμπέρασμα του κ. Ποθουλάκη:
- «Εάν δεν συνεκτιμηθεί ορθά (και όχι πολιτικά) η βεβαιωμένη ικανότητα των υπαρχουσών εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων Ψυττάλειας, αλλά η αξιοποίησή της απορριφθεί αυθαίρετα, η Ελληνική Πολιτεία και η ΕΥΔΑΠ, δεν επιτρέπεται να σχεδιάζουν νέες πολυδάπανες (κατασκευαστικά και λειτουργικά) εγκαταστάσεις ΚΕΛ στην περιοχή μας, γιατί η χρηματοδότησή τους είναι βεβαίως μη επιλέξιμη και προφανώς απορριπτέα από την Ε.Ε., με συνεργάτες της οποίας είμαι σε επικοινωνία»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου