Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016

Ποιοι έχουν τα κλειδιά προστασίας του ίντερνετ;

Ίσως σας φανεί περίεργο, αλλά κι όμως υπάρχουν 7 κλειδιά προστασίας για το ίντερνετ. Τι εννοούμε με αυτό; Όλο το ίντερνετ προστατεύεται από επτά κλειδιά προστασίας, τα οποία βρίσκονται στα χέρια 14 ανθρώπων.
Μπορεί να σας ακούγεται σαν απόσπασμα από βιβλίο του Dan Brown όμως δεν είναι. Πριν από λίγες μέρες έγινε κάτι που δεν καλύφθηκε από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, ούτε καν από τα μονόστυλα. Την Παρασκευή έπεσε για λίγες ώρες ο σέρβερ της εταιρείας Dyn, όταν χάκερ διοχέτευσαν σε αυτόν υπερβολικά μεγάλο αριθμό χρηστών, μην μπορώντας η εταιρεία να διαχειριστή την κίνηση.




Μπορεί ο σέρβερ να “ήταν κάτω” λίγες μόνο ώρες, το πρόβλημα όμως ήταν πως η Dyn είναι από τους μεγαλύτερους παρόχους του Domain Name System, το οποίο μετατρέπει της διευθύνσεις (web addresses) των χρηστών, όπως π.χ. το newmoney.gr στα νούμερα των IP που χρησιμοποιούν τα κομπιούτερ για να ταυτοποιήσουν την κάθε σελίδα.





Η Dyn είναι μόνο ένας από τους παρόχους DNS (Domain Name System) και αν και οι χάκερς δεν κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο της εταιρείας στα χέρια τους η επίθεση αυτή έριξε site του μεγέθους των Business Insider, Amazon, Twitter, Github, Spotify και πολλών άλλων.Τι σημαίνει αυτό, διερωτάται το Business Insider, πώς όποιος ελέγχει το DNS ελέγχει όλο το ίντερνετ.



Κάθε τρεις μήνες από το 2010 και μετά οι 14 αυτοί άνθρωποι κάνουν μία τελετή-ιεροτελεστία, στην οποία αλλάζουν τα “κλειδιά” ασφαλείας κάτι σαν τους κωδικούς ασφαλείας. Και οι 14 ανήκουν στην Internet Corporation for Assigned Names and Numbers ή αλλιώς την ICANN, η οποία είναι υπεύθυνη για την IP κάθε website και κομπιούτερ στο διαδίκτυο. Αν κάποιος καταφέρει να ελέγξει την ICANN τότε ελέγχει όλο το ίντερνετ. Δηλαδή πρακτικά θα μπορούσε να στέλνει ανθρώπους να κάνουν καταθέσεις σε έναν σάιτ τράπεζας το οποίο δεν θα ήταν αληθινό. Δηλαδή θα μπορούσε να κατευθύνει τις καταθέσεις όλου του κόσμου όπου ήθελε.


Η ICANN δίνει τους κωδικούς σε επτά άτομα, τα οποία ονομάζει “κλειδοκράτορες” και άλλους επτά αναπληρωματικούς τους. Σε κάθε “τελετή” απαιτείται η παρουσία τριών από τους κλειδοκράτορες για να ανοίξει το σύστημα ασφαλείας των DNS.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου