Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Τα νέα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων από Δευτέρα 25.7.2016, με τροπολογία

Τον Οκτώβριο 2015, η ίδια πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ στην προσπάθεια να εξορθολογήσει τις διοικητικές κυρώσεις –που πράγματι ήταν εξωφρενικές μετά και από τις αλλεπάλληλες διορθώσεις μέχρι τότε- και στην προσπάθεια μείωσης των τυπικών
παραβάσεων του άρθρου 54 προέβη στην κατάργηση του τυπικού προστίμου και την επιβολή του ουσιαστικού που έχει σχέση με τον




 ΦΠΑ που δεν αποδίδει ο φορολογούμενος (νέο τότε άρθρο 58Α) χωρίς να λάβει υπόψη ότι για μικρές συναλλαγές που το πρόστιμο του 50% του ΦΠΑ είναι μικρό θα αποτελούσε κίνητρο για μη έκδοση απόδειξης ή/ και συνδιαλλαγή με τον πελάτη, αφού και γι΄ αυτόν –σε αρκετές περιπτώσεις (μη ύπαρξη ή μείωση αφορολόγητου)- αποτελεί κίνητρο να μη ζητά την απόδειξη.

Η επαναφορά του προστίμου σε συνδυασμό με το πρόστιμο του ΦΠΑ είναι προς την θετική κατεύθυνση πλην όμως όταν κριτήριο της επιβολής του εν λόγω προστίμου είναι η τήρηση ή μη βιβλίων και η κατηγορία αυτών (απλογραφικά ή πλήρη λογιστικά πρότυπα) και όχι το πραγματικό μέγεθος της οντότητας (τα κριτήρια πχ των ΕΛΠ) έχει σαν συνέπεια να είναι στο «απυρόβλητο» οι έχοντες τζίρο ≤ 10.000€ (επαγγέλματα που συνήθως έχουν περισσότερα περιθώρια φοροδιαφυγής) ή να επιβάλει υψηλά πρόστιμα σε μια πολύ μικρή ή/ και μικρή ΙΚΕ, ΕΠΕ ή ΑΕ που έχουν τζίρο μικρότερο του 1,5 εκ. ευρώ, επειδή εκ του νόμου υποχρεούται σε τήρηση πλήρων λογιστικών προτύπων (διπλογραφικά βιβλία).

Με την προς ψήφιση τροπολογία –παρατίθεται στη συνέχεια- επέρχονται αλλαγές σε διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013) και ειδικότερα οι εξής:

διαβάστε περισσότερα: optimumanalysis.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου