Τρίτη 10 Μαΐου 2016

ΑΜΑΛΙΑ ΤΟΚΑ: ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΜΕΝΟ ΚΕΛ ΣΤΟ ΠΛΑΤΥ ΧΩΡΑΦΙ

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε από την επιστολή «περί ΚΕΛ ο λόγος», την οποία υπογράφει η καλή συνάδελφος Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Σπάτων-Αρτέμιδος κ. Ντελάκη, για την επίσκεψή της στην ΕΥΔΑΠ και το μήνυμα που προέκυψε από την συνάντησή τους ότι δηλ. ο προτεινόμενος σχεδιασμός της ΕΥΔΑΠ είναι καλός, αφού θα περιλαμβάνει εφαρμογή προχωρημένης τριτοβάθμιας επεξεργασίας σε σύστημα βιοαντιδραστήρων μεμβρανών και απολύμανση, με στόχο
την παραγωγή ποιότητας επεξεργασμένων λυμάτων κατάλληλων για απεριόριστη άρδευση.




Προσπέρασε, όμως, γρήγορα τους «προφανείς λόγους» εγκατάλειψης της μελέτης-έρευνας του Πολυτεχνείου, δηλ. το ρόλο του τεχνικού μας συμβούλου προκειμένου να τεκμηριώσει και να μας υποδείξει τη βέλτιστη λύση για την επίλυση του αποχετευτικού προβλήματος, όπως και δεν κατέγραψε καθόλου το πιο σοβαρό, δηλ. την έλλειψη νόμιμων και τεκμηριωμένων επιχειρημάτων της επιβαλλόμενης απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Μεγάλων Έργων για την δημιουργία του ΚΕΛ Βορειοανατολικών Μεσογείων στη θέση Πλατύ Χωράφι, στην καρδιά του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, την απόφαση δηλ. της χωροθέτησης η οποία στερείται την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και ακυρώνει την διαβούλευση με τον κόσμο.

Ας.. παρακάμψουμε το παράνομο της απόφασης, μια και δεν καταγράφεται η θέση της ,ας.. προσπεράσουμε την άμεσα εφικτή λύση της Ψυττάλειας για την οποία υπάρχουν αποφάσεις και επίσημα έγγραφα τα οποία δεν έχουν ακυρωθεί, και ας μείνουμε με καλοπροαίρετη διάθεση στη διαπίστωσή της, περί των καλών προθέσεων της ΕΥΔΑΠ, στις οποίες αναφέρεται.
1. Για την τριτοβάθμια επεξεργασία
Το γεγονός της υποθετικής πιθανότητας ότι το παραπάνω αναφερόμενο ΚΕΛ μπορεί να είναι τριτοβάθμιας επεξεργασίας ( η οποία δεν χρηματοδοτείται από την ΕΕ! αλλά ας θεωρήσουμε ότι ..λεφτά υπάρχουν.. και ότι θα δοθούν από τον προϋπολογισμό του κράτους! με σκοπό την …απεριόριστη άρδευση …σε μελλοντική επαναχρησιμοποίηση του επεξεργασμένου νερού), καθιστά την εν λόγω εγκατάσταση ότι δεν θα είναι πλέον οχλούσα βιομηχανική ζώνη δίπλα στους οικισμούς;
2. Για τους βιοαντηδραστήρες μεμβρανών
Το γεγονός της χρησιμοποίησης της νέας τεχνολογίας δηλ. των βιαντιδραστήρων μεμβρανών ( των οποίων το σοβαρό μειονέκτημά τους είναι το υπέρογκο λειτουργικό κόστος! για το οποίο ας θεωρήσουμε ότι …λεφτά θα υπάρχουν! και δεν θα χαρατσώνονται οι δημότες) καθιστά την εν λόγω εγκατάσταση ότι δεν θα είναι πλέον οχλούσα βιομηχανική ζώνη δίπλα στους οικισμούς;
3. Για τα φυτά της περίφραξης του ΚΕΛ
Πρόσφατα ο Δήμαρχος Σπάτων –Αρτέμιδος δημοσιοποίησε την πρόταση του σχεδίου-έκθεσης της ΕΥΔΑΠ (εκπονήθηκε τον Δεκέμβρη 2015) η οποία αφορά την ενδεικτική διάταξη των δεξαμενών, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας κλπ του ΚΕΛ Βορειοανατολικών Μεσογείων. Είναι η νέα πλέον ονομασία του ΚΕΛ στη θέση Πλατύ Χωράφι, αποφεύγοντας με αυτόν τον τρόπο να αναφερθούν ποιοι ακριβώς Δήμοι θα ενταχθούν, όπου σε αυτή την έκθεση-πρόταση ο μελετητής κ. Σωτηρόπουλος κάνει ..σοβαρή μνεία για την επιλογή των φυτών της περίφραξης της εγκατάστασης προκειμένου το ανοιχτού τύπου ΚΕΛ να μην είναι …ορατό! Αυτή η παράμετρος, της «καλής-μελετημένης» δημιουργίας πράσινης ζώνης, καθιστά την εν λόγω εγκατάσταση ότι δεν θα είναι πλέον οχλούσα βιομηχανική ζώνη δίπλα στους οικισμούς;
4. Για τη λυματολάσπη και το βιοαέριο
Το γεγονός ότι δεν γίνεται καμιά αναφορά στα άλλα παραγόμενα προϊόντα- εξ ίσου σημαντικά όπως το νερό- δηλ. τη λυματολάσπη και το βιοαέριο, καταδεικνύει ότι μάλλον δεν τους αφορούν (;). Αυτή, η μη σκόπιμη, παράλειψη αναφοράς μπορεί να μας οδηγήσει στην σκέψη, ότι η καλή ΕΥΔΑΠ θα εφαρμόσει τέτοιου είδους τεχνολογίες και χημικές παρεμβάσεις, ώστε αυτά τα χρήσιμα παραγόμενα προϊόντα να «χωνεύονται», ώστε να μην υπάρχουν οσμές, πυρσοί καύσης, κλπ;;; …Ακόμη και τότε, δηλ. και σε αυτή την περίπτωση της εικονικής πραγματικότητας! πιστεύουν ότι η εν λόγω εγκατάσταση παύει πλέον να είναι οχλούσα βιομηχανική ζώνη δίπλα στους οικισμούς;
5. Για την τοποθέτηση επί χάρτου του ΚΕΛ Βορειοανατολικών Μεσογείων
Σε όλους μας είναι γνωστό ότι η ακύρωση του ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι από το 2003 μέχρι σήμερα, υπάρχει λόγω των αντιδράσεων του κόσμου αλλά και λόγω της μη οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος Ραφήνας.

Επίσης, γνωρίζουμε ότι η νέα μελέτη οριοθέτησης και διευθέτησης του Ρέματος Ραφήνας -ιδιαιτέρου φυσικού κάλους -δεν έχει ολοκληρωθεί (η σύμβαση αναφέρει, ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη το 2018), πώς, σήμερα, η Διυπουργική αποφασίζει μονομερώς και …. προτείνει ΚΕΛ στο Πλατύ Χωράφι!

Αν…. προσπεράσουμε το παράνομο της απόφασης, για την οποία θα αποφανθεί η δικαιοσύνη αλλά και ο κόσμος, οι αιρετοί οι έχοντες την ίδια γνώμη με την Διυπουργική για να παρακαμφθούν τα φοβικά σύνδρομα του κόσμου, αφού θα είναι όλα «καλά και άγια» πλέον με την προστασία της θάλασσας ,ας εισηγηθούν στους αρμόδιους την υπαγωγή της εν λόγω περιοχής Πλατύ Χωράφι σε σχέδιο πόλης, και ας μας ενημερώσουν για το πού ακριβώς τοποθετούν επί χάρτου το εν λόγω ΚΕΛ Βορειοανατολικών Μεσογείων στο Πλατύ Χωράφι;; με βάση τα παρακάτω δεδομένα α) και β)
α) το προτεινόμενο σχέδιο -Δεκέμβρης 2015
β) οι γνωστές σε όλους μας ,φωτογραφίες της περιοχής Πλατύ Χωράφι, μετά τη καταρρακτώδη νεροποντή του 2013, κατά την οποία πλημμύρισε το ρέμα Ραφήνας και προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές (Σημ. μπορούν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε φωτογραφία επιθυμούν)






Αμαλία Τόκα
Η Δημοτική Σύμβουλος
Ραφήνας-Πικερμίου



3 σχόλια:

  1. ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ ΜΠΡΑΒΟ
    τα λες ΟΛΑ και με λιγα λογια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄Ολη η αλήθεια για τον βιολογικό είναι αυτή ! Κα Τόκα στείλε ακριβώς αυτό το κείμενο με τις φωτογραφίες στον ΣΥΡΙΖΑ, στην διϋπουργική επιτροπή μεγάλων έργων, στην ΕΥΔΑΠ, στον Πρωθυπουργό και σε όλα τα κόμματα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. η κα Τοκα αναλυει εξαιρετικα το θεμα του ΚΕΛ, ασχολειται με το θεμα εδω και χρονια και ειναι μηχανικος....η κα Ντελακη -δικηγορος-κανει απλα κομματικη υπακοη!τι ντροπη αληθεια να μας διοικουν τετοια ανεγκεφαλα και ΤΟΣΟ ανηθικα ατομα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου