Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Ενδορφίνες: Οι καλές μας ορμόνες!

Οι ενδορφίνες είναι μία από τις κύριες ομάδες ενδογενών οπιοειδών που παράγονται στον εγκέφαλο μετά από συγκεκριμένα ερεθίσματα. Είναι χημικές ουσίες, δηλαδή, που μας
βοηθούν να νιώσουμε καλύτερα. Είναι ορμόνες της ευφορίας, όπως ονομάζονται, που τις παράγει ο ίδιος ο οργανισμός μας προκειμένου να μας απαλύνει τον πόνο, να μας δώσει χαρά και να χαρίσουμε χρόνια στον εαυτό μας! Ας δούμε πώς μπορούμε να αυξήσουμε την παραγωγή τους:
· Κάντε έρωτα. Είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πλημμυρίσουμε από ενδορφίνες. Μειώνει το στρες και μας χαλαρώνει.
· Κοιμηθείτε καλά. Σίγουρα 8-9 ώρες ύπνου χρειάζεται ο οργανισμός για να νιώθει ευεξία την υπόλοιπη μέρα.
· Ασκηθείτε. Οποιαδήποτε άσκηση που σε ιδρώνει απελευθερώνει ορμόνες που βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική διάθεση. Ας μην ξεχνάμε ότι η γυμναστική δεν είναι τυχαία αντικαταθλιπτική!
· Κατάλληλες τροφές. Υπάρχουν τροφές που χαρίζουν ενέργεια και ευεξία όπως τα θαλασσινά, τα καρύδια, πράσινο τσάι, κόκκινα μούρα, πολύ νερό, σοκολάτα, μπύρα κ.α.
Πολλά ακόμα ερεθίσματα μπορούμε να δώσουμε στον οργανισμό μας όπως να ακούσουμε μουσική, να γελάσουμε μέχρι δακρύων, να πάμε βόλτα με τους φίλους μας ή να κάνουμε ένα αφρόλουτρο με την ησυχία μας!
Οι κύριες δράσεις των ενδορφινών είναι η μείωση του στρες και η αναλγησία. Επίσης, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, βελτιώνουν τη μνήμη, έχουν αντιγηραντική δράση και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του αίματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ : Αν η πεσμένη διάθεσή μας οφείλεται σε παθολογικές καταστάσεις δεν πρέπει να το αμελήσουμε. Η επίσκεψη στον γιατρό είναι αναγκαία για να σιγουρευτούμε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα όπως διαταραχές του θυρεοειδούς, επιλόχειο κατάθλιψη, εμμηνόπαυση κα.
Οι ενδορφίνες έχουν τουλάχιστον 20-50 φορές ισχυρότερη αναλγητική δράση ακόμα και από τη μορφίνη. Δεν μπορούν όμως να χορηγηθούν αυτούσια στον οργανισμό καθώς είναι πολύ επικίνδυνο. Γενικά, οι ενδορφίνες είναι ορμόνες προς διερεύνηση ακόμα, καθώς, ο εγκέφαλός μας και οι δυνατότητές του δεν έχουν κατανοηθεί πλήρως!
Ευχαριστηθείτε τη ζωή, λοιπόν!!!
Γελάστε με την ψυχή σας!!!
ΚΑΔΙΑΝΑΚΗ ΕΙΡΗΝΗ
ΜΑΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου