Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας

Αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μαςΈνα σπίτι με επαρκή ενεργειακή απόδοση είναι καλύτερο για το περιβάλλον, καλύτερο για το πορτοφόλι μας, αλλά και καλύτερο για ολόκληρο τον πλανήτη. Αν και το ιδανικό είναι ο
σχεδιασμός της ενεργειακής απόδοσης να γίνεται πριν το σπίτι χτιστεί, ωστόσο υπάρχουν αρκετά πράγματα να κάνουμε σε ένα ήδη υπάρχον σπίτι για να μειωθεί η ενεργειακή κατανάλωση, οι λογαριασμοί και η ανάλωση των φυσικών πόρων.

Η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης μιας κατοικίας αποτελεί σημαντική αναβάθμιση για το ακίνητο, ειδικά όταν αφορά παραμέτρους που βοηθούν στην εξοικονόμηση χρημάτων και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η δημιουργία μίας λίστας με όλα όσα θα βελτίωναν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σας, είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να ξεκινήσετε. Η γενική κατάσταση της κατοικίας σας, το τοπικό κλίμα, και ο οικονομικός προϋπολογισμός σας, είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που θα προσδιορίσουν τι θα περιλαμβάνει η λίστα σας.

Σχεδιάζοντας ένα ενεργειακά επαρκές σπίτι, υπάρχουν τρεις βασικοί στόχοι που πρέπει να εστιάσετε και εσείς και οι κατασκευαστές σας:

μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης,

-η πλήρης αξιοποίηση της ενέργειας που χρησιμοποιείτε, και

-η μείωση των αποβλήτων για την παραγωγή της.

Κάθε βήμα που κάνετε πλησιάζοντας καθένα από αυτούς τους στόχους, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά ο συνδυασμός και των τριών είναι η ιδανική προσέγγιση.

Η ενεργειακή απόδοση είναι ο πρώτος παράγοντας που πρέπει να εξετάσετε, καθώς σχεδιάζετε την επόμενη ανανέωση της κατοικίας σας. Η προσθήκη ενός μεγάλου ανοίγματος που να κοιτάζει στο νότο (όπου αυτό είναι εφικτό φυσικά), εκτός από την ωραία θέα που μπορεί να προσφέρει, μπορεί να μειώσει και την ανάγκη για θέρμανση την περίοδο του χειμώνα. Λύσεις όπως, η αγορά ενός ενεργειακά αποδοτικού καυστήρα, αποτελούν πάντα καλή ιδέα, αλλά αν η μόνωση του σπιτιού δεν είναι άρτια, μεγάλο μέρος της ενέργειας που εξοικονομούν οι λύσεις απόδοσης, θα συνεχίσει να διαφεύγει από τους τοίχους, τα παράθυρα και την οροφή. Ένα ενεργειακά αποδοτικό σπίτι είναι εκείνο που καταναλώνει λίγο, κάνοντας παράλληλα την καλύτερη δυνατή χρήση της ενέργειας που χρησιμοποιεί!

Όσα βήματα κι αν κάνετε στο εσωτερικό του σπιτιού για να βελτιώσετε την απόδοσή του, θα συνεχίσει να είναι περιορισμένη αν δεν ενισχυθεί και το εξωτερικό του κτίσματος. Η κατασκευή της οροφής είναι το πιο σημαντικό στοιχείο για ένα αποδοτικό σπίτι, αλλά η επιλογή της σωστής οροφής είναι ένα ζήτημα που εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες. Στα πιο ζεστά κλίματα είναι κατάλληλα τα υλικά ανοιχτού χρώματος, ενώ στα πιο ψυχρά προτιμούνται τα σκουρότερα. Σιγουρευτείτε ότι η μόνωση της οροφής είναι επαρκής, και προσθέστε εξαερισμό στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν σοφίτες και παραπλήσιοι χώροι.

Μόνωση

Η ανεπαρκής μόνωση και η διαρροή αέρος είναι οι δύο πρωταρχικές αιτίες που κοστίζουν σε απώλεια ενέργειας. Η θέρμανση και η ψύξη του χώρου καταναλώνει το ήμισυ της ενέργειας που ξοδεύει ένα μέσο σπίτι, άρα η προσθήκη επιπλέον μόνωσης θα μειώσει δραματικά τους λογαριασμούς που αφορούν αυτή την κατανάλωση. Δεδομένων των κατάλληλων συνθηκών και μίας καλής μόνωσης, το κόστος του έργου μπορεί να αποσβεστεί μέσα σε λίγα χρόνια, αυξάνοντας παράλληλα και την αγοραστική αξία του ακινήτου σας. Το μέρος εκείνο του κτηρίου, από το οποίο ξεκινούμε συχνότερα, είναι η ταράτσα (ή στέγη) . Καθώς η θερμότητα ανυψώνεται, ένα μεγάλο ποσοστό της θερμικής ενέργειας χάνεται μέσω της σκεπής. Η κακή στεγανότητα της οροφής, καθώς και τα παράσιτα που μπορεί να αναπτυχθούν στις στέγες, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή γιατί μπορεί να καταστρέψουν τη μόνωση εάν δεν υπάρχει επαρκής εξαερισμός.


Αυξάνοντας την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου