Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Βρυξέλλες: Επισπεύδεται το ραντεβού Βαρουφάκη-Σαπέν μετά τη ρήξη με Ντάισελμπλουμ

Βρυξέλλες: Επισπεύδεται το ραντεβού Βαρουφάκη-Σαπέν μετά τη ρήξη με Ντάισελμπλουμ
Προσπάθεια να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις από τη ρήξη στην Αθήνα, πριν ανοίξουν τη Δευτέρα το πρωί οι αγορές - Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει επαφές στο
Λονδίνο και με στελέχη του Σίτι - Την Τρίτη η επίσκεψή του στην ΙταλίαΕπίσπευση των επαφών των στελεχών της νέας ελληνικής κυβέρνησης παρατηρείται τις τελευταίες ώρες με τους Ευρωπαίους πολιτικούς να αγωνιούν για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην πορεία της ευρωοικονομίας και στις αντιδράσεις των αγορών η ρήξη που καταγράφηκε στην Αθήνα μεταξύ Ντάισελμπλουμ – Τσίπρα και Βαρουφάκη.


Από τις Βρυξέλλες παραδέχονται πως δεν άρχισε καλά η διαπραγμάτευση και πως οι διαφορές των δυο πλευρών είναι τεράστιες και προς τούτο φαίνεται πως ήδη έγιναν κινήσεις.

Έτσι επισπεύδεται η μίνι-περιοδεία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του νέου υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη που θα ξεκινήσει τελικά από το Παρίσι το απόγευμα της Κυριακής.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομικών το νέο πρόγραμμα των επισκέψεων Βαρουφάκη έχει ως εξής:

- σήμερα αναχωρεί για το Παρίσι όπου την Κυριακή το απόγευμα στις 6 (ώρα Ελλάδας) - αντί της Δευτέρας που αρχικά είχε συμφωνηθεί - θα συναντηθεί με τον γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.

- την Δευτέρα στις 11 το πρωί (ώρα Βρετανίας) θα συναντηθεί στο Λονδίνο με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Τζόρτζ Όσμπορν έχοντας στο πλευρό του τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα θα έχει επαφές και με στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα στο Σίτι.

- την Τρίτη (όπως ίσχυε) θα μεταβεί στη Ρώμη, όπου ο ίδιος στις 11:30 (ώρα Ιταλίας) θα συναντήσει τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Πιέρ Πάολο Πάντοαν, ενώ την ίδια μέρα θα βρίσκεται εκεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να συναντήσει τον Ιταλό πρωθυπουργό Ρέντσι.

Στο ενδιάμεσο οι κινήσεις αποκλιμάκωσης της έντασης περιλαμβάνουν και μια δήλωση του πρωθυπουργού στο Bloomberg. Στη δήλωσή του ο Αλέξης Τσίπρας διαμηνύει ότι δεν είναι στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε ρήξη με τους δανειστές, αλλά να λάβει χρόνο, ώστε να καταθέσει το δικό του μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα ανάκαμψης σε μία προσπάθεια να περιορίσει τις όποιες αρνητικές εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από την άρνηση της κυβέρνησης να δεχθεί στην Αθήνα την τρόικα και να ολοκληρώσει το μνημονιακό πρόγραμμα.

Την ίδια ώρα στην προετοιμασία των επισκέψεων του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, σε Παρίσι και Βρυξέλλες, την επόμενη εβδομάδα πέφτει τώρα το βάρος του επιτελείου του πρωθυπουργού.

Για την αποτίμηση αυτών των πρώτων συναντήσεων πραγματοποιήθηκε μια τρίωρη έκτακτη σύσκεψη αργά το βράδυ της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, και με τη συμμετοχή του οικονομικού επιτελείου.

Τώρα η πρωτοβουλία περνάει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος ξεκινά έναν κύκλο επαφών με τους ομολόγους του στο εξωτερικό, έχοντας ως στόχο να τους επικοινωνήσει την πάγια θέση της κυβέρνησής του, πως σε κάθε περίπτωση διαπραγμάτευσης η ελληνική πλευρά θα μείνει σταθερή στις δεσμεύσεις της έναντι του λαού και στα όσα έλαβε νωπή λαϊκή εντολή να πράξει: “Δεν θα χάσουμε τη στήριξη του λαού” δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας και υπό αυτό το πρίσμα θα κινηθεί και στις επόμενες επαφές του με τους Ευρωπαίους πολιτικούς αρχηγούς.

Αναλυτικότερα την Τρίτη 3 Φεβρουαρίου ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί στη Ρώμη με τον ιταλό ομόλογό του, Ματέο Ρέντζι, μία ακριβώς ημέρα μετά την επίσκεψή του στη Λευκωσία.

Την Τετάρτη αναμένεται να μεταβεί στο Παρίσι για να συναντήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολαντ, πιθανότατα δε στη συνέχεια να μεταβεί και στις Βρυξέλλες για να συναντηθεί και με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στα μέσα της εβδομάδας ο Ολάντ έχει προσκαλέσει τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας να επισκεφθεί το Παρίσι πριν από το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα διεξαχθεί την 12η Φεβρουαρίου.

Ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ διευκρίνισε ότι αναμένεται να «συζητηθεί με σφαιρικό τρόπο» το «σύνολο των ζητημάτων» τα οποία εγείρει η ελληνική πλευρά, όπως αυτό «της ανάπτυξης» και «του χρέους», θέματα τα οποία «οπωσδήποτε πρέπει να εξεταστούν».

Η Γαλλία, συνέχισε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, είναι «διατεθειμένη να συζητήσει, να διαπραγματευθεί, να εμπλακεί σε έναν διάλογο ο οποίος θα επιτρέψει να εξευρεθούν λύσεις», παρότι σήμερα, όπως επισήμανε, «δεν γίνονται συζητήσεις που να αφορούν την διαγραφή του χρέους» της Ελλάδας.

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει ήδη τονίσει ότι «οι δεσμεύσεις οι οποίες έχουν αναληφθεί» από το ελληνικό κράτος «πρέπει να τηρηθούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου