Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Σκηνικό ρήξης με την Ε.Ε.

Σκηνικό ρήξης με την Ε.Ε.
Η «νεκρή» τρόικα Βαρουφάκη και η πρωτοτυπία Τσίπρα
Ρήξη και διάσταση απόψεων αποτυπώθηκε στο τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ. Το κλίμα ήταν βαρύ στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με
τον επικεφαλής του Εurogroup, παρόντος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, αν και η συζήτηση κράτησε μόλις μισή ώρα.

Η κυβέρνηση προσφέρει ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, μικρό πλεόνασμα και ανταγωνιστικότητα και απαιτεί τέλος Μνημονίων και Τρόικας, όπως δείχνει η σημερινή τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών.

Ο υπουργός Οικονομικών όμως ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δε θα συνεργαστούμε με αυτή τη σαθρή επιτροπή, την τρόικα, γεγονός που προκάλεσε μάλλον αμηχανία στον επικεφαλής του Eurogroup.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η εγγύηση που προτίθεται η κυβέρνησή μας να προσφέρει στον λαό και στους εταίρους αφορά σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμός με ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα εις το διηνεκές».

Ο κ. Ντάισελμπλουμ απέφυγε να τοποθετηθεί επί της ουσίας, λέγοντας ότι το πρόγραμμα λήγει τον Φεβρουάριο. Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη για το χρέος, ανέφερε ότι «ήδη υπάρχει, ονομάζεται Eurogroup».

Σύμφωνα πάντως με ορισμένες πληροφορίες που ακόμη δεν επιβεβαιώνονται ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φανερά εκνευρισμένος σηκώθηκε λέγοντας ψιθυριστά «...μόλις σκότωσες την Τρόικα» - για να απαντήσει ο Έλληνας υπουργός οικονομικών με το επιφώνημα «...ουάου!»

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, και όπως μετέδωσε το Mega, η φράση που χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του Eurogroup ήταν: This was a big mistake. Δηλαδή ότι «αυτό ήταν ένα μεγάλο λάθος», εννοώντας προφανώς ότι το «όχι» στην τρόικα σημαίνει ότι διακόπτονται οι σχέσεις της χώρας μας με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Από την άλλη ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι θα κάνει όσα έλεγε προεκλογικά.

«Σκέφτομαι να πρωτοτυπήσω και να μείνω συνεπής στις δεσμεύσεις μου» είπε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προς τους υπουργούς τους σε μια έκτακτη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου προκειμένου να γίνει αποτίμηση αποτίμηση των επισκέψεων του Μάρτιν Σουλτς και του Γερούν Ντάισεμπλουμ στην Αθήνα.

Όπως διαβεβαίωσε ον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνηη Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας θα μείνει αμετακίνητος στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ίδιου αλλά και του κόμματος του.

«Οι προκάτοχοί μου επέλεξαν άλλα να λένε προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Έχασαν τη στήριξη του λαού και έπεσαν» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η τοποθέτηση αυτή επιβεβαιώνει την σταθερή πολιτική θέση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προσωπικά έναντι των δανειστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου