Τρίτη 8 Ιουλίου 2014

Τα πιο... σέξι αρχαία γκράφιτι σε βράχο της Αστυπάλαιας

Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχαία... γκράφιτι με φαλλούς, χαραγμένα σε βράχους της
Αστυπάλαιας.Η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, Helena Smith, επισκέπτεται το νησί της Αστυπάλαιας για να δει από κοντά τα αρχαία γκράφιτι που ανακάλυψαν πρόσφατα αρχαιολόγοι.
«Η Αστυπάλαια δεν είναι και το πιο προφανές μέρος για να ανακαλύψει κανείς κάποια από τα πιο παλιά ερωτικά γκράφιτι της ιστορίας της γης» αναφέρει η δημοσιογράφος. Το ίδιο αποκαλύπτει και ο Δρ. Ανδρέας Βλαχόπουλος, ειδικός σε προϊστορική αρχαιολογία, που δεν περίμενε τόσο σημαντικές ανακαλύψεις.
Αποκαλυπτικές επιγραφές και φαλλοί χαραγμένοι σε βράχους στην χερσόνησο Βάθυ στο νησί. Οι επιγραφές που υπολογίζονται περίπου μεταξύ του 5ου και 6ου αιώνα π.Χ., ήταν τόσο τεράστιες σε διαστάσεις και τόσο συγκεκριμένες στις αναφορές τους που ο αρχαιολόγος κατάλαβε ότι υπήρχε κίνητρο πίσω από αυτά τα δημιουργήματα.
«Ήταν γκράφιτι θριάμβου. Μιλούσαν για σεξουαλικό πόθο και για την σεξουαλική πράξη αυτή κάθε αυτή. Και αυτό είναι πάρα πολύ σπάνιο» εξηγεί ο αρχαιολόγος.
Χαραγμένες πάνω σε ασβεστόλιθο, παραδοσιακή πέτρα του νησιού, με την ανακάλυψη τους οι επιγραφές ρίχνουν φως στις ιδιωτικές ζωές των αρχαίων Ελλήνων. Μια από τις επιγραφές ανέφερε «Νικασίτιμος οἶφε Τιμίονα» δηλάδή ο Νικασίτιμος έκανε έρωτα με τον Τιμιώνα.
«Η σεξουαλική πράξη μεταξύ δύο ανδρών στην αρχαία Ελλάδα ήταν κάτι το απόλυτα φυσιολογικό, αλλά αυτό το γκραφίτι έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο γιατί είναι από τα παλαιότερα που έχουν ανακαλυφθεί, αλλά γιατί με την χρήση του ρήματος σε παρατατικό, αναφέρει οτι αυτοί οι δύο άνδρες είχαν σχέση σεξουαλική για μεγάλο διάστημα, τονίζοντας την πράξη με τρόπο σπάνιο σε τέτοια ευρήματα» εξηγεί ο Δρ. Βλαχόπουλος.
Δύο φαλλοί ο ένας δίπλα στον άλλον, σχεδιασμένοι πάνω στην πέτρα με το όνομα Δίον, υπολογίστηκαν και αυτοί περίπου στον 5 αιώνα π.Χ. Άλλα γκραφίτι που έχουν βρεθεί στην περιοχή απεικονίζουν πλοία, σπαθιά και σπιράλ και λέγεται ότι ναύτες και στρατιώτες ξεκουράζονταν στην περιοχή. Τα σπιράλ, ένα πολύ συχνό σύμβολο της αρχαίας Ελλάδας, συμβόλιζαν την συνεχή κίνηση.
Μέχρι πρόσφατα η Αστυπάλια ήταν γνωστή για τα αρχαία νεκροταφεία με μαζικούς τάφους βρεφών, αλλά πλέον το ερωτικό γκράφιτι είναι ακόμα ένα από τα αρχαία αξιοθέατα του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου