Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

ΟΠΠ&Π ‘Ο Ξενοφών’ - 3ος Κύκλος των Ποιητικών Αναλογίων - αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά

3ο Κύκλο των Ποιητικών Αναλογίων - 1ο Κωστή Παλαμά anatakti.gr
3ο Κύκλο των Ποιητικών Αναλογίων - 1ο Κωστή Παλαμά
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013 στις 19.00 στο Μουσείο Οίνου ο ΟΠΠ&Π ‘Ο Ξενοφών’ του Δήμου Σπάτων –Αρτέμιδος ξεκίνησε τον 3ο Κύκλο των Ποιητικών Αναλογίων, με το
αναλόγιο- αφιέρωμα στον Κωστή Παλαμά.

Την εκδήλωση άνοιξε η Πρόεδρος του Οργανισμού κα Μάρκου Παναγιώτα λέγοντας:
«Φίλες και φίλοι, καλησπέρα,
Είμαστε πολύ περήφανοι που βρισκόμαστε πάλι εδώ. Καταφέραμε να υπερνικήσουμε λογής εμπόδια.
Τρίτος Χρόνος Ποιητικών Αναλογίων, τρίτος κύκλος μιας δύσκολης διοργάνωσης που κόντρα στις αντιξοότητες άντεξε στον χρόνο και συνεχίζεται.
Ξεκινάμε με Κωστή Παλαμά. Φέτος συμπληρώθηκαν 70 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου, του Εθνικού μας ποιητή.
Την ανάλυση πάνω στο έργο του Κωστή Παλαμά θα κάνει ο κύριος Μαστροδημήτρης Παναγιώτης(ομότιμος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών).

Την απαγγελία, ο ηθοποιός Μάνος Βακούσης και η ποιήτρια Εσμεράλδα Γκέκα.
Καλωσορίζω και τους δύο στην αποψινή μας συντροφιά.

Ευχαριστούμε τους αδελφούς Μάρκου για την παραχώρηση του Μουσείου Οίνου για την διοργάνωση του τρίτου κύκλου των αναλογίων. Την Εταιρεία Συγγραφέων, τους αναλυτές και τους ηθοποιούς μας που τόσο πρόθυμα ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

Από την αρχή ως το τέλος της ζωής του, δεν παύει ο Παλαμάς να διδάσκει και θεωρητικά και πρακτικά, πως για να μείνει κανείς άξιος πιστός του λόγου, της τέχνης, δεν φτάνει μονάχα η έμπνευση, το φυσικό ταλέντο, μα χρειάζεται αδιάκοπη πνευματική τελείωση, βαθιά μελέτη και σκληρή προπόνηση. Σπαταλήθηκε ολόκληρος στη φροντίδα της τέχνης του ως τα παραμικρά καθέκαστα. Και το πιο ασήμαντο γράμμα που θα έγραφε, το φρόντιζε ο Παλαμάς σα λογοτέχνημα. Πίστεψε απόλυτα, ένιωσε απόλυτα και μυστικά την παντοκρατορία του λόγου. Ίσως να μη συναντιέται στα χρονικά της ποίησής μας μια τέτοια “υπερατομική” πίστη στον έντεχνο λόγο, στη λύτρωση, που δίνει η τέλεια ποιητική ομορφιά.

Για τον Παλαμά η Μούσα μητέρα της ομορφιάς του λόγου, χαρίστρια του λυρισμού, υπάρχει πάντα σαν πλάσμα αληθινό, σαρκικό, παντοδύναμο. Τόσο έντονα αισθάνθηκε την παρουσία της και μέσα του και γύρω του, ώστε ολόκληρο το έργο του είναι διαπερασμένο από τη συγκίνηση και την τρεμούλα των μυστικών, που δεν συλλαμβάνουν μόνο νοητά τις μυθοποιημένες μορφές των ιδεών τους μα που πιστεύουν κιόλας πως τις βλέπουν με τα σαρκικά τους μάτια.

Αν ο Σικελιανός μέσα από τους χειμάρρους των στίχων του, άκουσε αθροιστικά τη φοβερή βουή όλων των δυνάμεων της βιολογικά ενιαίας ανθρώπινης ζωής και φύσης, αν ο Καβάφης με την ποίηση καλλιτέχνησε την ηδονή και έκαμε ηδονή τη λεπτή σύγχρονη σκέψη, ο Παλαμάς μέσα από τους στίχους του, είδε απευθείας, κατάματα, την ποίηση. Και μέσα από αυτό το κοίταγμα, κατόρθωσε με μύριους τρόπους έκφρασης, με μύρια μέσα ανανεωμένης πάντα τεχνικής, να μας δώσει ένα σύνολο πολυσύνθετου ανθρώπου, κεντρικού νεοέλληνα, που τα πάντα γίνονταν σ' αυτόν πάθος, ρίγος και όραμα, σύμβολο και ιδέα.

Μέσα στη μεγάλη ποίηση ο Παλαμάς, ταυτισμένη με μια δοξασμένη ώρα της νεοελληνικής λαϊκής γλώσσας, πρόβαλε το πολύμορφο εγώ του, πραγμάτωσε πέρα για πέρα την ατομική μοίρα του, την περίπτωσή του μέσα στη ζωή: ένα υποβλητικό αμάλγαμα απροσμέτρητης ευαισθησίας, πάθους, σκεπτικισμού, κεντρικής φυλετικής ευθύνης και αβυσσαλέων πόθων ζωής, λυτρωμένων αποκλειστικά μέσα στη Δημιουργία.
“Στην αργατιά, στη χωριατιά, το χιόνι, η γρίπη,
η πείνα, οι λύκοι,
ποτάμια, πέλαγα, στεριές, ξολοθρεμός και φρίκη!
Χειμώνας άγριος. Κ' η φωτιά-καλοκαιριά
στην κάμαρά μου.
Ντρέπομαι για τη ζέστα μου και για την ανθρωπιά μου!”

(ο κύκλος των τετράστιχων)
3ο Κύκλο των Ποιητικών Αναλογίων - 1ο Κωστή Παλαμά anatakti.gr
3ο Κύκλο των Ποιητικών Αναλογίων - 1ο Κωστή Παλαμά
Παρέστησαν ο Δήμαρχος Σπάτων -Αρτέμιδος κος Μάρκου Αν. Χρήστος, ο Αντιδήμαρχος κος Μαργέτης Αθανάσιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Μαργέτη Αφροδίτη και Κατραμάδος Σταύρος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σπάτων κος Γιαννάτος Σωτήρης, από την Δημοτική Κοινότητα Αρτέμιδος και μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΠ&Π ‘Ο Ξενοφών’ η κα Μωραΐτη Ιωάννα, η διευθύντρια της Μουσικής Σχολής Σπάτων και μέλος του Δ.Σ. του ΟΠΠ&Π ‘Ο Ξενοφών’ κα Φράγκου Πετρούλα, η πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού συλλόγου Σπάτων ‘Το Τέταρτο Κουδούνι’ και μέλη από το Διοικητικό Συμβούλιο της Χορωδίας Βραυρωνίας Αρτέμιδος.

Ήταν μια ακόμα υπέροχη βραδιά που μας ταξίδεψε στην Ελληνική Ποίηση.

Την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στο Μουσείο Οίνου στις 19.30 ακολουθεί το Αναλόγιο το αφιερωμένο στον Άγγελο Σικελιανό.

2 σχόλια:

  1. Η ΓΙΩΤΑ ¨Η ΝΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ" ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ντροπή είναι δική σας ¨κύριε-α¨ 2.07. Εύχομαι να διωχθείτε ποινικά για όσα αλλά και για τον τρόπο που γράφετε, ασφαλής πίσω από την ανωνυμία σας. Είναι ντροπή τα ποιητικά αναλόγια? είναι ντροπή οι εκδηλώσεις χωρίς κόστος? Είναι τι ακριβώς ντροπή? Μία πρόεδρος χωρίς δαπάνες να κάνει εκδηλώσεις? Κρίμα..ίσως έχετε πραγματικά ανάγκη να παρακολουθήσετε κάποια από τα αναλόγια μήπως ισορροπήσει η κρίση και κυρίως η ψυχή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου