Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Νέος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ο Μπετέλ.Aπό το Αριστοτέλειο στον θρόνο του δουκάτου

ΞΑΒΙΕ ΜΠΕΤΕΛ: Ο ΓΚΕΙ ΠΟΥ ΑΝΕΤΡΕΨΕ ΤΟΝ... ΓΥΝΑΙΚΟΚΑΤΑΚΤΗΤΗ
Η κορύφωση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους τα χρόνια 2010-2012 βρήκε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να έχει δοθεί ψυχή τε και σώματι στον αγώνα για τη διάσωση της ΕΕ. Εξ ου και το
προσωνύμιο «Κύριος Ευρώ» («Mister Euro») που του αποδόθηκε από τον Τύπο.

Η πολιτική πορεία των Ξ. Μπέτελ και Ζ. Κλ. Γιούνκερ παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες.

Ηταν μάλιστα τέτοια η αφοσίωσή του στον ευρωπαϊκό σκοπό ώστε πολλοί να αγνοούν πως ο γκριζομάλλης με το τσιγάρο ήταν πέρα από ηγέτης του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. Ως αρχιτέκτονας της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ο Γιούνκερ υπερασπίστηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σαν... παιδί του, προτάσσοντας την ανάγκη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών. Δεν δίστασε μάλιστα, από τη θέση του στην κεφαλή της ομάδας των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ακόμη και να έρθει σε σύγκρουση με τους αλαζόνες του ευρωπαϊκού Βορρά (Γερμανία, Φινλανδία) για να διασώσει τους «κολασμένους» του ευρωπαϊκού Νότου.

Επί του παρόντος ωστόσο, ο 58χρονος χριστιανοδημοκράτης πληρώνει την ευρωπαϊκή του στράτευση με πολιτικό αποκλεισμό πίσω στην πατρίδα του. Αν και το κόμμα του ήρθε πρώτο στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, ο Γιούνκερ μένει εκτός κυβέρνησης, για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν 30 χρόνια. Η αντιπολίτευση (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) συνασπίστηκε εναντίον του με το αιτιολογικό πως αυτός παραμέλησε το Λουξεμβούργο αναλώνοντας όλη του την πολιτική ενέργεια στις Βρυξέλλες. Οσο για τον νέο πρωθυπουργό του Μεγάλου Δουκάτου, αυτός όλα δείχνουν πως θα είναι ένας 40χρονος ονόματι Ξαβιέ Μπέτελ. «Αν και το πολιτικό του στυλ δεν ταιριάζει στο δικό μου, τον θεωρώ μια από τις μεγαλύτερες ελπίδες της λουξεμβουργιανής πολιτικής», είχε δηλώσει για τον Μπέτελ πριν από περίπου έναν χρόνο ο ίδιος ο Γιούνκερ. Πού να ήξερε;

Συγκρινόμενος με τον Γιούνκερ, ο Μπέτελ που προέρχεται από τους Φιλελεύθερους εμφανίζει ομοιότητες αλλά και διαφορές. Κατ' αρχάς, είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλος (το έχει δηλώσει δημοσίως από το 2008), ενώ από το 2010 έχει προχωρήσει και σε επισημοποίηση της σχέσης του (συνάπτοντας σύμφωνο συμβίωσης). Αντιθέτως, ο Γιούνκερ υπενθυμίζεται πως είναι αθεράπευτα γυναικάς.


Κοινά στοιχεία
Πέρα ωστόσο από την εν λόγω διαφορά, οι δύο άνδρες έχουν και κοινά. Και οι δύο είχαν εντυπωσιακά γρήγορη ανέλιξη στην πολιτική κονίστρα. Ο Μπέτελ στα 21 του χρόνια ήταν ήδη πρόεδρος της νεολαίας των Φιλελευθέρων και στα 26 του βουλευτής, ενώ πλέον είναι 40 ετών, όσο ήταν και ο Γιούνκερ όταν πρωτοανέλαβε την πρωθυπουργία του Λουξεμβούργου το 1995. Δήμαρχος της πόλης του Λουξεμβούργου από το 2011 και ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρων (DP) από τις αρχές του 2013, ο Μπέτελ μπορεί να μην έχει πείρα στα ευρωπαϊκά ζητήματα αλλά έχει τα φόντα για να αποκτήσει. Είναι πολύγλωσσος και επικοινωνιακός, πράγμα που του προσθέτει πόντους δημοφιλίας.

Ο Ξαβιέ Μπέτελ με τον σύντροφό του. Από το 2008 έχει δηλώσει δημοσίως ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Από πολιτική σκοπιά, θεωρείται πραγματιστής και διαλλακτικός. Κοινώς, φαντάζει χλιαρός σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, ο οποίος φημίζεται για «δύο ελαττώματά του», το γεγονός ότι «έχει άποψη και δεν φοβάται να την εκφράσει». Σε ό,τι έχει να κάνει συγκεκριμένα με την Ελλάδα, ο Γιούνκερ υπενθυμίζεται πως έχει επανειλημμένα πάρει θέση στο πλευρό της χώρας μας. Από την πλευρά του δε, και ο Μπέτελ φέρεται να έχει δεσμούς με τη χώρα μας κι αυτό διότι πέρασε ένα διάστημα της ζωής του στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, όπου παρακολούθησε μαθήματα Δικαίου.

Μεσα στο 2013
Τρίτωσε... το κακό για τον «Mr Euro»

Το 2013 δεν ξεκίνησε καλά για τον μακροβιότερο ηγέτη της Γηραιάς Ηπείρου. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εγκατέλειψε με μάλλον βαριά καρδιά το Eurogroup, έπειτα από οχτώ χρόνια στο τιμόνι του (2005-2013). Εν συνεχεία, είδε την κυβέρνηση συνασπισμού της οποίας ηγείτο στο Λουξεμβούργο να καταρρέει έπειτα από απόφαση των Σοσιαλδημοκρατών εταίρων να αποσύρουν τη στήριξή τους. Σημειώνεται πως ο Γιούνκερ ήταν πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου αδιαλείπτως τα τελευταία 18 χρόνια. Ακολούθησαν εκλογές τις οποίες οι Χριστιανοδημοκράτες του Γιούνκερ κέρδισαν.

Το «κακό» έμελλε ωστόσο να τριτώσει όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης (Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι) αποφάσισαν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς τον 58χρονο Ζαν Κλοντ. Παρά τα παραπάνω απανωτά χαστούκια, ο μακροβιότερος Ευρωπαίος ηγέτης δεν σκοπεύει να καταθέσει τα όπλα. Τουλάχιστον αυτό διαρρέουν στον Τύπο οι στενοί συνεργάτες του, που υποστηρίζουν πως ο Γιoύνκερ ίσως διεκδικήσει κάποιο διεθνές πόστο το 2014 (συγκεκριμένα, την προεδρία της Κομισιόν ή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου).

Για τη διαδοχή του Μπαρόζο ωστόσο ακούγεται και το όνομα της Βίβιαν Ρέντινγκ (που επίσης προέρχεται από τους Χριστιανοδημοκράτες του Λουξεμβούργου). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τον Γιούνκερ, ο οποίος λέγεται πως πλέον δεν έχει τις καλύτερες σχέσεις ούτε με το Παρίσι, ούτε με το Βερολίνο. Υπενθυμίζεται πως αυτός είχε εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και το 2009, συναντώντας ωστόσο τότε την αντίσταση Γερμανών και Γάλλων οι οποίοι είχαν προτιμήσει τον «άχρωμο» Ρομπάι. Σημειώνεται επίσης πως ο Γιούνκερ συνήθιζε να συγκρούεται με τους Ευρωπαίους κάθε φορά που οι τελευταίοι παρουσίαζαν το Λουξεμβούργο ως φορολογικό παράδεισο και έθεταν ζητήματα άρσης του τραπεζικού απορρήτου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου