Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

Η γραφειοκρατία κοστίζει 2 δισ. ευρώ ετησίως στις επιχειρήσεις

Νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη μείωση της γραφειοκρατίας αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προτάσσοντας ως στόχο την τόνωση του
επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα μας.

Είναι ενδεικτικό ότι με την ευκαιρία της επίσκεψης του γενικού γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) κ. Ανχελ Γκουρία, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε παρεμβάσεις απλοποίησης διαδικασιών που θα αντληθούν από τη δεξαμενή των προτάσεων του ΟΟΣΑ για ελάφρυνση του διοικητικού βάρους σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δίνεται, μεταξύ άλλων, έμφαση στον τομέα Ετήσιων Ισολογισμών-Εταιρικού Δικαίου. Τι προτείνεται από τον ΟΟΣΑ; Η κατάργηση της υποχρέωσης δημοσίευσης των ισολογισμών των εταιρειών ΑΕ και ΕΠΕ καθώς και των τροποποιήσεων των καταστατικών τους σε ΦΕΚ. Εδώ και καιρό το ζήτημα αυτό έχει τεθεί από τον επιχειρηματικό κόσμο -υψηλό κόστος, γραφειοκρατία- ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν ενστάσεις ως προς τη διασφάλιση της διαφάνειας.

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η εισήγηση του ΟΟΣΑ είναι να καταργηθεί, στον βαθμό που οι υποχρεώσεις δημοσιότητας καλύπτονται απόλυτα από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο. Αν καταργηθεί θα υπάρχει άμεσο όφελος για τις επιχειρήσεις, μετρήσιμο και εξαιρετικά σημαντικό».

Παράλληλα, υπάρχουν και παρεμβάσεις μικρού σχετικά βεληνεκούς, οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, αν γίνουν σε μεγάλη κλίμακα θα απαλύνουν ουσιαστικά το διοικητικό βάρος στις επιχειρήσεις. Η προσπάθεια επεκτείνεται σε 13 τομείς της οικονομίας, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 4.000 διοικητικά βάρη, τα οποία θα αξιολογηθούν στη συνέχεια από την ομάδα του ΟΟΣΑ και θα εντοπιστεί το 25% που έχει τη μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση στις επιχειρήσεις.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έρευνες δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αναγκάζονται να δαπανούν ετησίως 2 δισ. ευρώ για να καλύψουν το κόστος που προκύπτει από γραφειοκρατικά εμπόδια. Σύμφωνα με την ΕE, το κόστος των διοικητικών εμποδίων στην Ελλάδα (το υψηλότερο μεταξύ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ) εκτιμάται ότι επιβαρύνει το ΑΕΠ σε ποσοστό 6,8% που αντιπροσωπεύει έως και 14 δισ. ευρώ μέχρι το 2025!

Στις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την απλοποίηση διαδικασιών στη δημόσια διοίκηση με σκοπό την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, πέρα από το θέμα των ισολογισμών, περιλαμβάνονται και οι εξής:

Τομέας Αλιείας - Λαϊκές Αγορές: Επιμήκυνση ισχύος της παραγωγικής άδειας για ιχθυοκαλλιεργητές και αλιείς σε λαϊκές αγορές από 6 σε 12 μήνες (αρ. 3 του ΠΔ 51/2006).

Τομέας Κρατικών Προμηθειών: Κατάργηση της υποχρέωσης βεβαίωσης γνησίου υπογραφής στην υπεύθυνη δήλωση που κατατίθεται στην πρώτη φάση προσφοράς σε διαγωνισμό του Δημοσίου την ίδια ημέρα υποβολής της (ΠΔ 118/2007).

Τομέας Τουρισμού: Κατάργηση της υποχρέωσης υποβολής μελέτης για την οικονομική βιωσιμότητα ειδικών τουριστικών εγκαταστάσεων (Κέντρα Συνεδριάσεων, Θεματικών πάρκων, Κέντρων Θαλασσοθεραπείας, Αθλητικών και Προπονητικών Κέντρων κ.λπ.) αν ο ενδιαφερόμενος δεν επιχορηγείται για την επένδυσή του (σχετική πρόβλεψη υφίσταται σε κανονιστικές πράξεις - ΚΥΑ).

Τομέας Τουρισμού: Κατάργηση της βεβαίωσης της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Πολιτισμού περί του πολιτιστικού ενδιαφέροντος της διαδρομής που ακολουθεί υπαίθριο τουριστικό τρένο στην οποία επίσης βεβαιώνεται ότι δεν προκαλείται φθορά σε αρχαιολογικούς χώρους.

Από την αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου στη δημόσια διοίκηση προκύπτει, σύμφωνα με την υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου, όφελος όχι μόνο για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, αλλά και για το ελληνικό κράτος, καθώς «θα μείνει ως παρακαταθήκη ένας μόνιμος μηχανισμός απλοποίησης των διαδικασιών για τη δημόσια διοίκηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου