Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2012

Πρώτο δείγμα οικονομικής στήριξης από την ομογένεια

Απευθείας άτοκες χρηματοδοτήσεις σε ελληνικές επιχειρήσεις από φιλελληνικές οργανώσεις και πρωτοβουλίες ομογενών βρίσκονται πλέον σε εξέλιξη. Μεταξύ αυτών ξεκίνησε και η υλοποίηση έργων της «Ελληνική Πρωτοβουλία» ή The Hellenic Initiative (THI) η οποία εισάγει θεσμό «Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας» το οποίο δίνει την ευκαιρία σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα να κερδίσουν χρηματοδότηση έως €500.000 και ολοκληρωμένη υποστήριξη με τη μορφή καθοδήγησης και συμβουλευτικών υπηρεσιών για να δημιουργήσουν την νέα τους επιχείρηση. 

Πίσω από αυτή την πρωτοβουλία υπάρχουν ήδη δεσμευμένα κεφάλαια ύψους 5,5 εκατ. από επιχειρήσεις που υποστηρίζουν αυτές τις δράσεις όπως ο Όμιλος Libra. Για το ετήσιο πρόγραμμα βράβευσης άρχισε ήδη η υποβολή αιτήσεων με την κατάθεση περιγράμματος επιχειρηματικού σχεδίου μέσω της ιστοσελίδας του βραβείου www.hellenicaward.com. Το Capital.gr μίλησε με τον κ. Jimmy Αθανασόπουλο, Διευθυντή του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας και εκπρόσωπο, ουσιαστικά, της πρωτοβουλίας. 

Συνέντευξη στον Ηλία Γ. Μπέλλο

Κύριε Αθανασόπουλε, εκτιμάτε ότι μπορεί η κίνησή σας αυτή να βρει μιμητές και να δώσει πολύτιμη ρευστότητα σε ελληνικές επιχειρήσεις; 

Το βραβείο στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών τόσο για έμπειρους, όσο και για εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες και παρέχει στους νικητές τους πόρους που χρειάζονται για να ξεκινήσουν την νέα τους επιχείρηση: χρηματοδότηση, ολοκληρωμένη υποστήριξη με τη μορφή καθοδήγησης (mentoring) και συμβουλευτικών υπηρεσιών και ένα προσωπικό σύμβουλο. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η καθοδήγηση και συμβουλευτικές υπηρεσίες που θα παρέχονται είναι εξίσου σημαντικά, αν όχι περισσότερο πολύτιμα, από την παροχή κεφαλαίων. 

Σίγουρα ελπίζουμε ότι αυτό που κάνουμε θα εμπνεύσει και άλλους οι οποίοι είναι σε θέση να αναλάβουν παρόμοιες πρωτοβουλίες που θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. 

Θα υπάρξουν άλλα κεφάλαια και τι ύψους όπως τα 5 εκατ. του Libra Group; 

Ναι, στην πραγματικότητα, η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd από την Αυστραλία συμμετέχει στο πρόγραμμα του βραβείου με το ποσό των US $500.000, επιπλέον της δέσμευσης €5 εκατομμύριων από τον Όμιλο Libra. 

Έχοντας επιπλέον κεφάλαια προκύπτουν περισσότερες επιλογές όσον αφορά στην ανάπτυξη του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα επέκτασης της διάρκειας του προγράμματος, ή ακόμα και να παρέχουμε επιπλέον χρηματοδότηση στους νικητές. 

Εκτός από τις χρηματοδοτήσεις αυτές τι άλλο είναι στην ατζέντα; Τι περιλαμβάνουν τα σχέδια της Hellenic Initiative; 

Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας είναι μόνο ένα από τα έργα στην ατζέντα της. Εν ευθέτω χρόνο θα ανακοινωθούν περαιτέρω δραστηριότητες. Η Ελληνική Πρωτοβουλία θα επικεντρώσει τις προσπάθειές της σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες όπως: Συμβολή στην ανάδειξη τοπικών ικανοτήτων και δημιουργία αυτοπεποίθησης για επιχειρηματικότητα και ανάπτυξη, διευκόλυνση ιδιωτικών επενδύσεων και εξασφάλιση εταιρικών κεφαλαίων στην Ελλάδα, σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων για την οικονομία και την επιχειρηματικότητα με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την τεχνική υποστήριξη, δωρεές για την κάλυψη συναφών αναγκών όπως εκπαιδευτικά προγράμματα και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας. 

Θα μπορούσε η πρωτοβουλία αυτή να προσελκύσει κεφάλαια από ανεξάρτητες πηγές υπό την έννοια ότι υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη των Ελλήνων στην επιχειρηματικότητα του τόπου τους; 

Καθώς η οικονομία σταθεροποιείται και η εμπιστοσύνη των επενδυτών σταδιακά αποκαθίσταται ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν ακόμα πολλές επιχειρήσεις και προγράμματα που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. 

Τι λείπει κατά τη γνώμη σας από την Ελλάδα ώστε να μπορέσει να προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις; Θεωρείται φιλικό το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις; 

Προϋπόθεση για την πραγματοποίηση επενδύσεων είναι η ύπαρξη εμπιστοσύνης από την πλευρά των επενδυτών. Έτσι λοιπόν μόλις επανέλθει η πολιτική σταθερότητα στη χώρα αναμένουμε να υπάρξει παράλληλα και η επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Επιπρόσθετα πιστεύουμε στη δύναμη που κρύβεται πίσω από την Ελληνική επιχειρηματικότητα και ελπίζουμε ότι η πίστη μας που συμβολίζεται από αυτό το βραβείο θα εμπνεύσει την εμπιστοσύνη και στους άλλους. 

Τι απαντάτε σε όσους χαρακτηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες ως σταγόνες στον ωκεανό της ελληνικής κρίσης; 

Όταν διαχειρίζεσαι σε ένα τέτοιο project, πάντα ελπίζεις ότι θα μπορούσες να κάνεις κάτι παραπάνω. Αλλά εάν αυτό το πρόγραμμα αποτελέσει έμπνευση για κάποιους άλλους ώστε να ξεκινήσουν παρόμοιες πρωτοβουλίες τότε θα μπορούμε να το θεωρήσουμε ως ένδειξη επιτυχίας, παράλληλα με το οικονομικό κίνητρο που παρέχει το ίδιο το βραβείο. 

Θα προτρέπαμε τις επιχειρήσεις που ξεκινούν τώρα να συλλογιστούν την τεράστια προστιθέμενη αξία από την παροχή συμβουλών και καθοδήγησης που αποτελούν μέρος των βραβείων. Η αξία του βραβείου εκτείνεται πέρα από την αξία της χρηματοδότησης. Άλλωστε με την προσθήκη του δεύτερου υποστηρικτή στο πρόγραμμα, θεωρούμε ότι η πρωτοβουλία ήδη μεγαλώνει σε εύρος. Άλλωστε το σύνθημα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας είναι «Όλοι Μαζί», που σημαίνει ότι πρόκειται για συλλογική προσπάθεια. 

Εκτιμάτε ότι το «φιλτράρισμα» των business plans από τους μηχανισμούς της πρωτοβουλίας σας θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοντέλο και για άλλες ανάλογες δράσεις; 

Θα πρέπει να εκτιμήσουμε τα business plans που έχουν κατατεθεί με βάση τις δοκιμασμένες αρχές της καινοτομίας, του σωστού οικονομικού σχεδιασμού και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Θα πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικά κάθε επιχείρηση βάσει των στοιχείων που κρύβονται πίσω από τις οικονομικές προβλέψεις. Θα ταχθούμε επίσης υπέρ των επιχειρήσεων που είναι αποδεδειγμένα βιώσιμες στο πλαίσιο του αντίκτυπου που έχουν στο περιβάλλον και στην κοινωνία. 

Το “Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας” χρηματοδοτεί και διαχειρίζεται για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας ο Όμιλος Libra, ένας διεθνής οικογενειακός επιχειρηματικός όμιλος που έχει δεσμευτεί για €5 εκατομμύρια για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων των νικητών και για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υποστήριξης και καθοδήγησης από έμπειρα ανώτατα στελέχη επιχειρήσεων. Μεταξύ άλλων υποστηρικτών του θεσμού είναι η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd από την Αυστραλία η οποία συμμετέχει με επί πλέον US$500.000 στο πρόγραμμα των βραβείων. 

Η Ελληνική Πρωτοβουλία είναι μια μη κερδοσκοπική, μη κυβερνητική οργάνωση αποτελούμενη από διακεκριμένους εκπροσώπους της ελληνικής διασποράς από ολόκληρο τον κόσμο. Επικεντρώνεται στη δημιουργία θέσεων εργασίας και σε φιλανθρωπικά έργα. Υλοποιεί, επίσης, προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης με στόχο να ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Ιδρύθηκε το 2012 με στόχο «να αξιοποιήσει τη γενναιοδωρία της Ελληνικής Διασποράς και των Φιλελλήνων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και της κινητοποίησης του Ελληνικού λαού για την ευημερία της χώρας». 

Τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της είναι οι Ανδρέας Λιβέρης (Πρόεδρος), Πρόεδρος, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος,The Dow Chemical Company, Γιώργος Λογοθέτης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Όμιλος Libra, Muhtar Kent, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος,The Coca-Cola Company, Γιώργος Δαυίδ, Πρόεδρος Δ.Σ., Coca-Cola Hellenic Bottling Company και Γιώργος Στάμας, Κύριος Εταίρος στη δικηγορική εταιρεία Kirkland & Ellis LLP.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου