Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

12 δισ. αυξήθηκαν φέτος τα απλήρωτα χρέη στην εφορία

"Εικονική πραγματικότητα" αποτελούν πια τα ληξιπρόθεσμα χρέη που από το 2009 προσπαθεί να εισπράξει το δημόσιο, αλλά αυτά διαρκώς αυξάνονται αντί να
μειώνονται.

Ο «θησαυρός» των 30 δισ. ευρώ από τα ανεξόφλητα χρέη προς το δημόσιο –με την είσπραξη των οποίων υποτίθεται πως θα …διασώζετο η χώρα- έχει ξεπεράσει πια τα 55,5 δισ. αφού διαρκώς βεβαιώνονται νέοι φόροι που οι πολίτες αδυνατούν να αποπληρώσουν.

Τα νεότερα στοιχεία της Γενική Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων δείχνουν πως από την αρχή του έτους μέχρι και τον περασμένο Νοέμβριο τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 12 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος των οφειλών στο ποσό-ρεκόρ των 55,5 δισ. ευρώ.

Η απότομη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο στο τετράμηνο Αυγούστου – Νοεμβρίου 2012 συμπίπτει χρονικά με την αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων των φετινών φορολογικών δηλώσεων αλλά και την έναρξη της είσπραξης του ειδικού τέλους ακινήτων του 2012, που επιβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Την ίδια ώρα ένας στους πέντε επιτηδευματίες «ξεχνάει» να υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και δεν αποδίδει τον φόρο στο Δημόσιο. Από την αρχή του έτους και μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο, θα έπρεπε να είχαν υποβληθεί συνολικά 5.209.981 περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ.  Εμπρόθεσμα όμως υποβλήθηκαν 4.057.013 δηλώσεις, ενώ 1.135.662 αμέλησαν τις υποχρεώσεις τους.

Στη σφαίρα του "μύθου" κινείται όμως, όπως όλα δείχνουν, και η περιβόητη ευνοϊκή νέα ρύθμιση που εδώ και 6 μήνες προσπαθεί να φέρει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά φαίνεται να «σκοντάφτει» στην Τρόικα και να μένει διαρκώς «στο συρτάρι».

Για να διευκολύνει τους φορολογουμένους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους το υπουργείο σχεδιάζει μια νέα «πάγια ρύθμιση» (όχι «έκτακτη») με βάση την οποία θα επιτρέπεται η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών σε περισσότερες μηνιαίες δόσεις, που θα μπορούν να φθάσουν μέχρι και τις 35 –αντί για 15 το πολύ που συνήθως δίνουν σήμερα οι έφοροι.

Αν ο οφειλέτης δεν καταφέρνει να εξοφλεί εμπρόθεσμα ούτε τις χαμηλότερες δόσεις αυτής της ρύθμισης, θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλει δεύτερη αίτηση για ρύθμιση του υπολοίπου των οφειλών του σε έως 48 μηνιαίες δόσεις, εφόσον αποδείξει ότι αντιμετωπίζει μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις ακόμα και για ελάχιστη μηνιαία δόση κάτω από 100 ευρώ το μήνα, της τάξης των 50-80 ευρώ μόλις, προκειμένου να διευκολυνθούν πραγματικά οι μικροί οφειλέτες.

12 δισ. αυξήθηκαν φέτος τα απλήρωτα χρέη στην εφορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου