Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Τα τρία στοιχήματα του ΟΤΕ για το 2013

Τρία βασικά στοιχήματα έχει βάλει ο ΟΤΕ για το 2013, η έκβαση των οποίων αφενός θα επηρεάσει καταλυτικά την πορεία του ίδιου του Οργανισμού, αφετέρου θα αφήσει ένα γερό αποτύπωμα στο σύνολο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς. Την πλέον περίοπτη θέση στην ατζέντα του ΟΤΕ για το 2013 καταλαμβάνει η αναχρηματοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων, προτεραιότητα στην οποία ρίχνει το βάρος του το management του Οργανισμού, με τα μέχρι σήμερα σημάδια να είναι εξόχως θετικά.

Δεύτερο μέτωπο, που ο ΟΤΕ θα πρέπει να κλείσει εντός του νέου έτους είναι η πώληση των θυγατρικών Globul στη Βουλγαρία και της Hellas Sat, που διαχειρίζεται τον ομώνυμο δορυφόρο. Κομβική θέση στον στρατηγικό σχεδιασμό του ΟΤΕ καταλαμβάνει, τέλος, η εμπορική του πολιτική, ζήτημα το οποίο έχει τρεις επιμέρους παραμέτρους: Την πορεία του OTE TV, την εξέλιξη του VDSL και τη διατήρηση της ηγετικής θέσης στης Cosmote στην κινητή, με «όχημα» τις νέες υπηρεσίες 4G, που ήδη πιλοτικά λανσάρει η επιχείρηση.

Και οι τρεις επιμέρους δραστηριότητες «καίνε» άμεσα τον ΟΤΕ, καθώς συνδέονται με την εξεύρεση νέων πηγών εσόδων (OTE TV, VDSL) αλλά και την - όσο το δυνατόν - πιο ανώδυνη έξοδο της Cosmote από το «Συμπληγάδες» της νέας μείωσης τελών τερματισμού από την 1η Ιανουαρίου 2013. 

Αναχρηματοδότηση

Το πλέον ζέον θέμα, που απασχολεί τη διοίκηση του ΟΤΕ, είναι αυτό της αναχρηματοδότησης δανειακών υποχρεώσεων, ύψους 1,4 δισ. ευρώ εντός του επόμενου έτους (400 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2013 και 1 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2013).

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι όλες οι εκθέσεις ξένων οίκων για τη μετοχή του ΟΤΕ, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, έχουν μία κοινή υποσημείωση: Η αναθεώρηση των προοπτικών της μετοχής του Οργανισμού επί τα βελτίω είναι άμεσα συνδεδεμένη με την επιτυχή αναδιάρθρωση των δανειακών του υποχρεώσεων.

Ο όμιλος, μέσω της θυγατρικής του Globul στη Βουλγαρία, ήδη πέτυχε στην εκπνοή του 2012 την άντληση ποσού 153 εκατ. ευρώ, κάτω από σύμβαση κοινοπρακτικού δανείου, με εξαιρετικά ευνοϊκούς - για τα ελληνικά δεδομένα - όρους (δίδεται χωρίς εξασφαλίσεις, έχει διάρκεια 4 έτη, πρόγραμμα αποπληρωμής βάσει χρεολυτικών δόσεων και περιθώριο 5,50% ετησίως πάνω από το Euribor).

Τα νέα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην κάλυψη μέρους των δανειακών υποχρεώσεων του ομίλου για το 2013 (σσ. το δάνειο θα περάσει στον ΟΤΕ και όταν ολοκληρωθεί η πώληση της Globul, θα αφαιρεθεί από το τίμημα της μεταβίβασης). 

ΘΥΓΑΤΡΙΚΕΣ

Κρίσιμο για το μέλλον του ΟΤΕ θα είναι το πρώτο τρίμηνο του 2013 όσον αφορά στη διαδικασία πώλησης των θυγατρικών Globul - και της θυγατρικής της στη Βουλγαρία, Γερμανός - και Hellas Sat. Στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ είναι και οι δύο θυγατρικές να έχουν αποσπαστεί από τον όμιλο στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013, πιθανότατα τον Απρίλιο.

Στο πρώτο μέτωπο, η βουλγαρική θυγατρική έχει πάρει τον δρόμο της πώλησης, μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού, τον οποίο διενεργεί η Citigroup (Βρετανίας). Το «παρών» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, αυτή της κατάθεσης μη δεσμευτικών προσφορών, έδωσαν οι τουρκικές Turkcell και Turk Telecom, ένα fund αραβικών συμφερόντων και η μητρική του ΟΤΕ, Deutsche Telekom. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα των επίδοξων μνηστήρων ειναι ευρύτερη και περιλαμβάνει πέντε υποψηφίους.

Οι δεσμευτικές προσφορές για την Globul θα πρέπει να αναμένονται το αργότερο τον Φεβρουάριο, ενώ στο μεσοδιάστημα η διοίκηση του ΟΤΕ από κοινού με τη Citigroup θα επιλέξει τις πιο υψηλές προσφορές, ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία και να δοθεί σε αυτές το σύνολο των οικονομικών στοιχείων της Globul. Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη έκθεσή της η Eurobank Securities είχε εκτιμήσει τα έσοδα από την πώληση της Globul στα 650 εκατ. ευρώ.

Πιο σύνθετο ειναι το θέμα του Hellas Sat, καθώς η πώλησή του έχει και κυβερνητική εμπλοκή (αφού ως μέτοχος το Δημόσιο πρέπει να δώσει το σχετικό Ok). Ενδεικτικό της επιθυμίας του ομίλου να «τρέξει» τάχιστα το θέμα του δορυφόρου είναι ότι η διοίκηση επεξεργάζεται ακόμη και σενάριο «έτοιμης λύσης», ήτοι να καταλήξει στον αγοραστή μέσα από διαπραγματεύσεις - διαδικασία που είναι ήδη στα «σκαριά» - και να παρουσιάσει στο ελληνικό Δημόσιο τον υποψήφιο επενδυτή προς έγκριση. Θυμίζουμε ότι ο χρόνος ζωής του Hellas Sat εκπνέει το 2017 και για τη διατήρησή του απαιτείται επένδυση της τάξης των 250 εκατ. ευρώ. 

VDSL-OTE TV

Ζήτημα αιχμής για τον ΟΤΕ είναι και η πορεία της τηλεοπτικής του πλατφόρμας, καθώς η εξέλιξή της δίνει στον Οργανισμό ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ ταυτόχρονα του παρέχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην αγορά ένα καλά «δεμένο» συνδυαστικό προϊόν. Δεν ειναι καθόλου τυχαίο ότι ο ΟΤΕ δεν έχει κρύψει τις υψηλές προσδοκίες που τρέφει για το OTE TV, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου κ. Μιχάλη Τσαμάζ, να παραδέχεται πρόσφατα ότι τον Οργανισμό ενδιαφέρει και το κομμάτι των δικαιωμάτων μετάδοσης των αγώνων του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Super League, τα οποία έχει η Forthnet μέχρι τη σεζόν 2014-2015 με ετήσιο κόστος της τάξης των 40 εκατ. ευρώ. Κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης του ΟΤΕ ο κ. Τσαμάζ, απαντώντας σε ερώτηση μετόχου για το αν το OTE TV θα αρχίσει να μεταδίδει περισσότερο ελληνικό ποδόσφαιρο, απάντησε με νόημα: «Οταν φθηνύνει, θα πάρουμε και από αυτό».

Όσον αφορά στο VDSL, τις υπηρεσίες υπερταχύτατου ίντερνετ, που λανσάρει από το τέλος Νοεμβρίου ο ΟΤΕ, η πορεία τους, σύμφωνα με πηγές του Οργανισμού, δεδομένης πάντα της οικονομικής κρίσης, έχει εκπλήξει (θετικά) ακόμη και τον ίδιο τον όμιλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου