Κυριακή, 30 Δεκεμβρίου 2012

Εγκλωβίστηκαν άνθρωποι και πλημμύρισαν δρόμοι από την κακοκαιρία

Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική υπηρεσια έχει δεχθεί 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια κυρίως στα βόρεια - βορειοανατολικά προάστια και συγκεκριμένα στη Νέα Μάκρη, τη Σταμάτα, τον Αγ. Στέφανο, την Κηφισιά, τη Λυκόβρυση, το Καστρί, το Διόνυσο, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Ψυχικό και το Χολαργό. Μάλιστα, το πρωί, σε πλημμυρισμένο δρόμο
στον Κάλαμο η Πυροσβεστική απεγκλώβισε δυο άτομα που βρίσκονταν μέσα σε όχημα το οποίο δεν μπορούσε να μετακινηθεί.Σοβαρά προβλήματα έχουν προκαλέσει σε πολλές περιοχές της Αττικής οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πέφτουν από τα ξημερώματα του Σαββάτου, ενώ στην περιοχή Μαυρίκα Καρδίτσας χρειάστηκε να εκκενωθεί οικισμός Ρομά (600 άτομα) και σε Φθιώτιδα και Θεσσαλία, λόγω υπερχείλισης ποταμών γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων.
Συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική υπηρεσια έχει δεχθεί 70 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα υπόγεια κυρίως στα βόρεια - βορειοανατολικά προάστια και συγκεκριμένα στη Νέα Μάκρη, τη Σταμάτα, τον Αγ. Στέφανο, την Κηφισιά, τη Λυκόβρυση, το Καστρί, το Διόνυσο, το Μαρούσι, το Χαλάνδρι, το Ψυχικό και το Χολαργό.
Μάλιστα, το πρωί, σε πλημμυρισμένο δρόμο στον Κάλαμο η Πυροσβεστική απεγκλώβισε δυο άτομα που βρίσκονταν μέσα σε όχημα το οποίο δεν μπορούσε να μετακινηθεί.

Επίσης, εκτροπή κυκλοφορίας ισχύει στη Λεωφόρο Σταμάτας, από το 15ο χλμ. έως το 49ο χλμ., καθώς και στη Λεωφόρο Μαρκοπούλου, στην περιοχή του Ωροπού, στο ύψος των Αγ. Αποστόλων, αλλά και στη Λεωφόρο Μαραθώνος.
Προβλήματα όμως καταγράφονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Εξακόσια άτομα που διέμεναν σε οικισμό Ρομά, στον ποταμό Καλέντζη, στην περιοχή Μαυρίκα Καρδίτσας χρειάστηκε να μεταφερθούν προσωρινά, χθες το απόγευμα, για λόγους ασφαλείας, μετά από κινητοποίηση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας ,στο κλειστό γυμναστήριο της Καρδίτσας, λόγω της υπερχείλισης του ποταμού, εξ αιτίας της έντονης βροχόπτωσης.
Για τις ανάγκες του απεγκλωβισμού και της μεταφοράς τους κλήθηκε κλιμάκιο της 8ης ΕΜΑΚ από τη Λάρισα.
Σήμερα η βροχή έχει σταματήσει και τα νερά έχουν υποχωρήσει, οπότε οι περισσότεροι έχουν επιστρέψει στον οικισμό, ενώ τριάντα περίπου άτομα παραμένουν ακόμη στο κλειστό γυμναστήριο.
Πάνω από 4.000 στρέμματα, στον κάμπο της Λαμίας, έχουν πλημμυρίσει,εξ αιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού. Εφιαλτική ήταν τη νύχτα που πέρασαν οι κάτοικοι στο Αγιο Κωσταντίνο της Λοκρίδας, καθώς έβλεπαν το νερό να κατεβαίνει με μεγάλη ένταση από το βουνό και οι δρόμοι να έχουν μεταβληθεί σε ποτάμια, ξυπνώντας μνήμες του 2009, αφού τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή, που ξεκίνησαν μετά τις καταστροφές, έχουν παραμείνει στη μέση.
Οι κάτοικοι της περιοχής με ό,τι μέσο μπορούσαν προσπαθούσαν να απομακρύνουν τα νερά από τα σπίτια τους. Ωστόσο,η ύφεση των καιρικών φαινομένων τα ξημερώματα απέτρεψε μεγαλύτερες ζημιές.Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις,για περίπου 20 ώρες,σε ολόκληρη την περιοχή έφτασε, στα όριά τους, αρκετούς χειμάρρους. Όλη τη νύχτα η Αστυνομία διέκοπτε την κυκλοφορία, σε επαρχιακούς δρόμους, αφού τα νερά περνούσαν πάνω από το οδόστρωμα σε κρίσιμα σημεία.
Από το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία από τη Λαμία προς το Γοργοπόταμο,αφού σε ένα μήκος 800 μέτρων, τα νερά του ποταμού Σπερχειού περνούν πάνω από το δρόμο με μεγάλη ορμή. Από χθες το απόγευμα, αλλά και σήμερα το πρωί, οι κλήσεις στην Πυροσβεστική, για την άντληση υδάτων, τόσο μέσα στην πόλη της Λαμίας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας, ήσαν συνεχείς, ενώ η ύφεση των έντονων καιρικών φαινομένων, σύμφωνα με τους ειδικούς, «ίσως και να αποτρέψει τις ανυπολόγιστες καταστροφές».
Κατά τη διάρκεια της νύχτας σημειώθηκαν και σποραδικές κατολισθήσεις στο δρόμο από Λαμία προς Άμφισσα και από Λαμία προς Δομοκό, σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου δημιουργώντας παγίδες για τους ανυποψίαστους οδηγούς.Τέλος χιονοπτώσεις είχαμε στα ορεινά της Φθιώτιδας αλλά και στην Ευρυτανία, χωρίς,όμως, να δημιουργηθούν κάποια σοβαρά προβλήματα. Στο δρόμο από Λαμία προς Καρπενήσι κατά τη διάρκεια της νύχτας χρειάστηκαν αλυσίδες στη Ράχη Τυμφρηστού. Ωστόσο δεν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα αφού τα συνεργεία της Περιφέρειας κρατούν τους δρόμους ανοιχτούς απομακρύνοντας το χιόνι και ρίχνοντας αλάτι.

Εγκλωβίστηκαν άνθρωποι και πλημμύρισαν δρόμοι από την κακοκαιρία | κοινωνια | ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου