Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Δυνατό crash test για το συκώτι η κραιπάλη των Χριστουγέννων

Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, ονομαστικές γιορτές: από τα μέσα Δεκεμβρίου και για περίπου έναν μήνα οι αφορμές για υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού είναι άφθονες. Μπορεί για εμάς όλη αυτή η -καλώς εννοούμενη- κραιπάλη να αποτελεί απόλαυση, όμως το συκώτι μας υποβάλλεται σε ένα πολύ δυνατό crash test μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία. Για να περάσουμε το υπόλοιπο της εορταστικής περιόδου χωρίς προβλήματα, οι ειδικοί δίνουν μια σειρά από συμβουλές που έχουν
στόχο να θωρακίσουν και να «εκπαιδεύσουν» το συκώτι ώστε να αντέξει την… κακομεταχείριση των εορτών.

Προκειμένου να αποφευχθεί η μεγάλη επιβάρυνσή του, θα πρέπει να του δίνεται η δυνατότητα να παράγει πολλά υγιή κύτταρα ανάμεσα στις εξόδους, γεγονός που μπορεί να επιτευχθεί με την κατανάλωση ελαφρών γευμάτων. Οι ειδικοί συνιστούν μια διατροφή που να μην υπερβαίνει τις 1.800 θερμίδες και να αποτελείται κατά 50% από υδατάνθρακες, 30% από λίπος και 20% από πρωτεΐνη. Οι τροφές που δυναμώνουν ιδιαίτερα το ήπαρ είναι οι αγκινάρες, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε φλαβονοειδή και το ταραξάκο, που ενισχύει τη λειτουργία της χολής. Ο καφές έχει επίσης ιδιαίτερα προστατευτική δράση, αφού σύμφωνα με έρευνες, όσοι καταναλώνουν τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα -χωρίς ζάχαρη και χωρίς γάλα- έχουν 40% μικρότερο κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος από υπερκατανάλωση αλκοόλ.

Για τις ημέρες που δεν προβλέπεται κάποια έξοδος, οι ειδικοί συνιστούν να κάνουμε νηστεία από το αλκοόλ και να καταναλώνουμε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό ή φυσικό χυμό φρούτων, αλλά και να ασκούμαστε για να βοηθήσουμε το συκώτι μας να μεταβολίσει καλύτερα το λίπος.

Οπως εξηγούν άλλωστε, οι μεγαλύτεροι εχθροί του ήπατος είναι τα περιττά κιλά και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση λιπώδους νόσου του ήπατος (η συσσώρευση λίπους μέσα στα ηπατικά κύτταρα). Η κατάσταση αυτή εμποδίζει την καλή λειτουργία των κυττάρων και μπλοκάρει τη διαδικασία αναγέννησής τους. Σύμφωνα μάλιστα με νέες μελέτες, η χρόνια αυτή ηπατική βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονές ή ακόμα και κίρρωση.

ΠΕΤΡΙΝΑ ΚΑΛΑΜΒΟΚΙΔΗ


Δυνατό crash test για το συκώτι η κραιπάλη των Χριστουγέννων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου