Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Έντονη κακοκαιρία μέχρι την Πρωτοχρονιά - Ελλάδα

Με κρύο και χιόνια θα υποδεχτούμε την νέα χρονιά καθώς ο καιρός έχει παρουσιάσει σημαντική επιδείνωση, ενώ συνεχίζεται και σήμερα - Κυριακή η κακοκαιρία σε όλη τη χώρα. Μάλιστα στα ορεινά θα χιονίσει, ενώ στα βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί και τη νύχτα θα σημειωθεί παγετός.

Συγκεκριμένα σήμερα στην Αττική θα σημειωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες, κατά περιόδους τοπικά ισχυρές και χιονόπτωση στα ανώτερα τμήματα της Πάρνηθας. Ωστόσο τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν το βράδυ. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 13 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και πιθανόν τοπικά σχεδόν θυελλώδεις.

Παροδικές νεφώσεις περιμένουμε την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 10 βαθμούς Κελσίου και οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί ασθενείς μέχρι σχεδόν μέτριοι.

Κακοκαιρία περιμένουμε στα ανατολικά και νότια ηπειρωτικά και στο Αιγαίο με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας και της Στερεάς και διατήρηση των πολύ ενισχυμένων ανέμων κυρίως στο Αιγαίο. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει βελτιωμένος καιρός με λίγα χιόνια τις πρωινές ώρες στη Δυτική Μακεδονία και στα ορεινά της Ηπείρου. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 έως 11 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα με τις μέγιστες στη Δυτική Μακδονία και στη Θράκη να μην ξεπερνούν τους 6 βαθμούς, από 2 έως 9 στην Κεντρική Ελλάδα, από 7 έως 16 στη Δυτική Ελλάδα, από 7 έως 13 βαθμούς στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και από 8 έως 17 στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη με τις μέγιστες στο Βόρειο Αιγαίο να μην ξεπερνούν τους 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Δυτικό, Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί σχεδόν θυελλώδεις μέχρι θυελλώδεις και στα βόρεια πολύ θυελλώδεις, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα. Στο υπόλοιπο Αιγαίο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις μέτριοι. Ισχυροί μέχρι σχεδόν θυελλώδεις ανατολικοί βορειοανατολικοί άνεμοι θα επικρατήσουν στο Ιόνιο και στον Κορινθιακό.

Τη Δευτέρα (παραμονή Πρωτοχρονιάς) στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις, τοπικά αυξημένες στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, όπου είναι πιθανό τις πρωινές ώρες να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι στα νοτιοανατολικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα στα νότια τοπικά 8 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο στα βόρεια κυρίως την ημέρα. Παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί και τη νύχτα.

Την Τρίτη (Πρωτοχρονιά) στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που βαθμιαία την Τετάρτη στα δυτικά θα πυκνώσουν και το βράδυ θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 που σταδιακά την Τετάρτη θα στραφούν σε δυτικούς 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, κυρίως την ημέρα, αλλά παγετός θα σημειωθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά νωρίς το πρωί και τη νύχτα.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται  καθημερινά για την εξέλιξη των  έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά  δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ στην ηλεκτρονική  διεύθυνση www.emy.gr.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επιπτώσεις από την επιδείνωση των καιρικών φαινομένων. 

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής  Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων. Ειδικότερα: 

•    Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων και αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου.

•    Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.

•    Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

•    Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητό τους κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

•    Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες.

•    Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.




Πρώτο ΘΕΜΑ online : Έντονη κακοκαιρία μέχρι την Πρωτοχρονιά - Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου