Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

Αυτά είναι τα κενά των δημοτικών σχολείων των Μεσογείων!

mathiths
Δεν είναι λίγα τα δημοτικά σχολεία των Μεσογείων τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές θέσεις δασκάλων παραμένουν κενές με ευθύνη του υπουργείου
Παιδείας!
Όπως αναφέρει ο Σύλλογος εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Κώστας Σωτηρίου», «πριν την τελευταία φάση των αναπληρωτών, τα κενά ήταν 168 (σ.σ.: σε ολόκληρη την ανατολική Αττική) και το Υπουργείο Παιδείας έστειλε μόλις 8 εκπαιδευτικούς! Με ένα πρωτοφανές έγγραφο το Υπουργείο ενημέρωσε ότι για κάθε 22 κενά εκπαιδευτικών θα στείλει 1 εκπαιδευτικό! Τα σχολεία έχουν εγκαταλειφθεί στο έλεος τους χωρίς προοπτική πλέον να καλυφθούν άμεσα αυτά τα κενά. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων που αδυνατούν να συμπληρώσουν το πρόγραμμα τους. Ιδιαίτερα τα σχολεία παλαιού τύπου τα περισσότερα να έχουν τεράστια κενά ειδικοτήτων – μιλάμε για ουσιαστική κατάργηση των μαθημάτων αυτών με τους συναδέλφους να προσπαθούν να κάνουν φύλαξη στα παιδιά και πολλά ολοήμερα να μη λειτουργούν είτε όποια λειτουργούν να έχουν μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Γυρίζουμε πολλά χρόνια πίσω όταν τα μαθήματα ειδικοτήτων δεν υπήρχαν στα δημοτικά ή τα μαθήματα αυτά τα έκανε ο δάσκαλος.  Σε πολλά σχολεία υποχρεώνονται σε πρόωρες αποχωρήσεις των μαθητών. Στην κατάσταση αυτή πρέπει να προσθέσουμε τις μεγάλες περικοπές στη χρηματοδότηση των σχολείων με μεγάλο κίνδυνο να αδυνατούν να καλύψουν τα στοιχειώδη έξοδα για τη λειτουργία τους και επιβάλλοντας έτσι στην πράξη τη μετακύληση του κόστους στους γονείς και την αναζήτηση χορηγών».
Συγκεκριμένα, τα σχολεία που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου «Κώστας Σωτηρίου» είναι τα εξής:
  • Στο 3ο δημοτικό σχολείο Πόρτο-Ράφτη και στο 2ο  Μαρκοπούλου δε λειτουργεί το ολοήμερο και λείπουν γυμναστής και αγγλικά  και μουσική, ενώ από το 3ο και το  4ο δημοτικό Μαρκοπούλου λείπει γυμναστής και μουσικός.
  • Στο 3ο Κερατέας λείπει καθηγητής Αγγλικών και Γυμναστή, ενώ το 2ο δημοτικό σχολείο Αναβύσσου, λειτουργεί χωρίς γυμναστή.
  • Στο 3ο και το 1ο Λαυρίου που είναι «νέου τύπου» (ενιαίο αναμορφωμένο πρόγραμμα) λείπει θεατρολόγος και μουσικός ενώ στο 2ο Κερατέας θεατρολόγος.
  • Υπάρχουν τμήματα υπεράριθμα με 26 και 27 μαθητές που δεν έχουν χωριστεί γιατί δεν έστειλαν δάσκαλο, όπως είναι  1ο ΔΣ Πόρτο-Ράφτη.
«Το Υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση εγκληματούν σε βάρος της δημόσιας εκπαίδευσης. Έχουν εγκατάλειψη τα δημόσια σχολεία στην τύχη τους με κενά σε εκπαιδευτικούς από την αρχή της χρονιάς. Με έγγραφό τους δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι κάλυψαν 1 εκπαιδευτικό για κάθε 22 κενά!!! Αναγνωρίζουν δηλαδή την ύπαρξή των κενών και λένε κατάμουτρα σε γονείς και μαθητές ότι δεν θα έχουν το απαραίτητο προσωπικό στα σχολεία τους. Ποιος θα δώσει λόγο για τις χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάνονται ; Που είναι αυτοί που τις θυμούνται μόνο όταν έχουν απεργίες και αγώνες για την Παιδεία ; Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να στοιβάζουν τα παιδιά σε υπεράριθμα τμήματα (υπάρχουν πολλά τμήματα 26, 27 και 28 μαθητών στην Αν. Αττική) και να αναλαμβάνουν τις τάξεις εκπαιδευτικοί είτε παραβιάζοντας το ωράριό τους και ακόμα και με άσχετη ειδικότητα αρκεί να φαίνεται ότι τα σχολεία λειτουργούν κανονικά ανεξάρτητα από το αν διδάσκονται κανονικά, με τον αντίστοιχο εκπαιδευτικό, τα μαθήματα που πρέπει» αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου «Κ. Σωτηρίου» Κ. Τουλγαρίδης.


Αυτά είναι τα κενά των δημοτικών σχολείων των Μεσογείων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου