Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Δήμος Σπάτων, Αρτέμιδος - Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το δάνειο των 5 εκ.

Στη συνεδρίαση της 11ης Ιουνίου, το ΔΣ Σπάτων-Αρτέμιδος, με 22 ψήφους υπέρ 4 κατά (παράταξη Κασίμη) και με απόντα τον κ. Βαγγέλη Δανέζη της Δημοκρατικής Συσπείρωσης), απεφάσισε τη
λήψη δανείου ύψους 5 εκ. Ευρώ για την πληρωμή παλαιών υποχρεώσεων σε προμηθευτές.
Για την αναγκαιότητα λήψης του δανείου, η Γενική Γραμματέας του Δήμου κ. Μιχαλοπούλου μεταξύ άλλων είπε τα εξής: «Το δάνειο θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των παλαιών χρεών του Δήμου. Σήμερα, τα χρέη προς τρίτους και εκτός ΕΥΔΑΠ, είναι περίπου 6,5 εκ Ευρώ. Την 1-1-11 τα χρέη που παρέλαβε η νέα διοίκηση ξεπερνούσαν τα 9,5 εκ. Στους 17 μήνες, η διοίκηση κατάφερε να μειώσει το χρέος κατά 4,5 εκ. περίπου».
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοτικού Σύμβουλου κ. Σταύρου Κατραμάδου, «γιατί ο Δήμος δεν παίρνει δάνειο 6,5 εκ ώστε να γίνει πλήρης αποπληρωμή όλων των χρεών» η Γ.Γ. του δήμου ανέφερε: «Υπολογίζουμε, ότι το ποσόν του χρέους πέραν των 5 εκ, θα είμαστε σε θέση μέχρι τέλος του χρόνους να το αποπληρώσουμε από τα έσοδα του δήμου. Να μην ξεχνάμε, τόνισε η κ. Μιχαλοπούλου, ότι ο δήμος δεν τηρούσε κανόνες διαχείρισης με αποτέλεσμα να έχει χάσει πλήρως την αξιοπιστία του και να είναι στην έβδομη θέση των πιο υπερχρεωμένων δήμων της Ελλάδας. Κάνουμε διάφορους διαγωνισμούς και πολλές φορές δεν έρχεται κανένας ενδιαφερόμενος, ή, αυτοί που έρχονται προσφέρουν πολλαπλάσια τιμή από της αγοράς για να προμηθεύσουν το δήμο προϊόντα, ή, να παράσχουν εργολαβικές υπηρεσίες. Πρέπει ο δήμος να γίνει αξιόπιστος».
Η λήψη δανείου, μπορεί να είναι μια ακραία πράξη, αλλά στην παρούσα οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο δήμος και η χώρα, είναι η καλύτερη αναγκαία δυνατή λύση. Οι αναγνώστες της στήλης που χρησιμοποιούν το ιντερνέτ και σερφάρουν στην ιστοσελίδα του δήμου, θα έχουν παρατηρήσει, ότι οι μισές και πλέον αποφάσεις του δημάρχου, εστιάζονται στη πρόσληψη δικηγόρων/δικηγόρου, για να εκπροσωπήσουν το δήμο στα δικαστήρια για ανακοπές διαταγών πληρωμών, ή αγωγών που κάνουν προμηθευτές.
Στην περίπτωση που πιστωτής ακολουθήσει τη διαδικασία έκδοσης διαταγής πληρωμής, κατάσχεσης ο δήμος επιβαρύνεται με δικαστικά έξοδα, τόκους καθυστερήσεων, αμοιβή δικηγόρου κ.λ.π. Οι επιβαρύνσεις ίσως να φθάνουν στο 1/3 του αρχικού ποσού.
Το ποσόν των 1.5 εκ. Ευρώ που λαμβάνει ετησίως ο δήμος ως ανταποδοτικά τέλη από το αεροδρόμιο, θα δοθεί ως είδος ασφάλειας, όχι εγγύηση, στον οικονομικό Οργανισμό, (κατά πάσα πιθανότητα θα είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) που θα χορηγήσει το δάνειο. Υπολογίζεται να εκταμιευθεί τον ερχόμενο μήνα. Η δε μηνιαία δόση του θα είναι περίπου 30.000 Ευρώ και η διάρκειά του 25ετής.
Σε ερώτηση του ΔΣ κ. Δημήτρη Στάμου, ότι «η λήψη δανείου προϋποθέτει μεταρρυθμίσεις οι οποίες δεν έχουν γίνει στο δήμο», ο δήμαρχος συνέστησε «να κάνουμε όλοι υπομονή».
ΑΡΤΕΜΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου