Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία θα ζητήσει η ΕΕ

Η συριακή κρίση στην ατζέντα της συνόδου Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ζητήσουν από τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την πίεση στη Συρία εφαρμόζοντας κυρώσεις βάσει μια διαδικασίας του
ΟΗΕ, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης, σύμφωνα με το προσχέδιο της απόφασης της συνόδου.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να επικεντρωθούν σε οικονομικά ζητήματα στη διάρκεια της διήμερης συνόδου τους στις Βρυξέλλες, όμως η συριακή κρίση θα είναι επίσης στην ατζέντα.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε συντονισμένη δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να προστεθεί πιο αποτελεσματική και σθεναρή πίεση (στη Συρία), περιλαμβανομένης της υιοθέτησης των κυρώσεων που προβλέπει το Άρθρο 7 (του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ)», επισημαίνεται στο προσχέδιο της ανακοίνωσης.

Το Άρθρο 7 προβλέπει τόσο στρατιωτικές όσο και μη στρατιωτικές απαντήσεις σε «οποιαδήποτε απειλή στην ειρήνη, οποιαδήποτε παραβίαση της ειρήνης ή επιθετική πράξη». Τον τελευταίο μήνα έχουν αυξηθεί οι εκκλήσεις για την υιοθέτηση του άρθρου αυτού, με τις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία να είναι μεταξύ των υποστηρικτών του.

Οι μη στρατιωτικές επιλογές περιλαμβάνουν «την πλήρη ή μερική διακοπή των οικονομικών σχέσεων, κάθε είδους επικοινωνίας και των διπλωματικών σχέσεων», σύμφωνα με τον Χάρτη του ΟΗΕ.

Παράλληλα επιτρέπει «τη χρήση ένοπλων δυνάμεων», στην περίπτωση που οι μη στρατιωτικές κυρώσεις κριθούν «ανεπαρκείς».

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται επίσης να καταδικάσουν εκ νέου τη βία στη Συρία και να ζητήσουν τον τερματισμό της, αλλά και τη διεξαγωγή έρευνας για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενθαρρύνουν τις ομάδες της αντιπολίτευσης να ενωθούν.
Newsbeast.gr | ΚΟΣΜΟΣ : Ανάληψη στρατιωτικής δράσης στη Συρία θα ζητήσει η ΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου