Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Η θεραπεία και απελευθέρωση της «Κηφισιάς»

Επιστροφή στη θάλασσα για άλλη μια καρέτα Την γνωρίζουμε από τις 19 Ιουνίου 2007 όταν μαρκαρίστηκε με το σήμα ΚΑ825 στο νότιο Κυπαρισσιακό Κόλπο. Την ξαναείδαμε μετά από 4
χρόνια, στις 18 Ιουνίου 2011 που ξαναήλθε να αφήσει τα αυγά της στην ίδια παραλία. Στις 14 Αυγούστου 2011 λάβαμε ειδοποίηση από τον Giorgio Cataldini ότι η χελώνα μας βρέθηκε στο νησάκι Sant’ Andrea στην Gallipoli της Ιταλίας. Είχε ένα μεγάλο χτύπημα από προπέλα στο πίσω δεξί τμήμα του καβουκιού της και δεν μπορούσε να καταδυθεί. Ο Giorgio κανόνισε τη μεταφορά της στο ιταλικό Κέντρο Διάσωσης «Turtle Point» κοντά στη Νεάπολη.

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Κέντρο αυτό, το οποίο διευθύνει η ειδικευμένη στην περίθαλψη θαλάσσιων χελωνών βιολόγος Flegra Bentivegna. Παρεμπιπτόντως η Flegra οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία το 4ο Μεσογειακό Συνέδριο Θαλάσσιων Χελωνών τον περασμένο Νοέμβριο στη Νεάπολη, στο οποίο συμμετείχε και ο ΑΡΧΕΛΩΝ. Είχαμε λοιπόν την ευκαιρία να επισκεφθούμε το Turtle Point και τη χελώνα ΚΑ825, που η Flegra είχε ονομάσει «Κηφισιά» από τη διεύθυνση επιστροφής που έχουν τα σήματα του ΑΡΧΕΛΩΝ. Μετά από πολύμηνη περίθαλψη η κατάσταση της «Κηφισιάς» βελτιώθηκε σημαντικά και αποφασίστηκε η απελευθέρωσή της στην ίδια περιοχή που βρέθηκε τραυματισμένη.

Πράγματι αυτό έγινε στις 7 Ιουνίου 2012. Ελπίζουμε να ξαναδούμε σύντομα την «Κηφισιά» να αφήνει τα αυγά της στις παραλίες του Κυπαρισσιακού. Η συνεργασία φορέων, οργανώσεων και ατόμων είναι απαραίτητη για μια επιτυχή προσπάθεια σωτηρίας των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο.

Newsbeast.gr | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ : Η θεραπεία και απελευθέρωση της «Κηφισιάς»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου