Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

Γιατρός και μοναχός σκότωσαν 37 παιδιά με ειδικές ανάγκες

Σοκ από τη θηριωδία σε καθολικό ίδρυμα της Ολλανδίας τη δεκαετία του '50 Ένας μοναχός και ένας γιατρός --και οι δύο έχουν πλέον αποβιώσει-- πιστεύεται ότι ευθύνονται για το θάνατο 37 παιδιών σε
ένα καθολικό ίδρυμα για παιδιά με ειδικές ανάγκες, τη δεκαετία του 1950, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τις εισαγγελικές αρχές της Ολλανδίας.

«Μεταξύ 1952 και 1954 37 αγόρια πέθαναν, πιθανότατα θύματα εγκληματικής ενέργειας, όντας υπό την επίβλεψη του αδελφού Αντρέας», δήλωσε ο Γιουτζίν Μπάακ, ο εκπρόσωπος της εισαγγελίας του Ρέρμοντ.

Οι δύο άνδρες έχουν πεθάνει και τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί. «Αν ήταν ζωντανοί η εισαγγελία θα προχωρούσε σε έρευνες για την ευθύνη που τους αναλογεί για το θάνατο των 37 παιδιών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με μια έκθεση των αστυνομικών αρχών, έκτασης 182 σελίδων, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, ο μοναχός και ο γιατρός θα μπορούσαν να διωχθούν για φόνο εκ προμελέτης και εξΟ αδελφός Αντρέας, που πέθανε το 1996, ήταν υπεύθυνος για τη φαρμακευτική αγωγή των παιδιών στο παράρτημα Γκεράρντους, όπου είχαν φιλοξενηθεί τα 19 από τα 37 αγόρια. Εργαζόταν υπό την επίβλεψη του γιατρού Χους Φερστρέλεν αλλά δεν ήταν εκπαιδευμένος για νοσηλευτής. Σύμφωνα με την έκθεση χορηγούσε κυρίως υψηλές δόσεις μορφίνης και ηρεμιστικών.

Ο γιατρός, που πέθανε το 1982, έκρυψε τα γεγονότα από τους ανωτέρους του βεβαιώνοντας ότι τα παιδιά πέθαναν από φυσικά αίτια.

Πολλοί μάρτυρες που κατέθεσαν στο πλαίσιο της έρευνας ανέφεραν ότι το παρατσούκλι του μοναχού ήταν «αδελφός Σύριγγας». Οι ύποπτοι θάνατοι σταμάτησαν απότομα το 1954, όταν ο αδελφός Αντρέας μετατέθηκε σε άλλο ίδρυμα.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, η επισκοπή του Ρέρμοντ είχε ενημερωθεί για τους ύποπτους θανάτους το 1959 αλλά δεν προχώρησε σε καμία ενέργεια για την τιμωρία του μοναχού.

Οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα τον Ιούνιο του 2011, αφού έλαβαν σχετικές πληροφορίες από την Επιτροπή Ντίτμαν η οποία ερευνά υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς στην Ολλανδία.


Newsbeast.gr | ΚΟΣΜΟΣ : Γιατρός και μοναχός σκότωσαν 37 παιδιά με ειδικές ανάγκες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου