Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2012

«Οχι» στη μεταβίβαση χρημάτων Energa - Hellas power υπέρ του Δημοσίου - Ελλάδα

Απέρριψε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας την πρόταση της εισαγγελέως Πρωτοδικών
κυρίας Πόπης Παπανδρέου για αποδέσμευση χρημάτων ύψους 40.000.000 ευρώ από τους λογαριασμούς των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power. Η εισαγγελέας είχε καταθέσει την πρόταση της στο Συμβούλιο πριν από περίπου δυο εβδομάδες, προκειμένου να ενισχυθούν με τον τρόπο αυτό τα κρατικά ταμεία και να αποφευχθεί τυχόν ενεργειακό πρόβλημα στη χώρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο εταιρείες φέρονται να μην κατέβαλαν τις οριζόμενες από το νόμο οφειλές τους προς τον ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ενώ σε βάρος 11 στελεχών τους έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης, της απιστίας σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου αλλά και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Η κυρία Παπανδρέου είχε καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση κατόπιν αιτημάτων του Ελληνικού Δημοσίου, του Δήμου Αθηναίων, του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), οι οποίοι ζητούσαν άρση της κατάσχεσης των επίμαχων τραπεζικών λογαριασμών και τον ορισμό του υπουργού Οικονομικών ως μεσεγγυούχου για συνολικό ποσό ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο έκρινε ότι δεν υπάρχει νομικό έρεισμα για να τύχει εφαρμογής η εισαγγελική πρόταση χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως «νομική κατασκευή». Στο σχετικό βούλευμα αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «δεν μπορεί το προϊόν εγκλήματος το οποίο έχει δεσμευθεί να αποδοθεί πρόωρα, πριν την έκδοση αμετάκλητων αποφάσεων».
Πρώτο ΘΕΜΑ online : «Οχι» στη μεταβίβαση χρημάτων Energa - Hellas power υπέρ του Δημοσίου - Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρόσφατα Σχόλια

Αρχειοθήκη ιστολογίου