Τρίτη 11 Απριλίου 2017

Ιστορικές φωτογραφίες που υμνούν την αμφισβήτηση

Ιστορικές φωτογραφίες που υμνούν την αμφισβήτηση
Η κοινωνική δυσαρέσκεια εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, από ήπια διαμαρτυρία, μέχρι τρομερές ταραχές ου αφορούν ολόκληρες κοινωνικές ομάδες.
Οι παρακάτω φωτογραφίες απεικονίζουν εκδηλώσεις αμφισβήτησης και προέρχονται τόσο από το πιο μακρινό παρελθόν, όσο και από σκηνές που ζούμε σήμερα:




1. Ιούλιος 2016 – Μπατόν Ρουζ
pic1
Η Ieshia Evans ήταν μεταξύ των 100 ατόμων που τα έβαλαν με τις Αρχές, μετά τον θάνατο του 37χρονου Alton Sterling, ενός μαύρου που σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά στις ΗΠΑ

2. Η μικρή Αφγανή, 1985
afg
Ο φωτογράφος Steve McCurry έπιασε με την κάμερα τη στιγμή που θα γινόταν ένα από τα διασημότερα πορτρέτα στην ιστορία της φωτογραφίας. Μια νεαρή μετανάστρια από το Αφγανιστάν, η Sharbat Gula, καρφώνει με το βλέμμα τον φακό. Εκείνη την εποχή τη χώρα της βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο που είχε κοστίσει τη ζωή εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. Πρόσφατα η κοπέλα συνελήφθη γιατί ζούσε στο Πακιστάν με πλαστά χαρτιά, αλλά αφέθηκε ελεύθερη μετά από πιέσεις της διεθνούς κοινότητας.

3. Horace Greasley και Heinrich Himmler
horas
Το 2010 η φωτογραφία αυτή αναγνωρίστηκε ότι απεικονίζει τον Βρετανό αιχμάλωτο πολέμου, Horace Greasley, που έρχεται αντιμέτωπος με τον Heinrich Himmler κατά τη διάρκεια επιθεώρησης του στρατοπέδου. Ο Greasley είχε γίνει γνωστός για τις πολυάριθμες δραπετεύσεις του από στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για την ακρίβεια το είχε σκάσει 200 φορές για να συναντηθεί με τη Γερμανίδα αγαπημένη του «Ρόζα».

4. Γυναίκες της Αλγερίας, 1960
alfer
Ο Γάλλος φωτογράφος, Marc Garanger, στάλθηκε στην Αλγερία κατά τη διάρκεια του ομώνυμου πολέμου.
Στάλθηκε στο ορεινό χωριό Kabylia , θύλακα ισχυρής αντίστασης κατά των γαλλικών δυνάμεων κατοχής, με στόχο να φωτογραφίσει τις γυναίκες του χωριού που δεν έδειχναν ποτέ ν το πρόσωπό τους σε άνδρα εκτός κι αν ήταν αδελφός, πατέρας ή σύζυγός τους.
Η φωτογραφία έγινε συνώνυμο της αντίστασης της Αλγερίας κατά της Γαλλίας, με τις γυναίκες της χώρας να αναδεικνύονται ε βασικούς παράγοντες στον πόλεμο της ανεξαρτησίας της Αλγερίας.

5. Πολωνία, 2016
gay1
Οι νόμοι κατά της άμβλωσης έχουν μακρά ιστορία στην Πολωνία και κάθε χρόνο οι Πολωνές βγαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Το 2016, προτάθηκε η πλήρης απαγόρευση της άμβλωσης, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων σε όλη τη χώρα.
Η παραπάνω φωτογραφία έγινε viral στα social media.

6. Αιχμάλωτοι Αμερικανοί ναύτες στη Βόρεια Κορέα, 1968
ναζζζ
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ένα αμερικανικό σκάφος, το USS Pueblo, έπεσε στα χέρια στρατιωτών της Β. Κορέας που ισχυρίστηκαν ότι έπλεε στα χωρικά ύδατα της χώρας τους. Οι Αμερικανοί αντίθετα υποστήριζαν ότι ήταν σε διεθνή ύδατα.
Οι Αμερικανοί αναγκάστηκαν να συμμετάσχουν σε βίντεο και φωτογραφίες που αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για την κορεατική προπαγάνδα.
Δεν παρέλειψαν όμως να διαμαρτυρηθούν, σηκώνοντας το μεσαίο δάχτυλο σε κάθε φωτογραφία που αναγκάστηκαν να ποζάρουν. Εξάλλου, οι Βορειοκορεάτες αγνοούσαν το... μήνυμα της συγκεκριμένης χειρονομίας, οπότε όλα καλά...

7. Αγαπούσα και αγαπώ τη λεσβία κόρη μου
gay2 

gay3
Η Francis Goldin πηγαίνει στο Gay Pride στη Νέα Υόρκη εδώ και 30 χρόνια, κρατώντας το ίδιο ακριβώς πλακάτ

8. Φέρνοντας την τσάντα στο κεφάλι ενός νεο-ναζί, 1985
naonazi
Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε από τον Hans Runesson και απαθανατίζει την Danuta Danielsson την ώρα που χτυπά με την τσάντα της έναν νεο-ναζί κατά τη διάρκεια πορείας του φιλοναζιστικού κόμματος Nordic Reich το 1985. Η μητέρα της ήταν επιζήσασα στρατοπέδου συγκέντρωσης κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου