Παρασκευή 5 Απριλίου 2024

Γιατί λατρεύει η γάτα σας να πετάει πράγματα κάτω

Ας το παραδεχτούμε: η μισή διασκέδαση για μια γάτα που πετάει ένα ποτήρι γεμάτο καφέ από τον πάγκο της κουζίνας είναι το να σας κοιτάει βαθιά μέσα στα μάτια όσο το κάνει. Είναι λες και η σκηνή μπαίνει αυτόματα σε αργή κίνηση τη στιγμή που ένα χνουδωτό πατουσάκι λαμβάνει θέση πίσω από το επίμαχο αντικείμενο το οποίο σύντομα θα βρεθεί στο πάτωμα, όσο κι αν εσείς φωνάζετε μάταια “Μην το κάνεις!”


Μπορεί να εκτονωνόμαστε κατηγορώντας τη γάτα μας για κατάφωρο σαδισμό, όμως στην πραγματικότητα ξέρουμε ότι η αιτία είναι σίγουρα πιο σύνθετη (ακόμα κι αν το γουρλωμένο βλέμμα της τρυπά την ψυχή μας με τρόπο που μας κάνει να αισθανόμαστε ότι έχει πλήρη επίγνωση της αγωνίας που μας προξενεί).

Γιατί, λοιπόν, λατρεύουν οι γάτες να ρίχνουν πράγματα στο πάτωμα; Ας δούμε κάποιους πιθανούς λόγους που μπορεί να την ωθούν σε αυτή την αλλόκοτη συμπεριφορά:

Κυνηγετικό ένστικτο και περιέργεια


Το κυνηγετικό ένστικτο της γάτας μπορεί να μην προκαλεί άμεσα τη ρίψη αντικειμένων από κάποιο ύψος, αλλά προκαλεί τις σπασμωδικές κινήσεις που κάνει πολλές φορές όταν πειράζει, κλωτσάει, ή χτυπά κάποιο αντικείμενο που μπορεί να της θυμίζει θήραμα. Είναι πολύ φυσιολογικό για μια γάτα να θέλει να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω της, “τεστάροντας” πώς λειτουργούν τα αντικείμενα που την περιβάλλουν – ειδικά τα αντικείμενα εκείνα που εγείρουν το ενδιαφέρον της με τα χρώματα, την υφή, ή το σχήμα τους. Παίζοντας και δοκιμάζοντας τις αντιδράσεις των αντικειμένων γύρω της, η γάτα σας ικανοποιεί το κυνηγετικό της ένστικτο και εξασκεί δεξιότητες απαραίτητες για την επιβίωσή της στη φύση.

Ο καλύτερος τρόπος να εκτονωθεί η γάτα σας νιώθοντας ότι κυνηγάει, είναι να παίξετε μαζί της χρησιμοποιώντας ένα ραβδί απ’ το οποίο θα κρέμεται ένα κουκλάκι-“θήραμα”. Η γάτα σας θα προσπαθεί να το πιάσει, μιμούμενη την πραγματική διαδικασία του κυνηγιού. Αφού το πιάσει, αφήστε την να παίξει λίγο, σερβίρετε το φαγητό της ώστε να νιώσει ότι το έπιασε, και απομακρύνετε το ραβδί μέχρι την επόμενη φορά που θα παίξετε.


Βαριέται και θέλει να παίξει

Αν το περιβάλλον της γάτας σας δεν της παρέχει επαρκή νοητικά και σωματικά ερεθίσματα, είναι εύκολο το χνουδωτό παιδί σας να βαρεθεί και να αναζητήσει διασκέδαση στα μικρά, καθημερινά πράγματα, όπως είναι το να ρίξει ένα ποτήρι γεμάτο με νερό πάνω στα καλώδια του υπολογιστή σας. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να εμπλουτίσετε το περιβάλλον της γάτας σας με διαδραστικά παιχνίδια, ψηλά μέρη για να σκαρφαλώνει, και ονυχοδρόμια όπου θα μπορεί να ακονίζει τα νύχια της ώστε να ασκείται, να περνάει καλά, και να εκτονώνει την περίσσεια ενέργειάς της. Επίσης, την ώρα που ετοιμάζεται να ρίξει κάτι απ’ το τραπέζι, τραβήξτε της την προσοχή μακριά από τον στόχο της χρησιμοποιώντας κάποιο πιο κατάλληλο παιχνίδι.

Επιπλέον, να θυμάστε ότι αυτό που θα δώσει πολλή χαρά στη γάτα σας είναι το παιχνίδι μαζί σας. Περνάτε καθημερινά τουλάχιστον ένα τέταρτο παίζοντας με τη γάτα σας. Αν αυτό δεν είναι δυνατό ή συνεχίζει να βαριέται, δοκιμάστε να καθίσετε μαζί της κοντά στο παράθυρο ώστε να περάσει την ώρα της παρατηρώντας έξω, ή να της βάλετε βίντεο για γάτες στο κινητό ή στο τάμπλετ.

Θέλει να τραβήξει την προσοχή σας

Οι γάτες είναι κοινωνικά ζώα που, ενώ μπορεί να σας αγνοούν για το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, όταν θελήσουν την προσοχή σας δεν θα διστάσουν να τη διεκδικήσουν καταφεύγοντας ακόμα και σε καταστροφικές μεθόδους. Η γάτα σας ξέρει ότι, πετώντας τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας στο πάτωμα και κάνοντας θόρυβο θα σας ωθήσει τουλάχιστον να την κοιτάξετε. Μπορεί να θέλει απλά να παίξετε και να περάσετε χρόνο μαζί, ή να σας επικοινωνήσει κάτι π.χ. ότι πεινάει.







«Η περιέργεια σκότωσε τη γάτα» και άλλες παροιμίες με γάτες – Τι σημαίνουν;

Σε κάθε γλώσσα υπάρχουν παροιμίες και ρήσεις που αντλούν από κάποιο χαρακτηριστικό των αγαπημένων μας μικρών αιλουροειδών. 


Ακόμα και αν τη μαλώσετε ή μαζέψετε το αντικείμενο από το έδαφος, η γάτα σας μπορεί να το αντιληφθεί ως ανταπόκριση στη συμπεριφορά της, και να συνηθίσει να την επιδεικνύει όποτε θέλει να τραβήξει την προσοχή σας. Γι’ αυτό, αν και όσο μπορείτε, είναι σημαντικό να αγνοείτε μια ανεπιθύμητη συμπεριφορά της γάτας σας, και να αφήνετε λίγο χρόνο να περάσει πριν σηκωθείτε για να μαζέψετε τη ζημιά.

Βεβαιωθείτε ότι περνάτε καθημερινά λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί με τη γάτα σας. Επιτρέψτε της να επιλέξει η ίδια πώς θα τον περνάτε: κάνοντας αγκαλιά, παίζοντας, ή απλά βρισκόμενοι στον ίδιο χώρο.

Τι να κάνετε:

Έχουμε ήδη αναφερθεί στην πιο αποτελεσματική λύση απέναντι στην ανία και στον εκνευρισμό της γάτας: η παρέα, το παιχνίδι, και η εκτόνωση είναι πράγματα που χρειάζεται η γάτα σας καθημερινά για να είναι χαρούμενη.

Ταυτόχρονα, αν οι καταστροφικές – αλλά καθ’ όλα φυσιολογικές – συμπεριφορές της γάτας σας επιμένουν, ενδέχεται να πρέπει να αφαιρέσετε και να κρύψετε εύθραυστα ή επικίνδυνα αντικείμενα από τραπέζια, ράφια, και πάγκους, ώστε να μην προξενεί ζημιές και να μην τραυματιστεί η ίδια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου