Δευτέρα 29 Απριλίου 2024

Γιατί η μαμά γάτα σβερκώνει τα μωρά γατάκια της

Είναι μια μορφή επικοινωνίας; Μπορεί να πληγώσει τα μωρά της; Αυτά πονάνε από το δάγκωμα της μαμάς τους; Ας προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα. Οι λόγοι που η μαμά γάτα σβερκώνει τα γατάκια της είναι:

1. Πειθαρχία

Η μαμά γάτα θα προσπαθήσει να επιβάλλει την τάξη και να πειθαρχήσει κάποιο από τα γατάκια της, όταν εκείνο δεν επιδεικνύει σωστή συμπεριφορά, είναι ζωηρό, παλεύει άγρια με τα αδέρφια του ή σκαρφαλώνει πάνω στη μαμά του και γίνεται πιεστικό. Με αυτό το σχετικά ήπιο δάγκωμα το γατάκι μαθαίνει πότε η συμπεριφορά του είναι λάθος και πώς μπορεί να αλληλεπιδρά σωστά με τους γύρω του.

2. Απόσπαση προσοχής


Οι γάτες είναι πανέξυπνα ζώα και έχουν αναπτύξει διάφορες τεχνικές και συμπεριφορές για να παίρνουν αυτό που θέλουν. Γι’ αυτό, λοιπόν, ακόμα ένας λόγος που η μαμά γάτα επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά είναι επειδή θέλει να αποσπάσει την προσοχή του μωρού της όταν εκείνο κάνει κάτι που αυτή δεν εγκρίνει. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να το ανακατευθύνει, να του διδάξει τις επιθυμητές/αποδεκτές συμπεριφορές και να το κρατήσει μακριά από κινδύνους.

3. Αυτοάμυνα

Προφανώς, δεν εννοούμε ότι η μαμά γάτα προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενάντια των μωρών της. Η μαμά γάτα μαθαίνει στα γατάκια της πώς να υπερασπίζονται αυτά τον εαυτό τους. Όταν εκείνα θα απογαλακτιστούν, θα κληθούν να παλέψουν μόνα τους για τη ζωή τους για να επιβιώσουν και κάποιος πρέπει να τους μάθει τον τρόπο. Θα συναντήσουν πολλές δυσκολίες και θα πρέπει να μάθουν να ορθώνουν το ανάστημά τους απέναντι στον εχθρό/θηρευτή τους. Η μαμά τους είναι σίγουρα ο καλύτερος δάσκαλος.

4. Παιχνίδι

Δεν είναι όλα θέμα πειθαρχίας ή αυτοάμυνας. Κάποιες φορές μπορεί η οικογένεια να παίζει. Τα μικρά γατάκια ως πιο παιχνιδιάρικα και ατίθασα “κάνουν επιθέσεις” στη μαμά τους και εκείνη ανταποδίδει. Αν και μπορεί να μας φαίνεται ότι τα δαγκώνει δυνατά και μπορεί να τα πονάει, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και θα το καταλάβουμε αφού δεν θα παραπονεθεί κανένα γατάκι και θα συνεχίσουν όλοι μαζί το παιχνίδι. Επιπλέον, όλη αυτή η δραστηριότητα βοηθάει τα γατάκια να αναπτύξουν ακόμα πιο δυνατό δεσμό με τη μαμά τους και να κοινωνικοποιηθούν. Οπότε, ας αφήσουμε την οικογένεια να παίξει ανενόχλητη.


5. Στοργή

Όταν η γάτα δαγκώνει ελαφρά το μωρό της, μπορεί να το κάνει από αγάπη. Μπορεί να θέλει να το περιποιηθεί, να το φροντίσει, να το προστατέψει και να του δείξει την στοργική πλευρά της. Προσπαθεί να δείξει με έναν τρόπο ότι νοιάζεται.

6. Ανακατευθυνόμενη επιθετικότητα

Ορισμένες φορές το δάγκωμα ή το σβέρκωμα μπορεί όντως να δηλώνει επιθετικότητα. Μπορεί η μαμά να νιώσει απειλή από έναν άνθρωπο ή ένα ζώο που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει και να προστατέψει τον εαυτό της και τα γατάκια της, οπότε αυτό που κάνει είναι να στρέφεται ενάντια στο πρώτο πρόσωπο που θα δει μπροστά της ακόμα κι αν δεν φταίει, και αυτό μπορεί να είναι το γατάκι της.



7. Μεταφορά

Τέλος, ένας ακόμα λόγος που η γάτα δαγκώνει από το πίσω μέρος του λαιμού τα γατάκια της είναι για να τα μεταφέρει. Δεν τα πονάει αφού ξέρει καλά τον τρόπο με τον οποίο θα τα πιάσει. Εξάλλου το πίσω μέρος του λαιμού είναι πολύ μαλακό γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Με το να τα σβερκώσει δεν τους προκαλεί κάποια ζημιά και είναι μια έμφυτη συμπεριφορά αφού οι γάτες δεν έχουν χέρια και με κάποιον τρόπο πρέπει να μεταφέρουν τα μωρά τους.

Συνοψίζοντας

Αυτοί, λοιπόν, είναι οι λόγοι που η μαμά γάτα σβερκώνει τα γατάκια της και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Αν τύχει να βρεθείτε μπροστά σε μια τέτοια σκηνή, παρατηρήστε αν το δάγκωμα είναι επιθετικό και αν φαίνεται το γατάκι να πονάει. Αν θεωρείτε ότι το δάγκωμα ίσως γίνει επικίνδυνο, καλό είναι να επεμβείτε και να προστατέψετε το γατάκι γιατί μπορεί όντως η μαμά του να το μαλώνει άγρια ή να το απορρίπτει για κάποιον λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου