Κυριακή 28 Απριλίου 2024

Τι να κάνετε για να σας ακούει η γάτα σας


Κάθε γατόφιλος γνωρίζει καλά ότι μέρος της γοητείας μιας γάτας είναι ότι της αρέσει να “είναι γάτα”. Τα αιλουροειδή είναι περήφανα για την ανεξαρτησία τους και επιλέγουν πότε θέλουν να μας δώσουν σημασία. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα να μας αγνοήσουν αν τους λέμε κάτι και να συνεχίσουν κανονικά τη μέρα τους. Αυτό σε πολλές περιπτώσεις τα κάνει ακόμα πιο αγαπητά στους κηδεμόνες τους.

Το να έχετε μια γάτα που να ανταποκρίνεται αμέσως με προθυμία και χαρά, όπως ένας σκύλος, είναι λίγο δύσκολο να συμβεί. Μπορείτε όμως να την εκπαιδεύσετε να σας ακούει και μάλιστα να την κάνετε να χαίρεται που το κάνει.


Η εκπαίδευση της γάτας σας να σας ακούει θέλει συνέπεια, επαίνους και πολλή στοργή. Η πρώτη συμβουλή είναι οι συνεδρίες της εκπαίδευσης να είναι σύντομες και χωρίς άγχος, επειδή οι γάτες βαριούνται γρήγορα και δεν δίνουν πολλή ώρα προσοχή σε κάτι, όπως, για παράδειγμα, ένας σκύλος. Εκπαιδεύστε τη σε διαφορετικούς χώρους του σπιτιού, ώστε να μάθει να συνδέει την εντολή με τη συμπεριφορά και όχι μόνο με το δωμάτιο στο οποίο βρίσκεται.

Σκεφτείτε γιατί θέλετε η γάτα σας να σας ακούει. Για να έρθει όταν την καλέσετε; Μην περιμένετε σε αυτό να δείξει την ίδια συμπεριφορά με έναν σκύλο, ο οποίος πρόθυμα θα το κάνει για να σας ευχαριστήσει. Οι γάτες απλά έχουν διαφορετική άποψη για τη ζωή!

Ξεκινώντας


Για να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας, θα χρειαστείτε λιχουδιές, παιχνίδια, υπομονή και καλοσύνη. Όπως και με την εκπαίδευση οποιουδήποτε ζώου, έτσι και με τις γάτες η θετική ενίσχυση είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος. Ειδικά με τις γάτες, η τιμωρία δεν βγάζει πουθενά.

Οι γάτες δεν καταλαβαίνουν την τιμωρία όπως πολλά άλλα ζώα. Ο καλύτερος τρόπος είναι να τις εκπαιδεύσετε να θέλουν να ακούνε. Θυμηθείτε να διδάξετε στη γάτα σας ότι οι νόστιμες λιχουδιές, η ζεστή αγκαλιά και ο πολύς χρόνος παιχνιδιού είναι ανταμοιβές που θα τις κερδίζουν όταν δείχνουν καλή συμπεριφορά. Για αυτό αν θέλετε να προσπαθήσετε να κάνετε τη γάτα σας να ανταποκρίνεται σε αυτά που της λέτε, δοκιμάστε τις παρακάτω μεθόδους.


Η μέθοδος του Περιβάλλοντος

1. Ασφαλής και ήρεμη

Οι γάτες βασίζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Τους αρέσει η σταθερότητα και η ρουτίνα. Δεν θέλουν με τίποτα τις αλλαγές. Για αυτό μάθετε το χαρακτήρα της δικής σας γατούλας και φτιάξτε ένα περιβάλλον που θα της ταιριάζει και θα είναι ήρεμη.

2. Αλλαγή και προσαρμογή

Μήπως το να μην σας ακούει η γάτα σας είναι μια νέα συμπεριφορά που δεν την είχε στο παρελθόν; Αν ναι, σκεφτείτε τι έχει αλλάξει. Υπάρχει ένα νέο μέλος της οικογένειας, είτε πρόκειται για ζώο είτε για άνθρωπο; Μετακομίσατε πρόσφατα; Αν ναι, δώστε χρόνο στη γάτα σας να προσαρμοστεί.


3. Έμφυτα ένστικτα

Πρέπει να γνωρίζετε τα έμφυτα ένστικτα της γάτας, τα οποία υπάρχουν σε όλες τις γάτες, είτε ζουν μέσα στο σπίτι είτε έξω. Πάρτε ως παράδειγμα το ξύσιμο των επίπλων, το σκάψιμο, το σκίσιμο των υφασμάτων. Για μια γάτα που δεν ακούει όταν προσπαθείτε να την κάνετε να μην τα κάνει αυτά, πάρτε της ένα-δύο καλά ονυχοδρόμια ώστε να εκτονώνεται εκεί. Μια ικανοποιημένη γάτα είναι πιο δεκτική απέναντί σας.

4. Επισκέψεις στον κτηνίατρο

Πηγαίνετε τη γάτα σας για τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Ασθένειες και παθήσεις όπως η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσουν πόνο, τον οποίο η γάτα σας μπορεί να συνδέσει με το περιβάλλον και να σταματήσει να σας ακούει. Η αποκατάσταση της υγείας της μπορεί να την κάνει και πάλι υπάκουη.

5. Έκθεση σε ανθρώπους

Μην ξεχνάτε τη σημασία της κοινωνικοποίησης. Η ανατροφή μιας γάτας ώστε να είναι άνετη με τα μέλη της οικογένειας και τους καλεσμένους σας είναι το κλειδί για να ακούει.



7 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να θέλει η απόμακρη γάτα σας αγκαλιές

Προκειμένου μια γάτα να νιώσει ήρεμη και να χαλαρώσει, στο περιβάλλον που ζει πρέπει να νιώθει ασφάλεια και ότι είναι προστατευμένη.

Η μέθοδος Όνομα και Λιχουδιά

1. Χρησιμοποιήστε το όνομά της

Μόλις φέρετε για πρώτη φορά στο σπίτι σας τη γατούλα που υιοθετήσατε, αρχίστε να την κάνετε να εξοικειώνεται με το όνομά της. Λέτε συνέχεια το όνομά της έχοντας τον ίδιο ήχο φωνής και δείχνοντάς της στοργή και αγάπη.

2. Χαρούμενη φωνή

Όταν μιλάτε στη γατούλα σας, χρησιμοποιήστε μια χαρούμενη φωνή και δώστε της μια λιχουδιά πού και πού ως επιβράβευση για το ότι ακούει το όνομά της.

3. Αναγνώριση καλής συμπεριφοράς

Δοκιμάστε να φωνάζετε τη γάτα σας με το όνομά της όταν ασχολείται με κάτι, όπως όταν παίζει με ένα παιχνίδι ή όταν κοιτάζει έξω από το παράθυρο. Αν η γάτα σας σάς δώσει σημασία, έστω και με ένα βλέμμα, δώστε της μια λιχουδιά.

4. Μάθετε τα όριά της

Έχετε γνώση των προσδοκιών σας και των ορίων της γάτας σας. Δεν εκπαιδεύονται εύκολα όλες οι γάτες και δεν φτάνουν όλες στο ίδιο επίπεδο. Σκεφτείτε πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσετε για να μάθετε τη γάτα σας να ακούει και βασίστε τις προσδοκίες σας και σε αυτό.

Η μέθοδος Ανακατευθυνόμενη Συμπεριφορά

1. Θετική εκπαίδευση

Όπως και με τις άλλες μεθόδους, συνεχίστε με θετική εκπαίδευση. Μην προσπαθείτε να εκπαιδεύετε τη γάτα σας μόνο όταν δεν ακούει αλλά και όταν βλέπετε ότι είναι δεκτική για να την εκπαιδεύσετε.

2. Καμία τιμωρία

Σε καμία περίπτωση μην τιμωρείτε τη γάτα σας σωματικά ή με δυνατούς και τρομακτικούς θορύβους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και φόβο, δύο εμπόδια στο να σας ακούσει. Ο φόβος και η νευρικότητα θα οδηγήσουν τη γάτα σας να μη σας αναζητήσει. Στην πραγματικότητα, μπορεί και να αρχίσει να σας αποφεύγει.

3. Αλλαγή συμπεριφοράς

Για να ανακατευθύνετε μια συμπεριφορά, συνδέστε το ότι δεν σας ακούει με ενθάρρυνση για αλλαγή. Ζητιανεύει η γάτα σας συνεχώς για φαγητό όταν τρώτε; Κατευθύνετε το ενδιαφέρον της κάπου αλλού εκθέτοντάς τη σε κάτι που την ενοχλεί, όπως ένα φρουτώδες ή εσπεριδοειδές άρωμα. Έτσι θα πάρει την απόφαση να φύγει από μόνη της.

4. Επιλέξτε το παιχνίδι

Δαγκώνει η γάτα σας; Ξύνει τα έπιπλα; Κάντε το ίδιο. Κατευθύνετε τη συμπεριφορά της αλλού, σε ένα, για παράδειγμα, αγαπημένο της παιχνίδι. Αρχικά, διορθώστε τη με ένα αυστηρό “όχι”, πηγαίνετέ τη σε άλλο μέρος και ξεκινήστε το παιχνίδι. Να θυμάστε, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, οι γάτες δεν καταλαβαίνουν την τιμωρία. Η επιβράβευσή τους όταν συμπεριφέρονται καλά θα τις ενθαρρύνει να έρχονται κοντά σας και να σας ακούνε αντί να σας αποφεύγουν φοβισμένες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου