Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Τετραήμερες εβδομάδες εργασίας – Τι συνέβη με τα έσοδα και τις σχέσεις των εργαζομένων με τη δουλειά τους


Εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου που δοκίμασαν την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας πέρυσι, ανέφεραν πως υπήρξε αύξηση στα έσοδά τους και λιγότερη απώλεια προσωπικού, ενώ οι περισσότεροι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στη δοκιμή δήλωσαν ότι υπήρχε λιγότερη εξάντληση, λιγότερα αρνητικά συναισθήματα και μεγαλύτερη ικανοποίηση με την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Αυτά έδειξαν τα τελικά αποτελέσματα μιας μελέτης σχετικά με τον τρόπο που 61 βρετανικές εταιρείες και οι περίπου 2.900 εργάτες τους τα πήγαν με μια συμπιεσμένη εβδομάδα εργασίας μεταξύ Ιουνίου και Δεκεμβρίου το 2022. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την 4 Day Week Global, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που υποστηρίζει την ιδέα μιας μικρότερης εβδομάδας εργασίας.

Οι εταιρείες βαθμολόγησαν την εμπειρία με 8,5 στα 10, ενώ τα έσοδά τους αυξήθηκαν 1,4% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια της δοκιμής. Σε σύγκριση με παρόμοια σημεία ένα χρόνο νωρίτερα, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 35% κατά μέσο όρο.


Μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ήταν κάποτε θεωρητική ιδέα, αλλά σήμερα εφαρμόζεται στην πράξη, γίνοντας όλο και περισσότερο διαδεδομένη. Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2022, υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με μια συμπιεσμένη, μικρότερη εβδομάδα εργασίας, μαζί με μια συμπληρωματική ανάρτηση για το πώς μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας δεν μείωσε την παραγωγικότητα ,αλλά μπορεί ακόμη και να την αυξήσει.

Στο παρελθόν, εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft MSFT, και της Shake Shack SHAK, έχουν πειραματιστεί με την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας για μισθωτούς και είχαν κάποια επιτυχία. Σε μια δοκιμή που πραγματοποιήθηκε το 2019, η Microsoft είπε ότι η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατά 40% όταν οι εργαζόμενοι εργάζονταν τέσσερις ημέρες την εβδομάδα, αλλά στη συνέχεια η εταιρεία δεν εφάρμοσε την τετραήμερη εβδομάδα εργασίας.


Η πλειονότητα των επιχειρήσεων που έκαναν δοκιμή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας (το 92%) δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να συνεχίσουν με την μέθοδο αυτή, δήλωσαν οι ερευνητές. Δύο από τις άλλες πέντε επιχειρήσεις παρατείνουν τη δοκιμαστική λειτουργία, ενώ οι άλλες τρεις σταματούν προς το παρόν.


Μείωση της εξουθένωσης

Στη μελέτη, περισσότεροι από τους μισούς εργαζομένους είπαν ότι η τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία αύξησε την ικανότητά τους να κάνουν τη δουλειά τους και το 71% είπε ότι μείωσε την επαγγελματική εξουθένωση. Περίπου το 40% είπε ότι ένιωθε λιγότερο άγχος και είχε βελτιωμένη ψυχική υγεία και το 54% βίωσε λιγότερα αρνητικά συναισθήματα.

«Η συνολική ικανοποίηση από την εργασία και τη ζωή είναι υψηλότερη, με τους εργαζόμενους να αναφέρουν χαμηλότερα ποσοστά επαγγελματικής εξουθένωσης και καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Οι άνθρωποι έχουν επίσης λιγότερα προβλήματα με τον ύπνο και αθλούνται περισσότερο», αναφέρει η έκθεση, η οποία βασίστηκε σε δεδομένα από ερευνητές στο Κολέγιο της Βοστώνης και το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Τα πρώτα δεδομένα σχετικά με τη δοκιμαστική λειτουργία στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξαν ευρεία δημοτικότητα. Εκείνη την εποχή, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι η παραγωγικότητα ήταν η ίδια, ενώ το ένα τρίτο δήλωσε ότι υπήρξε μια μικρή βελτίωση και το 15% σημείωσε μια πιο αξιοσημείωτη βελτίωση.


Η 4 Day Week Global ανέφερε ότι έχει μελετήσει 91 εταιρείες και περίπου 3.500 εργαζομένους – στους οποίους περιλαμβάνονται οι 61 εταιρείες από την πιο πρόσφατη μελέτη – που δοκίμασαν τη συμπιεσμένη εβδομάδα. Οι ερευνητές θα έχουν περισσότερα ευρήματα και από άλλα μέρη του κόσμου τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Το ερώτημα παραμένει: Πόσες ακόμη εταιρείες θα ακολουθήσουν την ιδέα; Στα τέλη του περασμένου έτους, από τις εταιρίες που συμμετείχαν στην έρευνα, το 40% δήλωσε ότι είτε ξεκινούσαν μια τετραήμερη εβδομάδα είτε σκέφτονταν να το χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με το Future Workplace Index της EY.

Τα ευρήματα ανοίγουν θέματα συζήτησης για το πώς θα πρέπει να είναι οι συνθήκες στο γραφείο.


Υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα για το πόσες μέρες τα αφεντικά θέλουν τους εργαζόμενους να είναι παρόντες στο γραφείο. Η τηλεργασία μαζικής κλίμακας ξεκίνησε ως σχέδιο έκτακτης ανάγκης κατά τη διάρκεια της πανδημίας.


Καθώς οι δύσκολες μέρες της πανδημίας υποχωρούν, οι προσδοκίες τηλεργασίας έχουν επηρεάσει σε έναν σημαντικό βαθμό την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Περίπου το ένα τέταρτο των νέων αγγελιών εργασίας τον περασμένο μήνα διαφημίστηκαν ως εξ αποστάσεως, από 32% το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με την παγκόσμια εταιρεία στελέχωσης Robert Half International. Τα δύο τρίτα των εργαζομένων που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι η απουσία μετακίνησης ήταν το καλύτερο μέρος της εργασίας από απόσταση και το 45% είπε ότι το κορυφαίο χαρακτηριστικό ήταν η καλύτερη εξισορρόπησης εργασίας και προσωπικής ζωής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου