Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023

Βόρεια Κορέα: Υπό τον Κιμ Γιονγκ Ουν η κρίσιμη συνεδρίαση για τη γεωργία - Φόβοι για ελλείψεις τροφίμων

 Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν άνοιξε τις εργασίες σημαντικής συνεδρίασης του κόμματος προκειμένου να συζητηθεί η εξέλιξη της γεωργίας, όπως μετέδωσαν σήμερα τα κρατικά μέσα ενημέρωσης της απομονωμένης χώρας, αντιμέτωπης με «σοβαρές» ελλείψεις τροφίμων, όπως εκτιμά η Σεούλ.

Αυτού του είδους η συνεδρίαση συνήθως συγκαλείται μία ως δύο φορές τον χρόνο, αλλά η νέα ολομέλεια που βρίσκεται σε εξέλιξη διεξάγεται μόλις δύο μήνες μετά την προηγούμενη, που ασχολήθηκε επίσης με ζητήματα της γεωργίας.



Η ασυνήθιστη συχνότητα των συνεδριάσεων με αντικείμενο τη γεωργία τροφοδοτεί εικασίες ότι η Βόρεια Κορέα μπορεί να υφίσταται ελλείψεις τροφίμων.

Ο Κιμ προήδρευσε της χθεσινής έναρξης της πλατιάς ολομέλειας της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος Κόμματος Εργατών της Κορέας για να «αναλυθεί και να αξιολογηθεί…το πρόγραμμα αγροτικής επανάστασης στη νέα εποχή και να αποφασιστούν οι σημαντικές εργασίες (που πρέπει να γίνουν) άμεσα και οι επείγουσες εργασίες», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, το KCNA.

Οι συμμετέχοντες «ενέκριναν ομόφωνα την ημερήσια διάταξη και ξεκίνησαν τη συζήτηση» για το θέμα, ανέφερε το KCNA χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ενοποίησης της Νότιας Κορέας, υπάρχουν αναφορές για θανάτους εξαιτίας της πείνας στη Βόρεια Κορέα.






«Εκτιμούμε ότι οι ελλείψεις τροφίμων εκεί είναι σοβαρές», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο Κου Μπγιουνγκ-σαμ, εκπρόσωπος του νοτιοκορεάτικου υπουργείου, προσθέτοντας ότι η Πιονγκγιάνκ φαίνεται πως ζήτησε βοήθεια από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.



Η Βόρεια Κορέα, που διαθέτει πυρηνικά όπλα και στην οποία έχουν επιβληθεί πολλές κυρώσεις λόγω των εξοπλιστικών της προγραμμάτων, εδώ και καιρό αντιμετωπίζει δυσκολίες σε ό,τι αφορά την κάλυψη των επισιτιστικών αναγκών των κατοίκων της.

Η χώρα είναι ιδιαιτέρως ευπαθής σε φυσικές καταστροφές, κυρίως πλημμύρες και ξηρασία, λόγω της χρόνιας έλλειψης υποδομών αλλά επίσης και της αποψίλωσης των δασών και δεκαετιών κρατικής κακοδιαχείρισης.

Η κατάσταση αυτή επιδεινώθηκε με το κλείσιμο των συνόρων που επέβαλε το καθεστώς από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, ένα μέτρο που χαλάρωσε μόλις πρόσφατα επιτρέποντας ορισμένες μετακινήσεις στα σύνορα με τη γειτονική Κίνα.

Η χώρα πλήττεται περιοδικά από λιμούς, εκ των οποίων αυτός που καταγράφηκε τη δεκαετία του 1990 στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους – κατά ορισμένες εκτιμήσεις, τα θύματα ήταν εκατομμύρια.



Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου