Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Είναι ο «μαινόμενος» Καντίροφ ο προφήτης της ήττας;

«Εάν σήμερα ή αύριο δεν γίνουν αλλαγές στη στρατηγική, θα αναγκαστώ να μιλήσω με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας και την ηγεσία της χώρας για να τους εξηγήσω την πραγματική κατάσταση στο πεδίο. Είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα κατάσταση. Είναι εντυπωσιακό, θα έλεγα». Αν το παραπάνω «τελεσίγραφο» προς την ανώτατη ηγεσία των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων -και όχι μόνο- δεν είχε ως αποστολέα το Ραμζάν Καντίροφ, πρωτοπαλίκαρο του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που έσπευσε προς βοήθεια του τελευταίου από τις πρώτες ημέρες της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» της Μόσχας στην Ουκρανία, τότε οι πληροφορίες για την «ανακατάληψη» του βορειοανατολικού θεάτρου του πολέμου στην Ουκρανία από τις εγχώριες δυνάμεις δεν θα ήταν το ίδιο βάσιμες, με δεδομένο και τον εν εξελίξει, παράλληλο πόλεμο παραπληροφόρησης, στον οποίο επιδίδεται το Κρεμλίνο.

Ωστόσο, ο Τσετσένος πρώην αντάρτης και νυν ηγέτης της Δημοκρατίας της Τσετσενίας (από το 2007 και εξής) έχει διαγράψει πολλά χιλιόμετρα στα χαρακώματα, ώστε να εκτιμήσει μάλλον ρεαλιστικά το συσχετισμό ισχύος στο πεδίο της μάχης στην παρούσα φάση, έχοντας στρατολογήσει από την πρώτη στιγμή δεκάδες μαχητές που πολεμούν πλάι στα ρωσικά στρατεύματα.



Μολονότι δεν είναι η πρώτη φορά που τοποθετείται δημόσια -και αινιγματικά- απέναντι στην εξέλιξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία, η φιλική σχέση, ωστόσο, που διατηρεί από χρόνια με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν (με τον οποίο συναντήθηκε στις 5 Αυγούστου στο Σότσι), αλλά και η ευρεία απήχησή του στη ρωσική κοινή γνώμη (έχοντας τιμηθεί ως Ήρωας της Ρωσικής Ομοσπονδίας το 2004), προσδίδουν στη γνώμη του ιδιαίτερη βαρύτητα στο πεδίο της εσωτερικής νομιμοποίησης της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», προκαλώντας νέο πονοκέφαλο στο Κρεμλίνο.

Ο Ραμζάρ Καντίροφ, άλλωστε, διαδραματίζει και ρόλο αναμεταδότη της ρωσικής εκδοχής του πολέμου στα κοινωνικά δίκτυα (χωρίς να ελέγχεται απόλυτα από το Κρεμλίνο), όπου διατηρεί χιλιάδες ακολούθους, ενώ δεν φείδεται δημόσιων παρεμβάσεων, συνήθως για να ασκήσει πίεση κατά καιρούς στη Μόσχα, με απώτερο στόχο την ικανοποίηση προσωπικών αιτημάτων του.




Αυτή τη φορά, όμως, ο «χρησμός» Καντίροφ έρχεται τη στιγμή της κορύφωσης της Ουκρανικής αντεπίθεσης, την οποία η ρωσική πλευρά φαίνεται πως αρχικά υποτίμησε, οδηγώντας ακόμη και το ρωσικό Τύπο (αν και ελεγχόμενο) στην παραδοχή σειράς λαθών και προβληματισμού για το τελικό αποτέλεσμα της σύγκρουσης.

Εκτός από τις απώλειες σε πολεμικό υλικό, που ανέρχονται σε 5.800 κομμάτια στρατιωτικού εξοπλισμού για τους Ρώσους, σύμφωνα με τον ιστότοπο του προγράμματος Oryx, το «τελεσίγραφο» Καντίροφ αναδεικνύει πρωτίστως την έλλειψη συντονισμού και αντανακλαστικών από τη φυσική ηγεσία του Ρωσικού στρατού, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο ο Ρώσος Πρόεδρος να μη διαθέτει την πραγματική εικόνα των πολεμικών γεγονότων.



Όπως ισχυρίζεται ο κ. Καντίροφ, μπορεί να μην έχουν περιέλθει πλήρως σε γνώση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν τόσο η ανακατάληψη περίπου 40 κατοικημένων περιοχών από τους Ουκρανούς πολεμιστές (μεταξύ των οποίων οι πόλεις Μπαλακλέγια, Ιζιούμ, Βολτσάνσκ), όπως και οι όποιες αστοχίες κατά την εκτέλεση της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» από τα ανώτατα στελέχη των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, κυρίως σε επίπεδο πληροφοριών και υποστήριξης.

Σχεδόν ταυτόχρονα, με την «προφητεία» Καντίροφ, το τηλεοπτικό κοινό στη Ρωσία έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπο με δυσοίωνες εκτιμήσεις -για πρώτη φορά από την έναρξη της σύγκρουσης-, καθώς για «μια πολύ δύσκολη εβδομάδα στο μέτωπο», έκανε λόγο ο παρουσιαστής Ντμίτρι Κισέλιοφ κατά την έναρξη της νυχτερινής του εκπομπής την περασμένη Κυριακή. Μπροστά σε ένα τηλεοπτικό σκηνικό, το οποίο έγραφε τη λέξη «ανασύνταξη», ο κ. Κισέλιοφ δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εγκατέλειψαν «προηγουμένως απελευθερωμένους οικισμούς» υπό την πίεση «ανώτερων εχθρικών δυνάμεων», με τους Ουκρανούς να έχουν ανακαταλάβει περισσότερα από 6.000.000 στρέμματα από τις αρχές του μήνα, κατά τον Πρόεδρο της χώρας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Η επιτυχής προέλαση του Ουκρανικού στρατού τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνοδεύτηκε από την καταστροφή κρίσιμων υποδομών από τους Ρώσους, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, με τις περιοχές Χάρκοβο και Ντόνετσκ να είναι μεταξύ των στόχων που υπέστησαν black out. Για την Όλγα Σκαμπέγιεβα ο βομβαρδισμός από τους Ρώσους ουκρανικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αποτιμάται ως «σημείο καμπής της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», καθώς ο ρωσικός στρατός σηματοδοτεί, μέσω του πλήγματος των υποδομών, το οριστικό τέλος της παρουσίας του στην περιοχή. Αντίθετα, αρκετοί ομιλητές εκτιμούν πως η Μόσχα θα εντείνει τη στρατιωτική της δράση το επόμενο διάστημα, με το Ρώσο Πρόεδρο να περιμένει τους Ουκρανούς στο δριμύ ψύχος του χειμώνα, όπως οι πρόγονοί του τον Ναπολέοντα.

Σε κάθε περίπτωση, «έκαναν λάθη και νομίζω ότι θα βγάλουν τα απαραίτητα συμπεράσματα», επισήμανε ο κ. Καντίροφ στο ηχητικό μήνυμά του, όπως μεταδίδει ο Guardian, σε πλήρη δηλαδή αντίθεση με τα όσα δήλωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στην τελευταία εμφάνισή του, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία δεν είχε «χάσει τίποτα» στην πορεία του πολέμου, η μεγάλη διάρκεια του οποίου τείνει να εξαντλήσει την όποια ανοχή της ρωσικής κοινωνίας.

Ανάμεσα στις γραμμές, ο «πολέμαρχος» Καντίροφ ( ο οποίος συντηρεί και παραστρατιωτική οργάνωση) υπαινίσσεται πως επικρατεί χάος ανάμεσα στην στρατιωτική διοίκηση και όσους μάχονται στην πρώτη γραμμή, τη στιγμή που «αν το Γενικό Επιτελείο της Ρωσίας δεν ήθελε να αποσυρθεί, τα στρατεύματα δεν θα υποχωρούσαν», όπως περιέγραψε, υποστηρίζοντας δηλαδή ότι οι Ρώσοι στρατιώτες «δεν είχαν την κατάλληλη στρατιωτική εκπαίδευση» και αυτό τους οδήγησε σε υποχώρηση.



Πάντως, το Κρεμλίνο δεν σταμάτησε να εκπέμπει εικόνα σαρωτικής επικράτησης παρά την Ουκρανική αντεπίθεση, με τον Εκπρόσωπο Τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ να αρνείται χθες να απαντήσει άμεσα, όταν ερωτήθηκε εάν ο πρόεδρος Πούτιν διατηρεί την εμπιστοσύνη του στην ηγεσία του στρατού, απαντώντας, στον αντίποδα, γενικόλογα πως η «ειδική επιχείρηση» θα συνεχιστεί έως ότου πετύχει τους στόχους της.

«Φυσικά, οι όποιες ενέργειες του στρατού που εκτελούνται στο πλαίσιο της ειδικής επιχείρησης αναφέρονται στον Ανώτατο Διοικητή», αντέτεινε ο Πεσκόφ, αναφερόμενος στο Ρώσο Πρόεδρο και πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας και όλους τους στρατιωτικούς διοικητές. Δεν μπορεί να γίνεται κάτι άλλο κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Επιχείρηση «κωλοτούμπα»

Η αμηχανία, ωστόσο, την οποία σκόρπισε στη ρωσική κοινή γνώμη η παρέμβαση Καντίροφ αντανακλάται σε χθεσινό δημοσίευμα του TASS, το οποίο επιχειρεί να ανασκευάσει τις όποιες εντυπώσεις της αρχικής δήλωσης του Τσετσένου ηγέτη.

Με τίτλο «Ο Ραμζάν Καντίροφ ανακοινώνει «ενδιαφέρουσα έκπληξη» για τις ουκρανικές πολιτοφυλακές», στο δημοσίευμα από το Γκρόσνι αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τον επικεφαλής της Τσετσενίας, όλες οι ενέργειες των μαχητών σχεδιάζονται με ακρίβεια, χωρίς εμπόδια ή καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», για να καταλήξει πως «ο επικεφαλής της Τσετσενίας (σ.σ Καντίροφ) σημείωσε ότι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά με επιτυχία στον τομέα ευθύνης των Τσετσενικών δυνάμεων, χάρη στη γενναιότητα και τον ηρωισμό των Τσετσένων μαχητών, καθώς και στη βελτιστοποιημένη συνεργασία τους με τις μικτές δυνάμεις»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου