Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Παρασκήνιο και… καλή διάθεση από όλους στην Τουρκία για να αποκλιμακωθεί η ένταση με τους πρεσβευτές

 Διπλωματικός πυρετός για την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά - Πρώτη η πρεσβεία των ΗΠΑ ανάρτησε σχετική δήλωση για ν’ ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, με την Άγκυρα να δηλώνει ικανοποιημένη για την εξέλιξη Προς αποκλιμάκωση βαίνει η κρίση με τους δέκα πρεσβευτές στην Τουρκία, μετά τις αναρτήσεις στις οποίες προχώρησαν στα κοινωνικά δίκτυα, τονίζοντας πως: «σέβονται τόσο τις εσωτερικές υποθέσεις όσο και το εσωτερικό δίκαιο κάθε χώρας».



Πρώτη η πρεσβεία των ΗΠΑ ανάρτησε σχετική δήλωση στα κοινωνικά δίκτυα, για ν’ ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες χώρες, με την Άγκυρα να δηλώνει ικανοποιημένη για την εξέλιξη. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε τη δήλωση της πρεσβείας των ΗΠΑ, στην οποία ανέφερε: «Επιβεβαιώνουμε την τήρηση του άρθρου 41 της Σύμβασης της Βιέννης, που ορίζει τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις των χωρών υποδοχής».

Η δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας έγινε στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter και σύντομα αναδημοσιεύτηκε από Καναδά, Φινλανδία, Δανία, Ολλανδία, Σουηδία, Νορβηγία και Νέα Ζηλανδία. Ωστόσο οι πρεσβείες της Γερμανίας και της Γαλλίας, δεν έχουν εκδώσει έως αυτή τη στιγμή καμία ανακοίνωση.




Τις προηγούμενες μέρες οι δέκα πρεσβευτές είχαν ζητήσει την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά, επιχειρηματία, υπερασπιστή δικαιωμάτων και φιλάνθρωπου, ο οποίος βρίσκεται στη φυλακή από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση διαδηλώσεων και συμμετοχή στο αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Ο Καβαλά αρνείται τις κατηγορίες.



Τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, κάνουν λόγο για ατυχές περιστατικό και άλλες χαρακτηρίζουν την κίνηση των πρεσβευτών ως «συγνώμη» προς τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το σίγουρο είναι πως τόσο η Άγκυρα όσο και οι δέκα χώρες, αναζήτησαν μια μέση λύση προκειμένου να μην υπάρξει μεταξύ τους ρήξη που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Τις προηγούμενες το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, κινητοποιήθηκε άμεσα προκειμένου να μην προχωρήσει η αρχική απόφαση του προέδρου Ερντογάν, να χαρακτηρίσει δέκα πρεσβευτές «persona non grata», επειδή ζήτησαν την αποφυλάκιση του Καβαλά.

Τούρκοι πολιτικοί και διπλωμάτες, αντιλαμβανόμενοι τα σοβαρά προβλήματα που θα δημιουργούνταν στις διεθνείς σχέσεις και στην εικόνα της Τουρκίας, αναζητούσαν αγωνιωδώς τρόπους προκειμένου να μπει στον πάγο η απόφαση Ερντογάν, χωρίς ωστόσο να θιγεί δημόσια το γόητρο του Τούρκου προέδρου.



Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, έφερε τις δηλώσεις των πρεσβευτών στα κοινωνικά δίκτυα και την ηρεμία στην Άγκυρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου