Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Σκληρή γλώσσα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά Τουρκίας

Σκληρή γλώσσα έναντι της Τουρκίας αλλά και οποιασδήποτε τρίτης χώρας επιχειρήσει να εργαλειοποιήσει τους πρόσφυγες για πολιτικούς λόγους χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στα συμπεράσματά του για το μεταναστευτικό - προσφυγικό.

Σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα των 27 στις Βρυξέλλες, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να διασφαλίσει την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του 2016, και έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η ΕΕ «δεν θα δεχτεί καμία προσπάθεια από τρίτη χώρα να εργαλειοποιήσει τους μετανάστες για πολιτικούς σκοπούς και καταδικάζει όλες τις υβριδικές επιθέσεις στα σύνορα της ΕΕ. Η ΕΕ θα απαντήσει αναλόγως».

Οι συζητήσεις για το προσφυγικό κράτησαν περίπου πέντε ώρες και οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναφέρθηκαν και στην επιβολή περισσότερων κυρώσεων στη Λευκορωσία, καθώς το καθεστώς Λουκασένκο χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικό εργαλείο εναντίον της ΕΕ, στα σύνορα της χώρας του με την Πολωνία.

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, «είναι σημαντικό να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόσκληση από κοινού. Στο παρελθόν ήταν δύσκολο να ακουστούν όλες οι διαφορετικές απόψεις αλλά δεν ισχύει πλέον αυτό, βλέπω ότι υπάρχει περισσότερη πολιτική βούληση ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το σημαντικό ζήτημα».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι το μεταναστευτικό αποτέλεσε ένα σημαντικό ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς άπαντες στην ΕΕ είναι πολύ ανήσυχοι για αυτά που συμβαίνουν στα σύνορα με την Λευκορωσία. «Πρόκειται για μια υβριδική απειλή. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούνται για πολιτικούς λόγους από τον Λουκασένκο», δήλωσε χαρακτηριστικά, καλώντας τους 27 να προχωρήσουν σε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. «Κάλεσα τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών να προχωρήσουν. το σχέδιο για μια κοινή πολιτική ασύλου υπάρχει, είναι ήδη στο τραπέζι. Τα κράτη - μέλη πρέπει να κάνουν το βήμα μπροστά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου